NB III

2021.01.17. 14:30

Mélységből a vonal fölé kerültek

A DVTK tartalékcsapata a 13. helyről várja a tavaszi folytatást a labdarúgó NB III.-ban.

Berecz Csaba

20201031 Miskolc NB III. Keleti csoport 16. forduló: DVTK II. - FÜZESGYARMATI SK labdarúgó mérkőzés Fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

A labdarúgó NB III. Keleti csoportjában változatos őszt hagyott maga mögött a Diósgyőri VTK tartalék NB III.-as gárdája. Az együttes a 20 csapatos bajnokságban az első 9 fordulót követően az utolsó előtti helyen állt, 1 győzelemmel, 3 döntetlennel és 5 vereséggel. A 10. körben a Mezőkövesd Zsóry FC tartalék 2–1-es legyőzésével kezdődően, a piros-fehérek 8 fordulóban összesen 17 pontot gyűjtöttek (5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség), a bajnokság hajrájában, az utolsó négy meccsen viszont csak 1 pontot szereztek. Ezzel a pontterméssel 2 egységre vannak a kieső helytől, de a lényeg, hogy vonal felett kezdhetik el a 17 meccsből álló tavaszt, február végén.

– Negyedik éve dolgozom a DVTK utánpótlásában, előtte elég sok tapasztalatot szereztem a felnőtt futballban is, és életkoromból adódóan is megvannak a meglátásaim, így amikor felajánlották, hogy legyek a tartalékcsapat edzője, hogy csináljam az NB III.-at, tudtam, hogy ez minden lesz, csak könnyű nem – mondta Zsivóczky-Pandel Gyula, a DVTK tartalék edzője. – A játékosok és az én számomra is komoly kihívás volt ez a feladat. A DVTK alapelvei között szerepel, hogy próbáljunk saját nevelésű játékosokat beépíteni, lehetőleg minél többet a felnőttcsapatba. Ám ez egy nagyon nehéz folyamat, türelemre és sok munkára van szükség. Ami az NB III.-as csapat szereplését illeti: a bajnokság első részében nem állt össze a keret, forrásban volt, hogy kivel fogunk együtt dolgozni. Az NB III.-ban, a tavalyi évben március közepétől nem rendeztek meccseket az előző évad végén, és az új idényt nemcsak meccshiánnyal, hanem szűk kerettel is kezdtük, nem tudtunk megfelelő minőségű munkát végezni. Aztán a bajnokság második részében sikerült megfelelő eredményeket elérni, ez azonban nem jelenti azt, hogy elégedettek vagyunk. Viszont megvan az alap arra, hogy előreléphessünk, hogy teljesítsük a minimális célt, elérjük az NB III.-as tagság meghosszabbítását, és mindeközben a fiatal játékosokat úgy építsük tovább, hogy lehetőségük legyen arra, hogy a felnőtt futballhoz csatlakozhassanak.

Felszálló ág

Az edzőnek felvetettük, hogy a Mezőkövesd Zsóry FC tartalék ellen aratott győzelemmel kerültek felszálló ágra.

– A rutin, a tapasztalat borzasztóan hiányzott az évad elején, majd amikor az NB I.-es csapatból érkeztek olyan visszajátszók, akik megfelelő motivációval léptek pályára, ez komoly segítséget jelentett az NB III.-as gárdának – mondta Zsivóczky-Pandel Gyula. – Más kérdés, hogy az évad végére mentálisan elfáradt a társaság. Nem akarok mentegetni senkit, de az, hogy 21 bajnoki meccset kellett lepörgetni, szokatlan volt a fiatalok számára. Ám összességében ez az ősz nagyon jó tanulópénz volt, amit fel akarunk használni a következő fél évben. A lényeg azonban tavasszal is az lesz, hogy a tehetséges akadémisták lehetőséget kapjanak, elsősorban az U19-es és U17-es korosztályokból, és egyre többen jussanak el oda, ahová legutóbb Jurek Gábornak sikerült, aki a napokban profi szerződést kapott a DVTK-tól.

A tavaszi célok és feladatok is szóba kerültek a beszélgetés során.

– Az előttünk álló fél év egyértelműen arról fog majd szólni, hogy mind az NB III., mind az NB I. tekintetében sikerüljön a célokat elérni, kiharcolni a bennmaradást mindkét osztályban – jelentette ki Zsivóczky-Pandel Gyula. – Mivel az NB III.-as gárda az élvonalbeli csapat egyfajta hátországa, ezért miden ottani történés hatással van ránk is. Az NB I.-es együttes óriási kihívás előtt áll, de azt még nem tudom megmondani, hogy az első keret és az NB III.-as meccsek közötti mozgás milyen mértékű lesz. Szerintem 1-2 héten belül ezen a téren tisztulni fog a kép, nem kétséges, hogy az első csapat a prioritás. Ha az NB I.-es keret korábbiaknál nagyobb, jelenlegi létszáma megmarad, és ezzel összefüggésben több labdarúgó játszik le az NB III.-ba, a fiatalok akkor sem maradnak meccsek nélkül, az U19-es és U17-es elitben folyamatos versenyzési lehetőséghez jutnak, a legjobbak számára pedig bizonyára adódik majd lehetőség, hogy a felnőtt futballban is szóhoz jussanak. A fiatal játékosok képzése mellett arra is koncentrálnunk kell, hogy eredménycentrikusak legyünk az NB III.-ban, ennek a kettőnek a jó mixét kell megtalálnunk.

(A borítóképen: A bennmaradásért harcol tavasszal a DVTK-tartalék (pirosban))

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában