Tour de Hongrie

2021.10.03. 11:00

Kabala gólya a sportág klasszisainak Belgiumban

Különleges meghívót kapott a főszervezője, Eisenkrammer Károly. A neves hazai versenyszervező részt vett a belgiumi országúti világbajnokság Világbajnokok gálavacsorája elnevezésű eseményén.

Kolodzey Tamás

Fotó: Olvasónktól

A rangos eseményen évről évre részt vesznek a sportág országúti világbajnokai, egykori legendás kerékpárosok, és napjaink klasszisai egyaránt – az idei, belgiumi esemény a világbajnokság századik születésnapja alkalmából a korábbiaknál is különlegesebb volt.

– Nagyon megtisztelő volt a meghívás, amelyet a sportág egyik nagy csillagától, az írek világbajnok, Tour de France- és Giro d'Italia-győztes ikonjától, Stephen Roche-tól kaptam. Volt egy személyes küldetésem is ezen az eseményen, a sportág valaha volt legnagyobb sztárjának tartott Eddy Merckxnek szerettem volna átadni Tudit, a Tour de Hongrie kabala gólyáját. A Kannibál nagyon kedves volt, és a felesége is örült az ajándéknak. A plüssfigusának nagy sikere volt: másnap egy szűkebb körű vacsorán Francesco Moser is kapott egy Tudit, amit az unokáinak vitt haza, ahogyan Maurizio Fondriest is. Mivel nem készültem elég plüss gólyával, így nem tudtam mindenkinek adni az asztal társaságból, de Greg Lemond megígértette, hogy a következő alkalommal ő is kap egy Tudit. Erre valószínűleg két hét múlva, a Tour de France párizsi bemutatóján lesz lehetőségem. Óriási élmény volt a világsztárokkal találkozni, biztos vagyok benne, hogy ezek a kapcsolatok még sok eredményt hozhatnak a magyar kerékpársportnak és természetesen a mi versenyünknek is.

Eisenkrammer Károly különösen szerencsés, hiszen a helyszínen izgulhatta végig a sportág történetének eddigi legjobb magyar országúti világbajnoki szereplését: a felnőtt nők versenyében a húsz esztendős Vas Kata Blanka – a mezőnyben egyetlen magyar indulóként – negyedik helyezést ért el.

– Életre szóló élmény volt, ahogyan másnap a férfiak maratoni küzdelme is. Belgiumban rajonganak a kerékpár sportért, a világbajnokság idején szinte az egész ország megmozdult, az útvonal mentén százezrek szurkoltak a bringásoknak, sőt, a szervezők egymillió főre becsülték a nézők számát. Az évek során egyre nívósabb mezőnyt tudunk a Tour de Hongrie versenyére csábítani, bízom benne, hogy nálunk is egyre többen szeretnek bele ebbe a csodálatos sportágba – tette hozzá a főszervező.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban felborult rend a sportágban ebben az évben nagyrészt helyreállt, és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség bizottsága a hagyományoknak megfelelően összeállította a jövő évi versenynaptárt, amelyben reményeink szerint ismét jó helyre kerül majd a Tour de Hongrie. A naptár hivatalos bejelentése a következő napokban várható.

(A borítóképen: Eisenkrammer Károly (balról) és Eddy Merckx)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában