Diáksport

2023.10.14. 12:06

Aktív Iskola Program: rajt

A Magyar Diáksport Szövetség az idei tanévben hivatalosan is útnak indította akcióját.

Az idei szeptember 29-i Magyar Diáksport Napja egy különleges alkalom is volt egyben, ugyanis hosszú évek fejlesztőmunkája eredményeként az MDSZ bejelentette új iskolai mozgásösztönző programja, az Aktív Iskola védjegyrendszer elindítását. A kezdeményezés hátterében azok a tudományos eredmények állnak, melyek szerint a rendszeres testmozgás komplexen gyakorol pozitív hatást a gyerekekre: nemcsak a testi egészségüket fejleszti, hanem többek között serkenti az agyműködést, oldja a stresszt, javítja a tanulási teljesítményeket, illetve a fizikai és mentális teherbíró képességet is. Ezek alapján kijelenthető, hogy a gyerekek egészségének alapja a mozgás, és az aktív gyerekkorral lehet megalapozni az egészséges felnőttkort.

– Az új programmal az a célunk, hogy segítsük az iskolákat, hogy minél több mennyiségi és minőségi rekreációs mozgáslehetőséget nyújthassanak a gyerekeknek – emelte ki Balogh Gábor, az MDSZ elnöke.

A program az alábbi területeken segíti a mozgásösztönzést:
* Hangsúlyt fektet a minőségi testnevelésre: támogatja a testnevelést tanító pedagógusok szakmai fejlődését és megújulását, és előtérbe helyezi a fittségoktatást;
* Bővíti a tanórán kívüli iskolai sportfoglalkozások és tömegsport események körét, vagyis a minőségi diáksport kínálatát;
* Egészséges életmódot támogató és mozgásra ösztönző környezetet teremt: olyan iskolai környezet kialakítására és tanulásszervezési megoldások alkalmazására sarkall, amely aktivizálja a gyerekeket, tanulókat tanórán, tanórák között és azon kívül is;
* Segíti a tanulói bevonódást, azaz a diákok bekapcsolódását az iskolai sportaktivitások, mozgásprogramok szervezésébe, lebonyolításába.
* Folyamatos tapasztalatmegosztó, tájékoztató és fejlesztést célzó kommunikációra ösztönöz az iskolán belül, a szülői közösséggel, más Aktív Iskolákkal, lehetséges partnerekkel az adott településen, tehát hangsúlyt fektet a partnerségre és a nyilvánosságra.

Az iskolák egészségfejlesztő munkáját ilyen formában, és ilyen komplexen korábban még egyetlen program sem támogatta és honorálta. Az MDSZ ugyanis az intézményeknek a megvalósításhoz egyrészt gyakorlati segítséget nyújt a szervezéstől az eszközökig, másrészt védjegyelismerésekkel és a jól felépített motivációs rendszerrel ösztönzi az iskolák fejlődését.

– Hosszú távon fontos, hogy egy olyan rendszer kialakítására törekedtünk, amely motiválja a benne részt vevő iskolákat: az általuk megvalósított, mozgásra ösztönző programokért kapott pontokat ugyanis az iskolák be tudják váltani sporteszközökre és élményekre is, a minősítési rendszerünkben pedig egyre magasabb szintet érhetnek el (klub szint, bronz, ezüst, illetve arany szint). Hisszük, hogy ehhez mindennapos munkára, a fejlődésbe vetett hitre van szükség, és ehhez keressük minden magyar iskola és támogató partnerek együttműködését! – tette hozzá Balogh Gábor.

Az akcióhoz csatlakozott vármegyei intézmények 


Ároktő, Dr. Mészáros Kálmán Általános Iskola


Borsodsziráki Bartók Béla Általános Iskola


Bükkaranyosi Általános Iskola


Felsőzsolca, Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és Óvoda


Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola


Kisgyőri Általános Iskola


Mezőnagymihályi Arany János Általános Iskola


Mezőnyárád, Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola


Avasi Gimnázium


Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola


Diósgyőri Gimnázium


Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum


Miskolci Görögkatolikus Általános Iskola 


Múcsony, Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskola


Onga, Görgey Artúr Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola


Ózd, Bolyky Tamás Általános Iskola


Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola


Ózd, Sajóvárkonyi Általános Iskola


Ragályi Balassi Bálint Általános Iskola


Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium


Tállya, Zempléni Árpád Általános Iskola

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!