Diáksport

2023.10.14. 14:44

Újra tarolt a Jezsuita

Szolnokon rendezték az idei tanév első diákolimpiai országos döntőjét.

Fotó: Blasius Photography-Horvath Balazs

A tanév első országos eseménye rendszerint az atlétika ügyességi és váltófutó csapatbajnokság fináléja, amelyen a III-IV. korcsoport versenyzői magasugrásban, távolugrásban, kislabdahajításban és súlylökésben, továbbá vegyes, 10x200 méteres váltófutásban mérik össze tudásukat, az V-VI. korcsoport versenyeiben pedig a kislabdahajítás helyett már gerelyhajítás és diszkoszvetés szerepel, továbbá két váltófutó versenyszám.

A versenyt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Diáksport- és Szabadidő Egyesület szervezésében tartották a szolnoki Véső Úti Sportközpontban. A sportág körzeti, vármegyei versenyei szeptemberben rekord nevezőszámmal, 1872 csapattal, összesen 14 355 diákkal indultak el, az országos döntőre pedig 144 iskolából 1426 versenyző jutott el. A nagy számú nevezést minden bizonnyal elősegítette, hogy a 2023/2024. tanévtől kezdődően a tankerületi központok egységesen biztosítják a fenntartásukban lévő iskolák, továbbá a szakképző intézmények versenyzői és kísérőik számára az események helyszíneire történő utazás költségét, a több napos diákolimpiai országos döntő versenyek esetében a résztvevők (versenyzők és hivatalos kísérőik) étkezésének költségét, továbbá a hétvégén vagy munkaszüneti napon megrendezésre kerülő diákolimpiai országos döntő és elődöntő versenyeken részt vevő kísérő pedagógusok részére fizetendő kísérési díj költségét.

A kétnapos versenyek csodás őszi időben zajlottak, és a legtöbb érmet a tatai iskolák vihették haza. Szintén kiválóan szerepeltek a miskolci és kecskeméti iskolák, valamint a helyiek is. Bár ez a verseny iskolák közötti csapatverseny volt, kiemelendő a Szolnoki Széchenyi Körúti Sportiskola Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója, Kalina Eliza, aki a magasugró csapatban szerzett aranyérmével már kilencszeres diákolimpiai bajnoknak mondhatja magát.

A Hervis támogatásával minden körzeti, vármegyei és országos elődöntő dobogósa, valamint felkészítő tanáraik 3000 forintos, továbbá valamennyi országos döntős versenyző és felkészítő tanáraik 5000 forintos Hervis vásárlási utalványt kaptak.

Az eredményekből 


III-IV. korcsoport, fiúk 


Magasugrás: 2. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda, Miskolc 155


Távolugrás: 2. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda, Miskolc 5,06, 3. Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola 5,0275


Súlylökés: 2. Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola, Miskolc 10,345, 3. Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola, Kazincbarcika 9,9975


Vegyesváltó, 10×200 méter: 2. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda, Miskolc 4:34,72. 


V-VI. korcsoport, leányok 


Távolugrás: 1. Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda, Miskolc 4,8850.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!