röplabda

2020.11.20. 11:00

Két szettben izzasztották a Csabát

Extraligás bajnokin a sereghajtó DVTK két játszmában megszorongatta a listavezetőt.

Berecz Csaba

Fotó: Kozma István

A női élvonalbeli röplabdabajnokságban tegnap este a Diósgyőri VTK együttese a Swietelsky-Békéscsabai RSE gárdáját fogadta a miskolci városi sportcsarnokban. A 6. fordulóra kiírt meccsel kapcsolatban két hete még az tartotta magát, hogy a jövő év februárjában rendezik meg, miután a két csapatnak a 13. körre kiírt meccsével felcserélték, hogy előbb a viharsarkiak jöjjenek Miskolcra. A november 7-én lejátszott bajnoki után 12 nappal azonban ismét a csabai gárda látogatott a DVTK-hoz, mert mindenáron játszani akartak, és ennek érdekében még a pályaválasztói jogukról is lemondtak.

A Békéscsaba ugyanazzal a kezdővel állt fel, mint legutóbb, de most sokkal nagyobb elánnal nyitottak, pontos ütéseik eredményeként már az elején megléptek. 7–2-nél cserével próbálta a negatív tendenciát megállítani a diósgyőri szakvezető, Kundrákot hívta le, aki 12 napja csak csereként állt be, és Hortont tette fel helyette, aki pedig kezdőként jutott szóhoz szűk két hete. Mivel ettől sem változott a meccs képe, jött Toma Sándor időkérése (10–3), de a viharsarkiak a hálónál érvényre juttatták magassági fölényüket, és tízre hizlalták előnyüket (14–4). Szélső ütőből szerettek volna pontokat gyűjteni a piros-fehérek, de a látogatok felkészültek erre. A csabaiak edzője több cserét is végrehajtott, és a pálya széléről érkezők is felvették a kezdőcsapat ritmusát. 20–5-nél kért ismét időt a DVTK szakvezetője, de a piros mezesek nem tudtak kijönni a tízből (25–9).

Változatos játszmák

A második szett elején rá sem lehetett ismerni a Diósgyőrre, Kiss E., Kovács E., Beddingfield és Horton is szép pontokat ért el, miközben a csabaiak hibázgattak. Ez a kettősség hárompontos piros-fehér fórt eredményezett (4–7), ami hamar eltűnt (7–7). A játszma 15. labdamenete a sportág szépségeit hozta, hosszan, és diósgyőri ponttal ért véget. Aztán amikor a DVTK elérte a tízet, és túlszárnyalta az előző szett ponttermését, és még mindig vezetett, csabai időkérés következett (8–10). A szünet használt a látogatóknak, és mivel zsinórban négy viharsarki pontot láthattunk, Toma edző is szünetért folyamodott (12–10). De fordulat nem következett be, Drpa vezérletével megnyugtató előnyre tettek szert a látogatók (18–11). Innen azonban nem vezetett sima útjuk a szettgyőzelemig, a DVTK játékosai nagyot küzdve, két pontra feljöttek (22–20), ám a kék-fehér játékosok időkérés nélkül is tudtak törleszteni edzőjüknek, adósságukért (25–20).

A harmadik játékrész is jól kezdődött diósgyőri szempontból, Horton vezérletével a piros-fehérek vezetgettek. 6–9-nél a csabaiak edzője időt is kért, emelt hangon beszélt a játékosaival, ám a visszatérés után Kovács E. villant, és már négy volt közte. 9–11-nél Toma Sándor is pauzában, illetve az ez idő alatt adott tanácsokban látta a reményt, a visszatérést a régi énhez. 13–13 után vette vissza a vezetést a Csaba, de mivel innen egymás után négy ,,piros pont” érkezett (14–17), újra viharsarki időkérés miatt szakadt meg a játék. Horton alakította az eredményt 15–18-ra, majd Vander bombája után hazai pauza következett, a folytatásban pedig csabai egyenlítés, kétszer (18–18, 19–19). 19-21-nél Kosekovát küldte vissza a pályára Tóth edző, de mivel csapata egymás után követte el a hibákat, a DVTK szettgyőzelem küszöbére ért (23–20). A Békéscsaba azonban egyenlített (23–23), nem is egyszer (24–24), majd az izgalmas végjátéknak Vander lökete után Drpa vetett véget (28-26).


Swietelsky-Békéscsabai RSE – Diósgyőri VTK 3:0 (9, 20, 26)

Miskolc, zárt ajtók mögött. V.: Bátkai-Katona, Tilmann.

Swietelsky-Békéscsabai RSE: Koseková, Glemboczki 9, DRPA 15, VANDER 9, GRUDINA 10, Pekárik 7. Csere: Kertész (liberó), Cicic 1, Tatár 1, Szűcs G. 1, Rády (liberó). Vezetőedző: Tóth Gábor.

Diósgyőri VTK: KISS E. 7, SZAJKÓ 5, KOVÁCS E. 9, Kundrák 1, Sitku 2, Beddingfield 5. Csere: Dömsödi (liberó), HORTON 12. Szakmai igazgató: Toma Sándor.

Tóth Gábor: – Szeretném megköszönni a DVTK-nak a sportszerű hozzáállást, hogy kérésünkre hajlandóak voltak megváltoztatni a meccs időpontját.

Toma Sándor: – A mérkőzésen az első szettben nagyon ijedten játszottunk, utána viszont sikerült felrázni a lányokat. A második és a harmadik játszmában már voltak látványos labdamenetek, olyanok, amelyekből a jövőben is építkezhetünk. A harmadik játékrészben pedig egy ki-ki szettet tudtunk játszani. Már régóta várunk arra, hogy ilyen csapatok ellen húsz pont fölé kerüljünk, ez most sikerült, két játszmában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!