rali

2021.04.13. 08:00

Nem kérdés, a legjobbjuk kell

Hadik András és Kertész Krisztián címvédőként várja a magyar ralibajnokság hétvégi nyitányát.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A bemelegítés befejeződött, a visszaszámlálás elkezdődött. Az előttünk álló hétvégén az ORB mezőnyének is megkezdődik a hazai bajnokság, vagyis az első osztályú párosok is egymásnak feszülnek. A koronavírus járvány miatt 2021-ben is át kellett szabni a versenynaptárt. A korábbi tervek szerint március végén Salgótarjánban tartották volna a szezonnyitót, később Miskolcra került át a központ, ám mivel nézők egyelőre nem látogathatják az eseményt, végül a rendező Boldogkőváraljára vitte az eseményt.

Több mint nyolcvan páros vág neki a vasárnapi nyitánynak, amelyet három pályán bonyolítanak le. Viszló-Bódvalenke, Meszes-Rakaca, valamint a Kányi elágazás–Hernádvécse közötti gyorsaságikat egyaránt háromszor használják majd az egységek.

Orfűn teszteltek

A bajnoki címvédő Hadik András is gőzerővel készül. A mögöttünk hagyott hétvégén az egész csapat részt vett az orfűi tesztversenyen, amely a Rallye2 és a Rallye3 számára szezonnyitó volt. A „kékek” sok tapasztalatot szereztek, amit már az I. Therwoolin Boldogkő Rallyn szeretnének hasznosítani.

– Tavaly novemberben a nyíregyházi futam utolsó körében kipróbáltunk egy dolgot, jónak tűnik, ezt szeretnénk idén is tovább vinni – árulta el kicsit titokzatosan a csapat miskolci székhelyén Hadik András. – Most már kezd úgy működni az autó, ahogy szeretném. Az irány jónak tűnik, ám egy-két dolog még nincs befejezve rajta, ezért tovább kell dolgoznunk. Amiért Orfűn rajthoz álltunk, azt hellyel-közzel sikerült megvalósítani, úgyhogy innentől kezdve csak és kizárólag a hétvégi versennyel foglalkozunk.

Rég jártak arra

Az abaúji térségben ezeket a gyorsasági szakaszokat bő tíz évvel ezelőtt használta a szakág, ettől függetlenül nem ismeretlenek a rutinos versenyzők számára. Hadik András szerint a pályák feldolgozása nem okozhat majd gondot, de mivel ismét rövid – egynapos – viadal előtt állnak, a hibázási lehetőség nem fér bele.

– Aki ront, az szinte azonnal letehet arról, hogy jó helyen zárja a boldogkőváraljai hétvégét – szögezte le a címvédő. – Az elsőtől az utolsó pillanatig feszes tempóra lesz szükség. A mezőny ugyanis több külföldi versenyzővel tovább erősödött, így hatalmas értéke lesz annak, ha valaki futamot, vagy futamokat tud nyerni. Természetesen mi is ezt akarjuk, nem titkoltak a címvédésért szállunk harcba a 2021-es bajnokságban.

A DVTK párosa tehát félig meddig hazai körülmények között kezdi meg az idei sorozatot, ahol a legnagyobb hazai riválisának Turán Frigyes, Velenczei Ádám, valamint a feltörekvő fiatalok közül Klausz Kristóf és Csomós Miklós számíthat.

Sztárok érkeznek

Ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy a WRC2-es világbajnok Mads Ostberg is a magyar bajnokságban indul, de bejelentették a cseh Kopecky Jan és az orosz Gryazin Nikolay érkezését is. Amennyiben kellő számú futamon rajthoz állnak, abban az esetben az ő eredményük is beleszámít az éves értékelésbe.

– Az ERC versenyeken láthattuk, hogy a profi sportolókkal szemben nagyon nehéz dolgunk van – erősítette meg Hadik András. – Ők napi szinten raliznak, rengeteg kilométert tesznek meg, mi pedig hosszú hónapok után ülünk ismét versenyautóba. Valamilyen szinten hobbistaként igyekszünk profi teljesítményt nyújtani. A sport azonban ettől szép, hogy őket is le lehet győzni. Talán a helyismeret valamelyest mellettünk szól, ettől függetlenül a legjobbunkra lesz szükség ahhoz, hogy a nemzetközi sztárokkal és a hazai riválisokkal jó eséllyel fel tudjuk venni a versenyt.

(A borítóképen: Hadikék az orfűi tesztversenyen tartották a főpróbát)

https://boon.hu/sport/helyi-sport/atmentenek-hadikek-a-tavalyi-format-5351689/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában