Színvonalas verseny

2021.06.27. 08:30

Triatlon Napok az Ek jegyében

Rendhagyó módon ugyan, de ismét a Tisza-parti településen randevúznak a triatlonsport képviselői.

Szűcs István

Fotó: ÉM Archívum

A július 16–18. közötti Tiszaújvárosi Triatlon Napok legnagyobb eseményét az elit Európa-kupa jelenti, mely iránt óriási az érdeklődés. Az 1999-ben indult, de tavaly a járvány miatt elmaradt Triatlon Nagyhét elnevezésű sport- és kulturális eseménysorozat idei folytatásánál a rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klubnak még figyelembe kellett vennie a vírus jelenlétét.

Egyedülálló módon

Elsődleges szempont továbbra is a sportolók, kísérőik, a helyi lakosság, a sportszerető közönség egészségének védelme. Ebből adódóan a koncerteket nem az eddig megszokott helyszínen, a főtéren, hanem a Tiszaújvárosi Sportcentrumban tartják meg, hiszen így a beléptetésnél tudják ellenőrizni a védettségi igazolványokat. Az 1997-től, az elmúlt huszonnégy évben – 2020-at kivéve – huszonhárom esztendőn át egyedülálló módon, megszakítás nélkül megrendezett világkupával Tiszaújváros méretéhez, lehetőségeihez, infrastruktúrájához mérten a város által nyújtható maximumot teljesítette. A település adottságait figyelembe véve további növekedés nehezen valósítható meg. A pandémia felgyorsította a fenntarthatóság iránti igényt a nemzetközi versenyrendszerekkel kapcsolatban. A World Triathlon kezdeményezésére a jövőben minél inkább a kontinentális és regionális versenyek kerülnek előtérbe. Ez a nemzetközi sportági szövetség által preferált törekvés egybevág az idei tiszaújvárosi viadal jelenlegi státuszával, az elit Európa-kupával. A felnőtt-Ek új kezdet, amire lehet építkezni, előrelépni egy prémium-Európa-kupa, a felnőtt-kontinensbajnokság vagy újra a világkupa felé.

Figyelemre méltó

Természetesen a versenyek rendezésének színvonalában nem lesz változás, a magas minőséget ebben az évben és a jövőben is garantálják az eddig mindig jelesre vizsgázó házigazdák. Az idei érdeklődésre jellemző, hogy az elit és a junior-Európa-kupa férfi- és női kategóriájában is a szabályok adta, maximális 3-3 előfutamot kell majd rendezni, mely más helyszíneken csak nagyon ritkán fordul elő. Ez egyrészt annak tudható be, hogy egy héttel leszünk a tokiói olimpia előtt, kevés a verseny, ráadásul a tiszaújvárosi erőpróbáknak legendásan jó híre van a sportág berkeiben. Több mint figyelemre méltó, hogy a triatlon-nagyhatalmak közül a britek, az olaszok, a franciák és a németek is népes küldöttséggel érkeznek a Tisza partjára. A versenyek nyílt jellegéből adódóan amerikai, chilei, dél-afrikai és kanadai sportolók is Tiszaújvárosban vendégeskednek majd.

A belvárosi pályákon, a szombati előfutamok során – a jelenlegi állás szerint – a férfiaknál tíz magyar versenyzőért, köztük a riói olimpiai huszadik helyezettért, Faldum Gáborért, a házigazdák két élversenyzőjéért, Lehmann Csongorért és Lehmann Bencéért, valamint Dévay Márkért, Dévay Zsomborért és Karai Leventéért szurkolhatunk majd. A hölgyeknél nyolc magyar – Molnár Sára, Soós Fanni, Hangya Adrienn, Sárszegi Noémi, Bukovszki Tünde, Botka Anikó, Ferenczi Nikolett és a tiszaújvárosiak kedvence, Putnóczki Dorka – szerepel a rajtlistán. A legjobb hazai gyermek- és serdülő korcsoportos versenyzőket felvonultató magyar utánpótlásgála nyitja a vasárnapot, majd jöhetnek a junior- és elit kategóriás döntők, a legjobb harminc-harminc sportoló részvételével.

Ami a szabadidősport-eseményeket illeti: virtuális futóverseny és a Tiszaújvárosi Turista Triatlon kínál lehetőséget az amatőr sportbarátoknak.

Színvonalas lesz

2021-ben a kialakult körülmények ellenére a szervezők színvonalas és tartalmas programsorozatot kínálnak a Tiszaújvárosba látogató versenyzőknek, sportvezetőknek, a helyi lakosságnak és a turistáknak. A Lehmann Tibor által összefogott rendezői csapat komoly támogatásra számíthat Tiszaújváros önkormányzatától, a Mol Petrolkémia Zrt.-től, a Tiszaújváros Jövőjéért Alapítványtól, az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a Magyar Triatlon Szövetségtől és további, helyi érdekeltségű vállalatoktól.

(A borítóképen: A szervezők tartalmas programot kínálnak majd az érdeklődőknek)


A részletes program

Július 16., péntek

  • 10.00: virtuális futóverseny, Ifjúsági park
  • 20.00: megnyitó
  • Július 17., szombat

  • 8.00: Tiszaújvárosi Turista Triatlon
  • 12.00: ETU junior-Európa-kupa, elődöntők
  • 14.45: ETU elit triatlon-Európa-kupa, elődöntők
  • Július 18., vasárnap

  • 9.00: utánpótlásgála, gyermek fiú rajt
  • 9.01: utánpótlásgála, gyermek leány rajt
  • 9.45: utánpótlásgála, serdülő fiú rajt
  • 9.46: utánpótlásgála, serdülő leány rajt
  • 11.45: ETU junior-Európa-kupa, női döntő
  • 12.45: ETU junior-Európa-kupa, férfi döntő
  • 14.45: ETU elit Európa-kupa, női döntő
  • 16.15: ETU elit Európa-kupa, férfidöntő
  • 20.30: ETU elit Európa-kupa, eredményhirdetés
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában