Barcikai súlyemelők

2024.02.21. 09:25

Ekkor és emiatt találkoznak az erős emberek

Fél évszázada, 1974-ben alapították Kazincbarcikán a súlyemelő szakosztályt, március 23-án ünnepelnek.

Kazincbarcikán annak idején nem volt hagyománya a súlyemelésnek, Mohos Gábor szakosztályvezető, Papp László és Ducsai Géza edzők kezdeti tevékenységét meglehetősen sok kétkedés fogadta. 

Többéves kitartó szervező, nevelő és tényekkel érvelő meggyőző munkára volt szükség ahhoz, hogy a szülők, az iskolai nevelők elfogadják, és bizalmat szavazzanak működésükhöz.

 

Pályafutásuk befejeződik

Hamarosan jöttek a kezdeti sikerek, a szakosztály vezetőedzője Zsuga Imre szakedző lett. 1980-ban az alapító tag, Pátrovics Géza meghívást kapott a válogatottba, a bizalmat meghálálta Belgrádban, a felnőtt Európa-bajnokságon a 4. helyen végzett, majd ezt megismételte még két alkalommal. Négyszer volt felnőtt magyar bajnok, olimpiai kerettag, 1984-ben az ismert okok miatt elmaradt az utazás az olimpiára. Majd 1988-ban ismét olimpiai kerettag lett, azonban itthon maradt, az okát mai napig sem tudni.

A kezei alatt tehetséges fiatalok a tanulásban is élen jártak, járnak, hiszen a 

Jó tanuló, jó sportoló

 elismerések mellett négy miniszteri kitüntetett súlyemelő is tagja volt a szakosztálynak: Sánta Péter, Sánta László, Hajdu Vanda, és Pátrovics Attila. 

A versenyzők kilencvenöt százaléka tovább tanul felsőfokú intézményben, ezért a pályafutásuk befejeződik, néhány kivételtől eltekintve. Pátrovics Géza közben elvégezte a középfokú edzőit, és az akkori vezetők felkérték a szakosztályi vezetésére, (1990) melyet a mai napig is vezet.

 

Eredmények, versenyek

Éppen a szakembert kértük arra – hogy a teljesség igénye nélkül – sorolja fel azon versenyzőket, akik kiemelkedő nemzetközi sikereket értek el, érmesek voltak.

Ráki Henrietta felnőtt Európa-bajnok volt 2002-ben, Sánta Péter serdülő Európa-bajnoki bronzéremet gyűjtött, két alkalommal, 1991-ben, és 1992-ben – vágott bele Pátrovics Géza. – Holló Szilárd az U15-ös Eb-n, 2015-ben második volt, míg az U23-as kontinensviadalon, 2022-ben harmadik, ezeken kívül számtalan korosztályos magyar rekordot állított fel. Féderer Benjamin U15-ös Európa-bajnokságon volt ezüstérmes, és többször javított korosztályos rekordot. Azt felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi érmet szereztek a barcikai sportolók a különböző korosztályos magyar bajnokságokon.

A szakosztályvezető-vezetőedző hozzátette azt is: jó lehetőségek voltak a versenyek rendezéséhez, ezt bizonyítja, hogy nagyon sok kiemelkedő eseményeket rendeztek már a városban, a sporttelepen. 

Néhány példa: 

masters Európa-bajnokság 1999-ben, és 2014-ben, masters világbajnokság 2007-ben. Olimpiai Reménységek Versenye több alkalommal, BorsodChem IWF Magyar Nagydíjat négyszer (2000-2003) ezen az eseményen nagyon sok kiváló sportoló vett részt, és remek eredmények születtek, még világcsúcs is. Több éven keresztül rendezték meg az Opel-Barcika Kupát, amit felváltott a Szűcs Lajos Emlékverseny, de a Magyar Súlyemelő Szövetség első elnökére is minden évben megemlékeznek, a Szabó Ferenc Emlékversennyel.


Januárban egy nagyon korszerű súlyemelő centrumot adtak át a városban a Kazinczy tornacsarnok mellet, ezzel is elismerve a szakosztályban történő tevékenységeket.
 

–  Az első naptól kezdve benne vagyok a sportágban, a szakosztályban, egy fél évszázadon keresztül egy helyen versenyezni, képviselni a helyi színeket, kevés embernek adatik meg. Szeretném ezúton is megköszönni a mindenkori városvezetés támogatását, a KVSE elnökeinek, így a jelenleginek, Kerekes Ottónak is a segítséget 

– nyilatkozta Pátrovics Géza, aki egyébként 16-szoros masters világbajnok, és 18-szoros masters Európa-bajnok.

 

Nem látszik a jövőkép

A jövőről, a lehetőségekről az alábbiakat mondta el a kazincbarcikai szakember.
 

– A sportban nagyon fontos, hogy egy fiatal előtt legyen jövőkép, ez sajnos a súlyemelésben nem látszik, ami nem a szakosztály hibája 

– jegyezte meg Pátrovics Géza

 A gyerekek egy idő után elhagyják a sportágat, érthető okok miatt, hiszen szeretnének boldogulni. Ami bennünket illet: ha marad a súlyemelés az olimpia műsorán, akkor lehet sansz arra, hogy a jövőben ötkarikás indulónk legyen, de ehhez kell a megfelelő támogatottság. 70 esztendős leszek augusztusban, már most is szívesen fogadnék bárkit, aki velem együtt dolgozna a szakosztályért, de ez nem könnyű, a kiöregedés országos probléma. Kevés az utánpótlás, aki edző, vagy más szeretne lenni a sportágban.

A KVSE nem egy alkalommal adott felnőtt szövetségi kapitányt, két szakember is betöltötte ezt a posztot a múltban: Zsuga Imre (többször), illetve Pátrovics Géza is elfogadta annak idején a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökségének felkérését, hogy felkészítse a válogatott versenyzőket.

A barcikai súlyemelők az 50 éves ünnepi találkozót március 23-án tartják. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!