Cselgáncs

2023.08.02. 13:14

Tizennégy olimpiai és harmincnégy világbajnok

Augusztus negyedikén kezdődik a Judo Hungary Masters a budapesti Papp László Arénában

Czerlau Jennifer

A verseny

Az IJF World Masterst a Nemzetközi Judo Szövetség elnökének, Marius Vizernek kezdeményezésére 2010-ben hívták életre, azóta két kivétellel minden esztendőben megrendezték (2014-ben egy visszalépés miatt kellett ilyen döntést hozni, 2020-ban pedig a koronavírus-járvány húzta keresztül a számításokat). Kezdetben minden súlycsoportban a világranglista legjobb tizenhat judósa kapott rá meghívást, 2019 óta azonban már a súlykategóriák legjobb harminchat sportolója, valamint minden súlycsoportban a házigazda – esetünkben Magyarország – két képviselője is tatamira léphet a Mesterek Tornáján (a versenykiírás egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy a rendező minden súlycsoportban két főre kiegészítheti az indulói számát).

A sportágban kétéves versenysorozat során lehet kiharcolni az indulás jogát, az első esztendő eredményei ötven százalékban, a másodiké száz százalékban számítanak. Így történhetett, hogy 2023-ban a budapesti Masters Hungary több kvalifikációs pontot ad, mint a májusi világbajnokság, amelyre még a kétéves ciklus első évében került sor. Már maga a részvétel is sokat ér, ezért az indulásnál rögtön kétszáz világranglistapontot kap minden jelenlévő, a pontozás pedig megközelíti a világbajnokságét (a vb-n kétezer, a mastersen ezernyolcszáz pontot ér az első helyezés).

A résztvevők

Alighanem minden idők egyik legerősebb mezőnye lép tatamira az év legtöbb olimpiai kvalifikációs pontját adó judoversenyén, a Judo Hungary Masters indulói között több tucatnyi olimpiai és világbajnoki aranyérmes lesz ott. Még a világbajnokságokon sem fordulhat elő, hogy egy-egy súlycsoportban három japán, francia, grúz vagy mongol judós is versenyezzen, de a World Masters specialitása éppen ez: minden súlycsoportból a világranglista legjobb harminchat judósa kap rá meghívást.

A Judo Hungary Masters 2023 legnagyobb csillagai

Kétszeres olimpiai bajnok: Clarisse Agbegnenou (francia), Lukas Krpalek (cseh)
Olimpiai bajnok: Naohisza Takato (japán), Rafaela Silva (brazil), Nagasze Takanori (japán), Wolf Aaron (japán), Romane Dicko (francia), Lasa Savdatuasvili (grúz), Hamada Sori (japán), Sarah-Leonie Cysique (francia), Margaux Pinot (francia), Distria Krasniqi (koszovói), Nora Gjakova (koszovói), Lasa Bekauri (grúz)
Hatszoros világbajnok: Clarisse Agbegnenou (francia)
Négyszeres világbajnok: Naohisza Takato (japán)
Kétszeres világbajnok: Rafaela Silva (brazil), Lukas Krpalek (cseh), Christa Deguchi (kanadai), Tato Grigalasvili (grúz), Barbara Matic (horvát), Jorge Fonseca (portugál), Darja Bilodid (ukrán)
Világbajnok: Asley Gonzalez (romániai), Davtlat Bobonov (üzbég), Muzaffarbek Turobojev (üzbég), Jeldosz Szmetov (kazah), An Ba Ul (dél-koreai), Nagasze Takanori (japán), Hasimoto Soicsi (japán), Nemanja Majdov (szerb), Wolf Aaron (japán), Nils Stump (svájci), Inbar Lanir (izraeli), Andy Granda (kubai), Romane Dicko (francia), Lasa Savdatuasvili (grúz), Jessica Klimkait (kanadai), Matthias Casse (belga), Anna-Maria Wagner (német), Kaguera Kokoro (japán), Lukumi Csikvimiani (grúz), Muki Sagi (izraeli), Noel van’t End (holland), Madeleine Malonga (francia), Saeid Mollaei (azeri), Hamada Sori (japán), Guram Tusisvili (grúz)

A lebonyolítás
Három nap alatt három tatamin hét férfi és hét női súlycsoport versenyeire kerül sor, a nevezett sportolókat az augusztus harmadikán következő sorsoláson osztják be harminckettes (néhány esetben hatvannégyes) táblákba. A legjobb nyolcig egyenes kieséses a verseny, vagyis aki vereséget szenved, az kiesik, nem mérkőzhet tovább. A legjobb nyolc között a negyeddöntők vesztesei az úgynevezett vigaszágra kerülnek. Az elődöntők győztesei vívják a finálét, az elődöntők vesztesei és a vigaszág mérkőzések győztesei pedig a bronzéremért csapnak össze.

A díjazás
Ebben a sportágban versenyszámonként négy érmet osztanak: egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot. A World Masters-viadalon sok világranglistapontot lehet szerezni: a győztes 1800 ponttal gazdagodik, ebben a sportágban majdnem annyit ér, mint amennyi a világbajnoki aranyéremért (2000) jár. Az érem és a pontok mellett persze mást is kapnak a legjobbak: a magyar fővárosban 196 ezer euró talál majd gazdára, az egyéni aranyéremért a győztes és edzője hatezer eurót, vagyis több mint kétmillió forintnyi összeget kap.
Az egyéni versenyszámok érmeseinek díjazása
Aranyérem (7 férfi, 7 női) – versenyző: 4800, edző: 1200 euró
Ezüstérem (7 férfi, 7 női) – versenyző: 3200, edző: 800 euró
Bronzérem (14 férfi, 14 női) – versenyző: 1600, edző: 400 euró

A támogatók
A Magyar Kormány kiemelt támogatása nélkül nem jöhetett volna létre Budapesten ez a rangos esemény. A Judo Hungary Masters megrendezéséhez több tucat támogató, szponzor és együttműködő partner nyújt segítséget a Nemzetközi Judo Szövetségnek és a Magyar Judo Szövetségnek.

A helyszín
A Papp László Budapest Sportaréna, amely a sportág számos nagy nemzetközi versenyének adott otthont. Sportágunkban itt rendezték 2004-ben a junior-világbajnokságot, 2009-ben az ifjúsági vb-t, 2013-ban a felnőtt Európa-bajnokságot, itt rendeztek 2014 és 2019 között öt Budapest Grand Prix-viadalt, 2020-ban és 2022-ben Grand Slamet, 2017-ben és 2021-ben pedig a nagy sikerű világbajnokságnak volt helyszíne.

Kinek szurkolhatunk?
A mieink közül nyolcan harcolták ki „alanyi jogon” az indulási lehetőséget, Pupp Réka (6. a világranglistán), Tóth Krisztián (7.), Özbas Szofi (7.), Ungvári Attila (10.), Sipőcz Richárd (20.), Vég Zsombor (24.), Sáfrány Péter (28.) és Gercsák Szabina (32.) indulásáról a Magyar Judo Szövetség szakmai bizottságának nem kellett döntenie. Csakhogy, a magyar szövetség a Masters rendezőjeként súlycsoportonként két versenyzőt indíthat, dr. Tóth László MJSZ elnök kérésének megfelelően a technikai igazgató, a két szövetségi kapitány és a két junior keretedző a fennmaradó helyeket jó formában lévő versenyzőkkel töltötte fel. A jelölés szerint huszonkét fős lesz a magyar válogatott, két női súlycsoport kivételével minden kategóriában lesz magyar induló..

A program
Augusztus 4., péntek
Férfi 60 (Feczkó Csanád, Nippon Sport JC; Andrási Márton, Mogyi-Bajai JC) és 66 kg (Pongrácz Bence, VSD; Szeredás Botond, Nippon Sport JC)
Női 48 (Kőszegi Rebeka, BHSE), 52 (Pupp Réka, Atomerőmű SE; Keller Rebeka, Ippon Judo Tatabánya) és 57 kg (Szász Hanna, Siklós SE)
10:00*: selejtezők. 16:30: megnyitó ünnepség. 17:00: bronzmérkőzések, döntők

Augusztus 5., szombat
Férfi 73 (Szegedi Dániel, Budaörsi SC; Szabó Áron, Ippon Judo Tatabánya) és 81 kg (Ungvári Attila, Győri AC; Demeter Marcell, MTK Budapest)
Női 63 (Özbas Szofi, BHSE; Varga Brigitta, MTK Budapest) és 70 kg (Gercsák Szabina, Atomerőmű SE; Czerlau Jennifer, Miskolci VSC)
10:00*: selejtezők. 17:00: bronzmérkőzések, döntők

Augusztus 6., vasárnap
Férfi 90 (Tóth Krisztián, MTK Budapest; Sáfrány Péter, Miskolci VSC), 100 (Vég Zsombor, Ceglédi VSE; Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE) és +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE; Cserkaszov Mihály, Győri AC)
Női 78 és +78 kg
10:00*: selejtezők. 17:00: bronzmérkőzések, döntők
(* az indulók számától függően módosulhat)

A képen Czerlau Jennifer

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában