Aluinvent-DVTK

2020.12.18. 18:30

Újabb török buborék a kosarasoknak

Ankarában játssza januárban az Európa-kupa-csoportmeccseit a diósgyőri női kosárlabdacsapat.

Berecz Csaba

20201216 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország DVTK - Vasas NBI/A női kosárlabda mérkőzés. képen: Keyona Hayes #20

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

Kosárlabda. Az Aluinvent-DVTK női kosárlabda-együttese Törökországban folytatja a 2020/21-es évad nemzetközi kupaszereplését. A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség tegnapi tájékoztatása szerint az Európa-kupa csoportkörében, a B jelű kvartettben az ankarai Orman Genclik együttese lesz a házigazda, és mint ilyen, 2021. január 17-e és 23-a közül látja vendégül a diósgyőrieken kívül a svéd A3 Basket Umea és az izraeli Elitzur Ramla együtteseit. A torna arról hivatott dönteni, hogy melyik két gárda jut be a legjobb 16 közé az Ek-ban.

Az El volt az első

Nem ez lesz az évad első nemzetközi erőpróbája a DVTK gárdájának, a piros-fehérek a 19. európai kupaidényükben, október 28-án már játszottak egy mérkőzést. Akkor az Euroliga selejtezőjében, ugyancsak Törökországban, Kocaeli városában, az Izmit Belediyespor vendégei voltak, és egyetlen ­meccs döntött a továbbjutásról, ami a törökök javára dőlt el. Az Izmit 85–68-as sikerének köszönhetően az Euroliga csoportkörébe jutott, szemben a Diósgyőrrel, akik az Európa-kupában folytathatják az évadot. A koronavírus-veszély miatt az El-selejtezőben nem voltak oda-visszavágós mérkőzések, a rendező az lehetett, aki a garantálni tudta, hogy megfelel a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség előírásának, amely arra vonatkozott, hogy az eseményt buborékban, nézők nélkül, a csapatok elszeparálásával (csak a csarnok és a szálláshely között lehetett közlekedni), a szigorú egészségügyi előírások betartásával szervezi meg.

Most is buborék

Nincs ez másképp most sem, ezúttal is pályázni lehetett a rendezésre, és a B csoportban, amelyben a Diósgyőr szerepel, a török Orman Genclik kapta meg a rendezés jogát, vagyis nekik kell biztosítaniuk az ankarai helyszínen a buborék összes feltételét. A DVTK-nak a torna helyszínére január 17-én, vasárnap kell megérkeznie, és a szálláshelyet csak azok foglalhatják el, akik két negatív koronavírus-teszteredményt be tudnak mutatni. A meccseket a Diósgyőr sorrendben január 19-én az Elitzur Ramla, 21-én az A3 Basket Umea,22-én pedig az Orman Genclik ellen játssza. A csoport minden együttese csak egy meccset játszik a másik ellen, és a csapatonkénti 3-3 találkozó után alakul ki a kvartett végeredménye, ami után az első két helyezett jut tovább, a legjobb 16 közé. A pontos menetrend még nem ismert, az órára lebontott helyszíni forgatókönyveket a rendezés jogát elnyert gárdának kell kidolgoznia. Nézők elvileg ezúttal sem lehetnek jelen a találkozókon (az Euroliga-selejtezőn a török csapat szponzorai bebocsátást nyertek), és a csapatok ezúttal is csak a szálláshely és a mérkőzéseknek otthont adó csarnok között közlekedhetnek, a hatnapos buborék idején.

67 és 190

Érdekesség, hogy a mostani Európa-kupa-sorozatban mindössze 67 meccset játszanak. Összehasonlításul: a legutóbb befejezett Európa-kupa-sorozatban, a 2018/19-es évadban (a 2019/20-as idény a pandémia miatt félbeszakadt) 190 meccset rendeztek. A mostani mérkőzésszám azért ilyen alacsony, mert a selejtezőkben sem oda-visszavágókat rendeztek, a csoportmeccsek során sem 6 fordulót, hanem csak 3-at játszanak, nem rendeznek oda-visszavágós párharcokat a nyolcaddöntőkbe jutásért, a nyolcaddöntőkben és a negyeddöntőkben is csak egy-egy mérkőzés dönt a továbbjutásról, majd amikor a legjobb 4 csapatra csökken az Európa-kupa mezőnye, ezúttal az Euroligából nem érkezik további négy gárda. Viszont a kupa sorsa ezúttal nem az oda-visszavágós elődöntők, és a szintén kuparendszerű döntő után dől el, hanem egy Final Four, vagyis négyes torna keretében, amelyben az első napi vesztesek a 3. helyért is csatázhatnak, az Európa-kupa-döntő előtt.


A női Európa-kupa B csoport

  • 1. forduló, január 19. (kedd): Aluinvent-DVTK – Elitzur Ramla (izraeli), Orman Genclik (török) – A3 Basket Umea (svéd).
  • 2. forduló, január 21. (csütörtök): A3 Basket Umea – Aluinvent-DVTK, Elitzur Ramla – Orman Genclik.
  • 3. forduló, január 22. (péntek): A3 Basket Umea – Elitzur Ramla, Orman Genclik (török) – Aluinvent-DVTK
  • (A borítóképen: Hayesék (20) újra utaznak)

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában