Labdarúgás

2023.08.12. 20:29

Érezhető volt a diósgyőri mentalitás

A DVTK Rakaczki Kupa történetében egyeduralkodó maradt a Slavia Praha.

Marosréti Ervin

A DVTK (pirosban) végül az ötödik lett a tornán

Fotó: Marosréti Ervin

Öt napon keresztül összesen tizenhat mérkőzést játszottak a III. DVTK Rakaczki Kupa keretein belül. Az U16-os nemzetközi fiú labdarúgó tornát egyrészt a piros-fehérek edzőközpontjában, valamint több mérkőzést az MVSC Sporttelepén bonyolítottak le. Meglepetés nem született, háromszoros címvédés viszont igen. A rangos eseményt ugyanis ebben az évben is a Slavia nyerte meg, méghozzá veretlen teljesítménnyel. A csehek gyakorlatilag két döntőt játszottak, hiszen az utolsó csoportmérkőzésen győzniük kellett a Hajduk Split ellen ahhoz, hogy fináléba jussanak. 4-2-es sikerrel hozták azt a találkozót, a fináléban pedig még nagyobb különbséggel, 6-0-ra múlták felül a Puskás Akadémiát.

Egyre jobbak lettek

– A döntő végeredménye egyáltalán nem tükrözi azt, ami a pályán történt – fogalmazott a díjkiosztó után Šimon Honetschläger, a Slavia vezetőedzője. – A csapat nagyon jól futballozott, és szépen fejlődött a torna során. A Diósgyőr elleni 1-1 után elbeszélgettünk velük, és Argentína vb példáját hoztuk fel nekik. Ők is rosszul kezdték a sorozatot, mégis megnyerték. Ezúttal mi is hasonlóan cselekedtünk. A legfontosabb meccseket magabiztosan hoztunk, közben pedig a teljesítményünk is fokozatosan javult. A fináléban minden egyes gólnál azt éreztem, hogy a meccsen belül is képesek vagyunk javulni. Ennek köszönhető, hogy ismét győztesen távozhattunk Diósgyőrből.

Győztes gólok a hajrában

A hazai rendezésű tornán a DVTK jól helytállt. A későbbi győztes csehekkel szemben 1-1-es döntetlennel nyitották a csoportkört, majd 1-0-ra alulmaradtak a Hajduk Splittel szemben. Ezután viszont két olyan győzelem született, amit Icsó Zsolt fiai a hajrában értek el. Nem sokkal a lefújás előtt szerzett góllal győzték le a Kassát, majd az 5-6. helyért zajló helyosztón a DAC együttesét is. A diósgyőri fiatalok így végül az ötödikként zárták a tornát.

– A kezdeti izgalom után a csapat teljesítménye szépen fejlődött – értékelt Icsó Zsolt, a korosztály vezetőedzője. – Sok erős ellenféllel találkoztunk, ezért a hét közben a játékunkon is változtatni kellett. Örülök, hogy az utolsó csoportmeccsen és a helyosztón is dominálni tudtunk, a Kassával, majd a DAC-al szemben is fölényt alakítottunk ki. Ezzel az ötödik helyezéssel félig tele a pohár. Mentálisan és játékban fel tudtuk venni a riválisokkal a versenyt, helyenként pedig a fizikális szempontból is megfelelő szinten voltunk. Ezt mutatja a két utolsó meccs, ahol egyaránt a hajrában szereztük a győztes gólt. Csupán a Hajduk elleni 1-0-s vereséget sajnálom, mert így nem tudunk a saját tornánkon éremért játszani. Annak viszont örülök, hogy a csapaton felfedezhetőek azok a vonások, az a mentalitás, amelynek egy diósgyőri együttest jellemezni kell.

Nyáron jött a legjobb

A legjobb hazai játékosnak Méhes Kristófot választották, aki a mezőnyben – a többiekhez hasonlóan – rengeteget robotolt, és a gólszerzésből is kivette a részét.

– Nagyszerű érzés, hogy én kaptam meg ezt a külön díjat. Nem számítottam erre, hiszen még csak nyáron érkeztem a DVTK-hoz. Örülök a két gólomnak is, amivel hozzásegítettem a csapatot a jó szerepléshez. Egy hét alatt négy mérkőzés komoly kihívás volt számunkra, de örülök, hogy megugrottuk ezt a szintet. Bízom benne, hogy a rövidesen kezdődő bajnokságban is eredményesek leszünk.

A III. DVTK Rakaczki Kupán az ezüstérmet a Puskás Akadémia szerezte meg, a dobogó harmadik fokára pedig a Hajduk Split játékosai állhattak fel. Ezzel az ötnapos, nemzetközi eseménnyel emlékezett meg a klub és az akadémia a tragikusan fiatalon elhunyt, saját nevelésű kapusáról, Rakaczki Bencéről. A torna ideje alatt a stadionnál lévő emléktáblánál a diósgyőri U16-os csapata tagjai a megemlékezés koszorúját is elhelyezték.

A III. DVTK Rakaczki Kupa végeredménye

1. SK Slavia Praha, 2. Puskás Akadémia FC, 3. HNK Hajduk Split, 4. FK Čukarički, 5. Diósgyőri VTK, 6. FC DAC 1904, 7. Legia Warszawa, 8. FC Košice.

Különdíjak: Gólkirály: Petr Potmésil (SK Slavia Praha) 4 gól, legjobb mezőnyjátékos: Martin Kovár (SK Slavia Praha), legjobb kapus: Rino Grubisic (HNK Hajduk Split), legjobb hazai játékos: Méhes Kristóf (DVTK).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában