Kosárlabda: DVTK-HT

2023.01.31. 20:18

Guirantes nagyon hiányzott (fotókkal)

A diósgyőri női kosárlabdacsapat került távolabbra az Euroliga negyeddöntős helytől.

A diósgyőri női kosárlabdacsapat került távolabbra az Euroliga negyeddöntős helytől.

Fotó: Ádám János

A női kosárlabda Euroliga B-csoportjának 12. fordulójában kedden este a DVTK-Hun-Therm együttese a spanyol Spar Girona csapatát fogadta.

Guirantes nélkül

A két fél fordított párosításban lejátszott meccsét, meglepetésre a Diósgyőr nyerte Gironában, hat ponttal. Ennek is köszönhetően a spanyol bajnokság listavezetőjével megegyező pontszámban várta az újabb ütközetet a piros-fehér gárda. A csoport négybe kerülése, a negyeddöntős hely elérése szempontjából volt kiemelkedő jelentőségű a találkozó, amelyet a hazaiak várták nehezebb helyzetből. Ugyanis a DVTK-HT erőssége, Arella Guirantes, a Puerto Rico-i válogatott irányító a múlt szombaton, a pécsi bajnokin részleges bokaszalag szakadást szenvedett, és emiatt nem tudta vállalni a játékot, jó esetben 2-3 hét múlva térhet vissza a pályára.

Eladott labdák

Araujo hármasával indult a meccs, a vendég előnyt Tolo fejelte meg két büntetővel (0-5). A folytatásban Green ugyan összeszorgoskodott két centergólt (6-7), de megint jött egy 0-5-ös széria, Gardner triplája és Sykes tempója ért célba. Nem nagyon jött kívülről segítség hazai oldalon, Green pihentetése után kisvártatva időt kellett kérnie Völgyi edzőnek (8-14). A visszatérés után nem sokkal Grigalauskyte is eredményes volt a palánk alól, és kétségtelen, hogy külső embereken jól védekeztek a spanyol együttes játékosai, de a hazaiak eladott labdái is jelezték, hogy az irányító Guirantes nélkül ez egy másik Diósgyőr (12-21).

A második negyed elején is kimaradt pár diósgyőri dobás, aztán a 13. percben Kányási egy triplával kerekre csökkentette a különbséget (15-25). Két eladott DVTK labdából Araujo előbb egy hármast, Sykes pedig egy leindításos gólt szerzett, amire hazai időkérés volt a reakció (15-30). Nem játszott jól a piros-fehér gárda, de az ultra szektorból folyamatosan jött a strófa: ,,érted élek én, érted harcolok, csak a Diósgyőr, csak a Diósgyőr, érted meghalok”. A 17 éves Aho T. volt a harmadik becserélt fehér mezes hazai kosaras, ám amikor feljövőben volt a DVTK-HT, rendre jött egy-egy eladott labda. A betegséggel küszködő Kányási lökdöste a hazaiak szekerét, majd Bernáth is bevágott egy hármast, ám ezekre gyors válaszgólokat adtak a gironaiak (25-38). A játékrész hajrájában vendég időkérés előtt és után Grigalauskyte szerzett centergólokat, ezzel tízen belülre jött a Diósgyőr (29-38).

Kontroll alatt

Tolo tolta be a gyűrűbe a labdát a harmadik menet elején, de a DVTK-t ez nem zavarta meg, a fehér mezesek adták a válaszokat, felváltva estek a gólok (35-45). Aztán mindkét oldalon maradtak ki dobások, de ebből a gödörből a a vendégek jöttek ki hamarabb, Sykes hármasával a 25. percben 15 pont volt a csapatok között (35-50). Hazai zárkózás után (39-50) kicsavart testhelyzetekből állította vissza a tizenötöt a Girona, amit hazai pauza követett (39-54). A spanyolok kontroll alatt tartották a mérkőzést, jó védőmunkájuknak köszönhetően az utolsó negyedet úgy kezdhették, hogy ha csak valami nagy gikszer nem jön közbe, megnyerik a meccset (44-58).

A nagy hajrás diósgyőri gárda igyekezett a végjátékban: a kitűnően játszó Kányási sokadik találatával kerekítettek (50-60). Az hazai ultratábor szakadatlan biztatása közepette 8 pontra olvadt a Girona előnye, ám a vendégek legjobbja, Tolo villant kettőt, így hat perccel a vége előtt 52-64-re módosult az állás. A diósgyőriek távoli kísérletei kimaradtak, a vendégek másik húzóembere, Araujo viszont beverte harmadik hármasát, és ezzel tulajdonképpen végleg eldőlt a meccs (52-69). Közel öt perc ugyan még hátra volt, a nagy különbség ellenére a hazai ultratábor kitartóan énekelte, hogy ,,nem alszom el ma még, a testem lázban ég, Te vagy az éltem, érted dobog a szívem”. A meccsen végig üldöző szerepben lévő piros-fehérek végül kénytelenek voltak gratulálni az ellenfélnek (56-74).

Győzelmével a Spar Girona került közelebb ahhoz, hogy az Euroliga csoportkör után a sorozat rájátszásában folytathassa a küzdelmeket.

DVTK-Hun-Therm – Spar Girona (spanyol) 56-74 (12-21, 17-17, 15-20, 12-16)

Diósgyőr, 1300 néző. V.: Manheim (izraeli), Sentürk (török), Faur (román).

DVTK-Hun-Therm: KÁNYÁSI (17/3), Aho N. (3), Bernáth (12/3), GARBIN (10), Green (6). Csere: Kiss A. (-), GRIGALAUSKYTE (8), Aho T. (-), Bacsó (-). Vezetőedző: Völgyi Péter.

Spar Girona: SYKES (7/3), GARDNER (14/6), Murphy (7/3), ARAUJO (18/9), TOLO (15). Csere: Etxarri (3/3), Flores (5), Parra (5/3), Ribas (-). Vezetőedző: Bernat Canut Font.

Völgyi Péter: – Sajnos elfogytunk, fizikálisan ellenfelünk ma jobb volt. A spanyolok 4-5 szerzett labdával elléptek, tartották az elején megszerzett előnyüket. Két fáradt csapat meccse volt ez a mai, a Girona tartotta kontroll alatt a mérkőzést. Megpróbáltunk mindent, tartalékosan is, sajnos ezen a napon csak felvillanásaink voltak.

Bernat Canut Font: – Jó mérkőzés volt, nehéz ebben a csarnokban nyerni, több csapat is nagyot küzdött már itt. A mai napon domináltunk, jól védekeztünk, és fontos győzelmet arattunk. A harmadik negyed elején volt egy kis megingásunk, de azon kívül azt játszottunk, amit előzetesen szerettünk volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!