Labdarúgás

2024.01.26. 10:39

Kívülről fújja a leckét

Tavalyi teljesítménye alapján vármegyénkben Jakab Gyula lett az Év labdarúgó játékvezetője.

A képen: dr. Varga Zsolt, a vármegyei játékvezetők elnöke adta át Jakab Gyula díjait.

A díjkiosztó gálának a diósgyőri stadion első emeleti nagyterme adott otthont. Az ünnepelt kupáját és a Szkokán Zoltán Emlékserleget dr. Varga Zsolt, a Magyar Labdarúgó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Igazgatósága Játékvezetői Bizottságának elnöke adta át.

Amíg fizikálisan bírja 

– Sokáig emlékezni fogok arra a pillanatra, amikor elhangzott a nevem – mondta Jakab Gyula, majd hozzátette: – Alig kaptam levegőt a meglepetéstől, de aztán gyorsan összeszedtem magam és széles mosoly keretében hajoltam meg a tagságunk előtt. Miután a jutalmaimmal leültem az asztalhoz, gyors számvetést készítettem: 2010-ben Ambrus János nógatása után vizsgáztam le. A lecke elsajátítása nem okozott gondot nekem, hiszen két és fél évtizedig futballoztam. Negyvennyolc esztendős leszek, addig fújom a sípot és mellette asszisztálok, amíg fizikálisan bírom és amíg a feleségem, továbbá a családom megengedi nekem. Sok elöljárómnak és kollégámnak – köztük dr. Varga Zsoltnak és Czél Istvánnak – tartozom köszönettel, persze mindenkit megelőzve a páromnak, aki eddig minden mérkőzésemre elkísért, mínusz húsz fokban sem hagyott ki egyetlen küldésemet sem. A korom miatt feljebb már nem kerülhetek, de nincs ezzel semmi gond, mindenki nem juthat olyan szintre, mint a Bajnokok Ligája döntős, a most Ausztráliában dolgozó, de miskolci Fábián Mihály, akin kívül az ózdi Kálmán Imrét tekintem még példaképemnek.

Soha nem verték meg

Arra a kérdésre, hogy eddigi pályafutása során hány „botránya” volt, az Év játékvezetője így felelt:

– Egy sem. Nem bántalmaztak, nem kergettek meg és sehonnan nem kellett a rendőröknek, vagy a rendezőknek kimenekíteniük. Persze szidalmazásban bőven volt részem, a lelátóról, a nézőtérről és a kerítésen kívülről érkező szép szavakat azonban kellő nyugalommal kezelem, a vérmes szurkolóknak „üzenem”, hogy amilyen gyorsan bemennek az egyik fülembe a kedves megjegyzések, a másikon szélsebesen távoznak. Vallom, hogy első a szabályismeret, aztán nálam léteznek olyan fogalmak, hogy esélyegyenlőség, becsület, tisztesség, szakmaszeretet, ennek jegyében mindig tiszta lelkiismerettel hagyom el az érintett települést és pályát.

Nagy tapsot kapott

Jakab Gyula Nyékládházán él, a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-nél dolgozik, korábban pedig tűzoltóként vívott ki magának megbecsülést. A múlt szombati bálban jelenlévők nagy tapssal jutalmazták és azt mondták róla, hogy méltán esett rá a jébé elnökségének választása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában