Aluinvent-DVTK

2021.01.27. 15:00

Felnőttek a nemzetközihez

Medgyessy Dóra, a diósgyőriek kosárlabdázója májusban játszhat a 3x3-mal az olimpiai kvótáért.

Berecz Csaba

20101018 Szekszárd Női NB/I. A csoport kosárlabda mérkőzés Atomerőmű KSC-Szekszárd - Aluinvent DVTK. Fotó: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság Képen: MEDGYESSY DÓRA

Forrás: ÉM-archívum

Fotó: Mártonfai Dénes

Az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata a múlt héten szombaton érkezett haza Törökországból, ahol hat napot töltöttek el az ankarai buborékban, az Európa Kupa csoportselejtezőjének helyszínén. Ennek során a B csoportban két meccset játszottak, január 19-én az izraeli Elitzur Ramlától 80–61-re kaptak ki, három napra rá viszont – meglepetésre – legyőzték a házigazda Orman Genclik gárdáját 93–82-re, és ezzel csoportmásodikként bejutottak a sorozat legjobb 16 csapata közé.

– Azért én nagy dolognak tartom a török csapat legyőzését – jelentette ki Medgyessy Dóra, az Aluinvent-DVTK női kosárlabda-együttesének csapatkapitánya. – Az EK előtt nézegettem a csoportokat, hogy melyikben milyen összetételű együttesek szerepelnek, és úgy láttam, hogy a miénk volt az egyik legerősebb csoport. Az izraeli gárda, a jelenlegi keretével a végső győzelemre is esélyes, olyan sztárokkal állt ki, akik ellen megtiszteltetés volt játszani. Kikaptunk tőlük, de nem vallottunk szégyent azon a mérkőzés, mert 30 percen át partiban voltunk. Az Orman ellen sem mi voltunk az esélyesek, nem véletlenül vállalkoztak a buborék megrendezésére a törökök, tovább akartak jutni a csoportból, és ez nem volt a részükről irreális célkitűzés, hiszen nincs rossz csapatuk. Az más kérdés, hogy végül mi nyertünk, és tulajdonképpen idegenben harcoltuk ki a továbbjutást, egy fiatal átlag­életkorú csapattal.

És, hogy mivel nyert a DVTK?

– Szerintem azzal, hogy az évad eddigi legjobb meccsét játszottuk, csapatként voltunk erősek. Kétségtelen, hogy Keyona Hayes szinte emberfelettit nyújtott ezen az összecsapáson, de mindenki kivette a részét a sikerből. Megmutattuk, hogy fel tudunk nőni a nemzetközi szinthez, hogy egy átlagos magyar bajnoki mérkőzés szintjétől többre vagyunk képesek. Kiss Angi, Vukov Szonja és Kányási Vera is olyan szituációkban dobtak sorsdöntő kosarakat, amelyek nélkül nem tudtunk volna nyerni – mondta Medgyessy Dóra, aki arra a felvetésre, hogy mi jöhet a következő EK-meccsen, a nyolcaddöntőben, így felelt:

– A spanyol Valencia szintén esélyes a végső győzelemre, egyrészt az Európa-kupában elért eredményeik, másrészt a spanyol bajnokságban mutatott eddigi szereplésük alapján. Márciusban, szintén buborékban játszunk majd ellenük, egy meccs dönt a továbbjutásról, amin bármi lehet. Az biztos, hogy keretük, a négy légiósukkal és a spanyol válogatottjaikkal erősebb, mint a miénk, de hogy több, mint másfél hónap múlva mi lesz, arról még korai beszélni.

3x3

Arról viszont nem, hogy melyek a következő feladatai Medgyessy Dórának.

– Kaptunk pár nap pihenőt, mármint azok, akiknek nem kellett valamelyik válogatottnál megjelenniük. Az biztos, hogy nekem jól jött, hiszen a pénteki meccs után egész éjszaka fent voltunk, mert hajnal kettőkor indultunk vissza Miskolcra, úgyhogy a hazaérkezést követő első két napon 15 és 12 órát aludtam. A DVTK-val csütörtökön folytatjuk a munkát, a jövő hét elején pedig Székesfehérváron készülünk a 3x3-as magyar válogatottal – mondta a diósgyőriek csapatkapitánya, aki arra a kérdésre, hogy megvan-e az olimpiai kvalifikációs program, így felelt: – Az ausztriai Grazba írták ki a 20 csapatos selejtezőt, május 16–20-a között három csapat szerezhet kvalifikációt. Ha itt nem sikerül kvótához jutnunk, akkor az utolsó még kiadó helyért Budapesten szállhatunk harcba júniusban, egy hatcsapatos tornán. Ahhoz, hogy a selejtezőben sikeresek lehessünk, szükség lenne a 3x3-as válogatott közös gyakorlásaira, tornákon való részvételekre, és a felkészülés szempontból jó lett volna, ha Goree Cyesha velünk lehet Fehérváron, de ez nem lehetséges, mert a nagypályás válogatottból küldtek neki meghívót.


A válogatottakban

Az Aluinvent-DVTK több játékosának is válogatottbeli kötelezettségnek kell eleget tenni ezekben napokban, illetve a közeljövőben.

A február 4-i, Szlovákia elleni, idegenbeli, felnőtt Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar válogatottba három diósgyőri kosaras, Kiss A., Aho és Pusztai kapott meghívót, ők hétfőtől Székesfehérvárott készülnek.

Az Aluinvent-DVTK sportszakmai igazgatója, Völgyi Péter által irányított U18-as magyar válogatott keretben Bacsó és Vég-Dudás dolgozik jelenleg, szintén Fehérvárott, akik közül utóbbi a jövő héten hétfőn kezdődő U20-as válogatott összetartásán is részt vesz majd, klubtársával, Tóth F.-el együtt.

Medgyessy Dóra pedig a 3x3-as magyar válogatottal készül majd szintén a jövő héten, ugyancsak Fehérvárott.

(A borítóképen: Jól játszottak Medgyessyék a törökök ellen)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában