Jégkorong

2023.03.06. 08:58

Harmadik vébéjére vágyik a szűk negyvenes

Címkék#jégkorong

Hamarosan Tampere és Riga ad otthont a 2023-as elit hokivilágbajnokságnak.

A finn és lett pályázat futott be, bár sokáig Magyarország és Szlovénia is dédelgette azt az álmot, hogy rendező lesz. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség, az IIHF a szükséges kormánygarancia hiánya miatt nem engedte tovább az utóbbi nemzetek pályázatát. A 2023-as elit vébét eredetileg Szentpétervárott tartották volna, de az orosz–ukrán háború miatt erre nem kapott lehetőséget, míg a honi szövetség már eljátszik azzal a gondolattal, hogy megpályázza a 2028-as tornát.

A teljes mezőny 
A világbajnokságon tizenhat válogatott vesz részt. A mezőny, a rendező jogán: Finnország, Lettország. Automatikus szereplő a 2022-es világbajnokság első tizennégy helyezettje: Ausztria, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Kazahsztán, Németország, Norvégia, Svájc, Svédország, Szlovákia. A 2022-es divízió I-es jégkorong-világbajnokságról kvalifikált országok: Magyarország, Szlovénia. Tamperében a 13 ezer 455 férőhelyes Nokia Aréna az egyik csoportkör küzdelmeinek, majd két negyeddöntőnek, az elődöntőknek és a bronzmérkőzésnek, valamint a finálénak ad otthont. A másik csoportkör összecsapásai a Riga Arénában (befogadó képessége: 10 ezer 300) lesznek, majd két negyeddöntő „tulajdonosa” is Lettország. Az eseményt május 12. és 28. között követhetik figyelemmel az érdeklődők.

Miskolcon készülnek
A DVTK Jegesmedvék a Ferencvárossal szemben elbukta a negyeddöntőt az Erste Ligában, ennek ellenére a tavasz további részében a szurkolók nem maradnak a műfaj látványossága nélkül. A hírek szerint április 1-15. között Miskolcon edzőtáborozik a magyar válogatott csapat és legjobbjaink tesztmérkőzéseket is vívnak. Spiller István szakíró és televíziós kommentátor  szerint az amerikai nemzetiségű Kevin Constantine szövetségi kapitány együttese a vb-jegyében kétszer-kétszer Ukrajnával és Szlovéniával meccsel, egyszer pedig Kanadával (és talán Japánnal) csap össze, de az még nem ismeretes, hogy hány meccset írnak ki a népkerti jégcsarnokba és hányat a fővárosi MVM Dome komplexumba.  

Vas János bizakodhat 
A DVTK Jegesmedvék tagjai közül a csatár Vas János azzal dicsekedhet, hogy válogatottunk tagjaként háromszor jutott fel az elit mezőnybe: először Szapporóban, majd Krakkóban, végül Ljubjanában. 
– A harmadik A csoportos vébém lehet a mostani – kezdte a miskolciak negyvenedik évében járó csatára, majd így folytatta: – Király lenne, ha ez megvalósulna, persze nem csupán rajtam múlik, a szövetségi kapitánynak is úgy kell gondolnia. A legjobbak között óriási sztárok szerepelnek, hatalmas megtiszteltetés és öröm lenne számomra, ha ismét közöttük lehetnék. Most persze még csak ott tartok, hogy klubtársaimmal rendbe akarom tenni a mögöttünk hagyott szezont, csalódás ért minket azzal, hogy nem jutottunk be a legjobb négy közé. A vébét május közepén tartják, addig még több, mint két hónap van hátra, szóval majd meglátjuk, hogy az újabb álmom is valóra válik-e. 

A magyar válogatott vb-programja
Tampere, A csoport 
Május 13., 15.20: Magyarország – Dánia 
Május 14., 11.20: Magyarország – Egyesült Államok
Május 16., 19.20: Magyarország – Franciaország 
Május 18., 15.20: Magyarország – Svédország 
Május 19., 15.20: Magyarország – Finnország 
Május 21., 15.20: Magyarország – Németország 
Május 22., 19.20: Magyarország – Ausztria
A rigai B csoport mezőnye 
Kanada, Csehország, Svájc, Szlovákia, Lettország, Norvégia, Kazahsztán, Szlovénia. 
A csoportok utolsó helyezettjei kiesnek a divízió I-be. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában