Éremeső

2022.02.16. 17:00

Ütősök a zenekarban

Taroltak megyénk iskolái a floorball-diákolimpia Algyőn rendezett országos döntőjében.

Kolodzey Tamás

Forrás: Olvasónktól

Nyolc érem került szűkebb pátriánkba, közülük hat Miskolcra. Ezt a műfajt a derékhadhoz tartozó tanárok hajdani képzésük során még nem tanulták, de mindent megtettek azért, hogy később elsajátítsák, ismereteiket pedig átadják a gyerekeknek.

 

Polgárjogot nyert 

 

– A megyeszékhelyen 2003-ban, tehát majdnem húsz esztendeje vert gyökeret ez a sportág – mondta Bíró Ignác, az egyik legsikeresebb floorballoktató, „mellesleg” a Jegesmacik hokiéletének évtizedek óta tisztségben oszlopos tagja. – Egykor Egerbe jártunk versenyezni, majd miután elérhetővé vált számomra a szakirodalom, munkához láttam, tanulmányoztam a fogalmakat, aztán tanárként először a jégkorongozók körében terjesztettem el, kiegészítő sportnak, száraz tréningekre használtuk, és a hokipalánták jó alanynak bizonyultak. Mivel bármekkora területen lehetett játszani, ráadásul sokkal olcsóbb volt, mint a hoki, így a fölöttem álló szinteken hamar támogatókra találtam. 

 

Arra a kérdésre, hogy melyik kisdiákból válhat jó floorballos, a Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda testnevelő tanára így felelt: 

 

– Fontos a jó fizikum, a kéz- és a bottechnika. Utóbbiak sok edzéssel fejleszthetők, ez egyébként más sportágakra is igaz, a mondást idézve: gyakorlat teszi a mestert. Azt talán mindenki tudja, hogy a jéghokisok játékszeréhez képest a floorball-labda sokkal könnyebb, akárcsak az ütő, a teremsportban pedig a szabályok nem engedik a jeges műfajra annyira jellemző fizikai érintkezések zömét. Intézményünkben hosszú évekkel ezelőtt felismertük a floorball jelentőségét, a sportág előtt álló jövőt, így ütősöket képeztünk ki a zenekaraink, azaz a csapataink számára, és lám, helyesen tettük, évek óta meghatározó szerepet játszunk az országos finálékon, most például arany- és ezüstérmet, valamint egy negyedik helyet szereztünk. 

 

Bíró Ignác szavait azzal toldotta meg, hogy nagyon örül más iskolák nagyszerű eredményeinek is: 

 

– Már több helyi általános és középiskolában nyert polgárjogot a floorball, és a mostani diadalok további lökést adnak ennek a nagyon szép fehér sportnak.

 

(A borítóképen: A II. korcsoportos fiúk között a miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda csapata - Udvari Hunor, Kovács Kende, Volczér Bence, Gergely Benjamin, Luterán Márton, Karády Vencel, testnevelő-edző: Bíró Ignác - második lett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában