Cselgáncs

2023.08.06. 16:50

Ketten egy lépéssel közelebb kerültek Párizshoz

A budapesti Judo Hungary Masters második versenynapján a mieink az erős mezőnyben nem jutottak tovább a második fordulónál.

Ungvári Attila és Gercsák Szabina (képünkön) azonban egy-egy lépéssel közelebb került a párizsi olimpiai részvételhez.

Rossz hírrel kezdődött a nap: világ- és Európa-bajnoki bronzérmesünk, Özbas Szofi nem lesz ott szombaton a tatamin. „Nem sikerült jól Szofi fogyasztása, és a sérülésveszély elkerülése érdekében a szakmai vezetés úgy döntött, nem kockáztatja a szerepeltetését” – árulta el Braun Ákos női szövetségi kapitány.
Szofi távollétében a nők versenyében így három indulónk volt szombaton, s egy továbbjutást ünnepelhettünk: a 70 kilogrammosoknál Gercsák Szabina ellenfele, a belga Willems sérülés miatt nem állt ki. Az Atomerőmű SE versenyzője a második fordulóban a világbajnoki címvédővel, a japán Niizoével csapott össze, s nem tudta a papírformát felülírni. Ugyanebben a súlycsoportban Czerlau Jennifer (Miskolci VSC) a török Ogel ellen nem tudta kiharcolni a továbbjutást, a 63 kilogrammosoknál pedig Varga Brigitta a mexikói Awiti Alcaraz ellen leléptetéssel veszített, önveszélyes technika miatt kapta a büntetést.
A férfiaknál a 73 kilogrammos Szegedi Dániel és Szabó Áron is behúzott egy-egy győzelmet magasabban jegyzett ellenfelével szemben. A budaörsi Szegedi Dániel a lengyel Stodolski, a tatabányai Szabó Áron pedig a spanyol Cases Roca ellen nyert ipponnal, mindkét magyar fiatal pályafutásának első győzelmét aratta a sportág legmagasabb szintjén, a IJF World Judo Tour nevű sorozatban! A folytatásban mindketten éremesélyes judóssal csaptak össze, s a tadzsik Hodzsazoda, illetve az üzbég Juldosev ellen már nem sikerült fokozni a meglepetéseket.
A 81 kilogrammban az MTK Budapest ifjú judósa, Demeter Marcell lehetőséget kapott a legmagasabb szinten is megmutatni felkészültségét, a spanyol Mendiola Izquieta volt a partnere ebben.
A háromszoros Európa-bajnok Ungvári Attila sorsolása nem volt kifejezetten kedvező, hiszen már a nyitányon egy olimpiai érmessel kellett összemérnie erejét. A németek csapatban tokiói bronzérmes versenyzője, Dominic Ressel nagy erőfeszítésre kényszerítette a Győri AC sportolóját, de ő állta a sarat, s a hosszabbításban vazarival megszerezte a győzelmet. A második fordulóban a japánok tokiói Grand Slam-győztese, Kohara Kenya következett, aki egy apró hibát kihasználva vívta ki a továbbjutást, s mivel ez az összecsapás a legjobb tizenhat között zajlott, Ungvári Attila nem kapott javítási lehetőséget, de – akárcsak az összes szombaton mérkőzést nyerő magyar judós – 288 olimpiai kvalifikációs ponttal gazdagodott, s megerősítette pozícióját a 2024-es párizsi olimpia leendő kvótásai között.
„Minden meccsen előfordul ilyen, hogy véletlenül belekapunk az ellenfél szemébe, de ez a bíró közölte, hogy a következő esetnél leléptet – mondta tanácstalanul az MTI-nek Ungvári Attila a Kohara elleni összecsapás után. – Eléggé kizökkentett a dolog, nem figyeltem arra a technikára, amelyet a japán alkalmazni szokott, és sajnos eldobott. Sajnálom, hogy a mai magyarokkal együtt nem tudtunk hosszabb programot nyújtani a közönségnek, csodálatosan szurkoltak.”

Életműdíj a magyar judo nagyjainak
A délutáni program kezdete előtt ünnepséget tartott a magyar judosport, dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke és dr. Demény Ádám, az MJSZ alelnöke és dr. Eleki Zoltán, az MJSZ bíró bizottságának elnöke életműdíjat adott át a sportág kiemelkedő személyiségeinek. Díjat kapott Hólya István, a szövetség korábbi főtitkára, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem gyémántdiplomása; Gyebnár Ferenc sokszoros magyar bajnok versenyző, edző, többek között az első olimpiai pontszerzőnk, az 1972-es játékokon ötödik helyezett Hetényi Antal, illetve az első ötkarikás érmesünk, az Európa-bajnok Tuncsik József mestere; Gyuró László mesteredző, a bajai judo atyja; Pozsár Mihály, az MTK egykori versenyzője, edző, nemzetközi versenybíró; Varga András mesteredző, a kecskeméti judo kiemelkedő alakja, az 1980-as, moszkvai olimpián bronzérmet szerző Kincses Tibor edzője; és Dr. Skapinyecz József a Debreceni Dózsa judósa, edzője, korábbi női szövetségi kapitány, hétszeres orvos világbajnok, veterán Európa-bajnok – akik valamennyien fontos szerepet játszottak a judo magyarországi térhódításában.
A megnyitó ünnepségen Marius Vizer, a Nemzetközi Judo Szövetség elnöke a sport semlegességét és összetartó erejét emelte ki, s a judo értékeire hívta fel a figyelmet. Dr. Tóth László, az európai és a magyar szövetség elnöke kiemelte, valamennyi magyar judós büszke lehet arra, hogy ismét a sportág egyik nagy eseményének lehetünk házigazdái, majd köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért, amely nélkül nem jöhetett volna létre a Judo Hungary Masters 2023.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszönetet mondott a világszövetségnek és az európai szövetségnek az erőfeszítésekért, hogy ennek a kiemelkedő eseménynek a résztvevői Budapesten találkozhattak. „Napjainkra Budapest a világ sportfővárosává vált, számtalan világversenynek, nagy nemzetközi eseménynek ad otthont a magyar főváros. Magyarország hisz a sportban, a tisztességes verseny erejében, s abban, hogy a sport összeköti az embereket” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.
Az esemény végén dr. Tóth László vehette át a Nemzetközi Judo Szövetség nyolcadik danfokozatról szóló diplomáját Marius Vizertől, az IJF elnökétől, aki méltatta a magyar elnök pályafutását és a judosport európai és magyarországi fejlődéséért tett erőfeszítéseit.

World Judo Masters, Budapest
FÉRFIAK
60 KG (31 induló)
1. Nagajama Rjudzsu (japán)
2. Ariunbold Enkhtaivan (mongol)
3. Kim Von Dzsin (dél-koreai)
3. Takato Naohisza (japán)
5. Salih Yildiz (török)
5. Balabay Aghayev (azeri)
7. Temur Nozadze (grúz)
7. Tsogt-Ochir Byambajav (mongol)
FECZKÓ CSANÁD (Nippon Sport JC) és
NAJI DÁVID (Kaposvári JK) helyezetlen

66 KG (32 induló)
1. Tanaka Rioma (japán)
2. Denis Vieru (moldovai)
3. An Ba Ul (dél-koreai)
3. Narmandakh Bayanmunkh (Egyesült Arab Emirátusok-beli)
5. Erkhembayar Battogtokh (mongol)
5. Bogdan Jadov (ukrán)
7. Matteo Piras (olasz)
7. Elios Manzi (olasz)
PONGRÁCZ BENCE (VSD) és
SZEREDÁS BOTOND (Nippon Sport JC) helyezetlen

73 KG (35 induló)
1. Hasimoto Soicsi (japán)
2. Behruzi Hodzsazoda (tadzsik)
3. Petru Pelivan (moldovai)
3. Lasa Savdatuasvili (grúz)
5. Giorgi Terasvili (grúz)
5. Murodzson Juldosev (üzbég)
7. Nils Stump (svájci)
7. Akil Gjakova (koszovói)
SZEGEDI DÁNIEL (Budaörsi SC) és
SZABÓ ÁRON (Ippon Judo Tatabánya) helyezetlen

81 KG (27 induló)
1. Matthias Casse (belga)
2. Guilherme Schmidt (brazil)
3. Nagasze Takanori (japán)
3. Tato Grigalasvili (grúz)
5. Saeid Mollaei (azeri)
5. Kohara Kenya (japán)
7. Nugzari Tatalashvili (Egyesült Arab Emirátusok-beli)
7. Frank de Wit (holland)
UNGVÁRI ATTILA (Győri AC) és
DEMETER MARCELL (MTK Budapest) helyezetlen


NŐK
48 KG (28 induló)
1. Koga Vakana (japán)
2. Maria Celia Laborde (amerikai)
3. Assunta Scutto (olasz)
3. Baasankhuu Bavuudorj (mongol)
5. Milica Nikolics (szerb)
5. Laura Martinez (spanyol)
7. Catarina Costa (portugál)
7. Narantsetseg Ganbaatar (mongol)
KŐSZEGI REBEKA (BHSE) helyezetlen

52 KG (30 induló)
1. Amandine Buchard (francia)
2. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Gefen Primo (izraeli)
3. Dijora Keldijorova (üzbég)
5. PUPP RÉKA (Atomerőmű SE)
5. Chelsie Giles (brit)
7. Masche Ballhaus (német)
7. Csu Je Csing (kínai)
KELLER REBEKA (Ippon Judo Tatabánya) helyezetlen

57 KG (31 induló)
1. Jessica Klimkait (kanadai)
2. Sarah-Leonie Cysique (francia)
3. Darja Bilodid (ukrán)
3. Funakubo Haruka (japán)
5. Pauline Starke (német)
5. Priscilla Gneto (francia)
7. Telma Monteiro (portugál)
7. Veronica Toniolo (olasz)
SZÁSZ HANNA (Siklós SE) helyezetlen

63 KG (31 induló)
1. Laura Fazliu (koszovói)
2. Takaicsi Miku (japán)
3. Horikava Megumi (japán)
3. Clarisse Agbegnenou (francia)
5. Renata Zachova (cseh)
5. Gili Sharir (izraeli)
7. Nabekura Nami (japán)
7. Angelika Szymanska (lengyel)
VARGA BRIGITTA (MTK Budapest) helyezetlen

70 KG (27 induló)
1. Sanne van Dijke (holland)
2. Elizavet Telcidu (görög)
3. Niizoe Szaki (japán)
3. Lara Cvjetko (horvát)
5. Ai Tsunoda (spanyol)
5. Michaela Polleres (osztrák)
7. Elvismar Rodriguez (venezuelai)
7. Barbara Matic (horvát)
GERCSÁK SZABINA (Atomerőmű SE) és
CZERLAU JENNIFER (Miskolci VSC) helyezetlen

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló: Feczkó Csanád–Takato Naohisza (japán) 0–10; Naji Dávid–Balabay Aghayev (azeri) 0–7
66 KG. 1. forduló: Pongrácz Bence–Guszman Kirgizbajev (kazah) aranyponttal 0–10; Szeredás Botond–Tanaka Rioma (japán) 0–10
73 KG. 1. forduló: Szegedi Dániel és Szabó Áron erőnyerő. 2. forduló: Szegedi Dániel–Adam Stodolski (lengyel) 10–0; Szabó Áron–Salvador Cases Roca (spanyol) 10–0. 2. forduló: Szegedi Dániel–Behruzi Hodzsazoda (tadzsik) aranyponttal 0–10; Szabó Áron–Murodzson Juldosev (üzbég) 0–10
81 KG. 1. forduló: Demeter Marcell–Jose Maria Mendiola Izquieta (spanyol) 0–10; Ungvári Attila–Dominic Ressel (német) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Ungvári Attila–Kohara Kenya (japán) 0–10

NŐK
48 KG. 1. forduló: Kőszegi Rebeka–Katharina Tanzer (osztrák) 0–10
52 KG. 1. forduló: Pupp Réka–Sosorbaram Lkhagvasuren (mongol) 10–0; Keller Rebeka–Csu Je Csing (kínai) 0–7. 2. forduló: Pupp Réka–Estrelle Lopez Sheriff (spanyol) aranyponttal 7–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Dijora Keldijorova (üzbég) 7–0. Elődöntő: Pupp Réka–Distria Krasniqi (koszovói) aranyponttal 0–10. A 3. helyért: Pupp Réka–Gefen Primo (izraeli) aranyponttal 0–7
57 KG. 1. forduló: Szász Hanna–Pauline Starke (német) 0–10
63 KG. 1. forduló: Varga Brigitta–Prisca Awiti Alcaraz (mexikói) intéssel 0–10
70 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina–Gabriella Willems (belga) mérkőzés nélkül 10–0; Czerlau Jennifer–Fidan Ogel (török) 0–10. 2. forduló: Gercsák Szabina–Niizoe Szaki (japán) 0–10
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában