Labdarúgás

2023.11.08. 08:00

Nyíregyháza-Diósgyőr balhé: még mindig nyomoznak

Fél éve tart a Balmazújvárosban történt szurkolói rendbontás kivizsgálása.

A fél évvel ezelőtti, a meccset követő szurkolói ,,találkozó"

Fotó: olvasói fotó

Fél évvel ezelőtt, 2023. május 7-én, Balmazújvárosban rendezték meg a legutóbbi Nyíregyháza SFC – Diósgyőri VTK bajnokit mérkőzést, a 2022/23-as évad másodosztályú pontvadászatának 36. fordulójában. Az 1-1-re végződött meccs a DVTK sorsát nem befolyásolta, hiszen a piros-fehérek bajnokként utaztak a semleges helyszínre, – amit azért rendeztek a hajdúsági városában, mert a nyíregyházi stadion újjáépítik –, a szabolcsiaknak viszont a biztos bennmaradáshoz kellettek volna a pontok, ám a végül csak a ráadásban, sikeres osztályozón tudták megőrizni NB II-es tagságukat.

Fél éve

Maradva a fél évvel ezelőtti történéseknél, – amelyet 1500 néző előtt rendeztek meg, és amelyen a diósgyőri Bárdos Bence szerezte az egyenlítő találatot a 87. percben, – a lefújás után a lelátón, illetve a pálya szélén a két szurkolótábor között folytatódott a csata.

A történtekkel kapcsolatos fél évvel ezelőtti beszámolónk így szólt: 
,,A mérkőzés lefújását követően, 3-4 perccel, miután a két tábor megköszönte játékosinak a küzdelmet, a nyíregyháziak mintegy 100 fős ultratáborából 30-40 fanatikus nem a kijárat felé indult, hogy elhagyja a szektort, hanem a klubház feletti lelátón a DVTK tábor felé kezdett futni, összecsapást keresve. A 300 fős piros-fehér tábor tagjai vették a ,,jelzést” több tucatnyian kitörtek a számunkra fenntartott szektorból és a pálya melletti sávban, a hozzájuk közelebb eső kispad mellett, a mintegy egy méter magas kerítés felett keveredtek ütésváltásba. A kemény ,,diók” közül többen a lelátó felső soraiban megjelenő szabolcsiak ellen fordultak, majd miután a hazaiak érzékelték, hogy túlerőben vannak a vendégek, visszavonulót fújtak. Az üldözéses csatának a DVTK drukkerekkel érkezett rendezői gárda próbált véget vetni, és ha nem is könnyen, de sikerrel jártak. Mire az addig a stadionon kívül állomásozó készenléti rendőrség tagjai az attak helyszínére értek, nagyjából normalizálódott a helyzet. Az egyenruhások felsorakozása a vendégszektort elhagyó diósgyőrieket is arra késztette, hogy a pálya melletti részről, ezt követően pedig a stadionból távozzanak. A vendégekkel érkezett rendezői gárda a balhé után a hazai rendezőgárda felelősségét vetette fel, azt, hogy miért nem akadályozták meg, hogy a hazai szurkolók a diósgyőriek közelébe kerüljenek.”

,,Folyamatban van”

Az incidens másnapján az is kiderült, hogy a balmazújvárosi stadionban 2023. május 7-én, a mérkőzés után történtekkel kapcsolatban a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Akkor azt is közölték, hogy mivel folyamatban lévő büntetőeljárásról van szó, további tájékoztatást nem adnak.

Fél évvel a nyomozás megindítása után arról érdeklődtünk a kommunikációban illetékes Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóirodájánál, hogy hol tart az ügy felderítése, tart-e még a nyomozati szakasz, vagy lezárult-e, valamilyen eredménnyel, amire azt a rövid választ kaptuk, hogy az esettel kapcsolatos ,,büntetőeljárás még folyamatban van”. 

Kitiltás?

Honlapunk, a boon.hu információja szerint a nyomozás során mindkét szurkolótábor részéről hallgattak meg olyanokat, akiket a stadion kamerarendszere alapján, és más módon sikerült beazonosítani, de mivel ők nem tudtak azonosítani másokat, a csoportosan elkövetett garázdaság bűntettet át kell minősíteni, a hírek szerint azért is, mert az ügynek nincsenek sértettjei, ugyanis azok, akik sérülést szenvedtek a stadion területén azon az estén, nem erősítették meg, hogy ez verekedés során történt velük, így nagy esély van arra, hogy rendzavarásra minősítik a történteket, ami szabálysértésnek számít, és kitiltással sújtható.

A 2012. évi II. törvény ,,a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről” 19. § (1) bekezdése ugyanis így hangzik: ,,A sportrendezvényen való részvétellel, az odautazással vagy az onnan történő távozással összefüggő szabálysértés miatt az eljárás alá vont személy kitiltható bármelyik sportszövetség versenyrendszerében megrendezésre kerülő sportrendezvényről, valamint bármelyik sportszövetség versenyrendszerében megrendezett sportesemény helyszínéül szolgáló sportlétesítményből.” 
A kitiltás mértéke 6 hónap és 2 év közötti időtartam lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!