Európa-bajnoki pótselejtező

2020.11.13. 09:00

A hajrában jött a magyar csattanó

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön az Eb-szereplés kiharcolásáért lépett pályára.

20201112 Magyarország Izland labdarúgás Nemzeti Sport Török Attila

Forrás: NS

Fotó: Török Attila

A koronavírus-veszély miatt zárt kapuk mögött rendezték meg csütörtök este Budapesten, a Puskás Arénában a Magyarország–Izland labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezőt, ami arról volt hivatott dönteni, hogy melyik csapat lesz részese a jövő évre halasztott 24 csapatos kontinensbajnokságnak, hogy ki játszhat majd jövő júniusban, az Eb egyik csoporthelyszínén, Budapesten, a világbajnok franciák, valamint az Európa-bajnoki címvédő portugálok ellen, és nem utolsósorban Münchenben, Németországgal szemben.

Hiányzók

Hiányzója mindkét keretnek volt, a magyar csapat Kleinheisler Lászlót, míg a szigetországiak Ingvi Traustasont voltak kénytelenek nélkülözni. Mindketten azért maradnak távol, mert klubcsapataikban, a horvát NK Osijekben, illetve a svéd Malmőben több játékosnak pozitív lett a koronavírustesztje. A magyar csapatot az is hátrányosan érintette, hogy a szövetségi kapitány, Marco Rossi nem lehetett ott a kispadon, mert a találkozó előtt egy nappal kiderült róla, hogy koronavírussal fertőződött. Távollétében Gera Zoltán, az U21-es válogatott szövetségi edzője is tagja lett a magyar együttes szakmai stábjának, azzal a céllal, hogy segítse Cosimo Inguscio másodedzőt a mérkőzés előtt és alatt, hiszen minden kerettagot jól ismer, egy részükkel pedig játszott is együtt visszavonulása előtt.

Az első félidőben

A mérkőzés elején az izlandi csapat volt aktívabb, kezdeményezőbb, az 5. percben vendégszöglet után Pálsson közeli fejesét Gulácsi még megfogta. Hat minutával később a hazai kaputól 17 méterre Holender szabálytalankodott, a pontrúgást G. Sigurdsson végezte el, akinek a sorfal fölött átszálló lövése a középen álló Gulácsi kezei között a kapuba csorgott (0–1). Ami után csak találgatni lehetett, hogy kapus miért nem öklözve próbált meg hárítani... A magyar együttes az első kapura lövését a 17. percben Holender révén hozta össze, majd egy jobb oldali hazai szöglet után Orban közeli fejesét védte Halldórsson. A biztonsági játékra, elsősorban a védekezésre koncentráló kék mezesek az első félidő derekán egy ellenakció végén Finnbogasson fejesével veszélyeztettek, majd egy jó jobb oldali beadásánál Botka mentett a kapu torkában, gólra éhesen érkező Bjarmason elől. A 33. percben Sallai 18 méterről középről lőtt, de az izlandi kapus hárított, majd nem sokkal később Holender próbálkozásának is útját állta. A 42. percben Szoboszlai 18 méterről eleresztett szabadrúgása kerülte el néhány centivel a jobb felső sarkot, majd válaszként egy kontra végén Gudmondsson lökete akadt meg Gulácsiban. A játékrész végén Szoboszlai távoli szabadrúgását védte Halldórsson, aztán a változatos első félidő zárásaként G. Sigurdsson bombájánál kellett résen lennie a magyar kapusnak.

A második játékrészben

A térfélcsere után nagyon elkezdett menni az egyenlítésért a magyar együttes, az 52. percben Szalai A. lövése szállt a kapu fölé. Szinte egyfolytában az izlandi térfélen tartózkodtak a csapatok, a hazai védőharmadba csak ritkán jutott el a játékszer, de magyar helyzet, ziccer sokáig nem adódott. A 87. percben A. Gudmondsson az ötösön belülről ziccerben az üres kapu mellé lőtt, válaszként a magyar csapat pedig kiegyenlített. A 88. minutában a szokásos nagy nyomás közepette a vendégvédőkről lecsorgó labdát Nego szedte össze a jobb oldalon, és 10 méterről laposan a kapuba lőtt (1–1). És hátra volt még a csattanó, de nem a 2x15 perces ráadásban, hanem a rendes játékidő hosszabbításában. A 92. minutában Szoboszlai indult meg jobbról befelé és 18 méterről laposan a bal alsó sarokba bombázott (2-1). Ez a találat pedig azt jelenti, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kitartó lelkesedésével kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra.

Magyarország–Izland 2–1 (0–1)

Budapest, zárt kapuk mögött. V.: Kuipers (van Roekel, Zeinstra – hollandok).

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orban, Szalai A. – Fiola (Lovrencsics, 61.), Kalmár (Sigér, 61.), Nagy Á. (Nego, 84.), Szoboszlai, Holender (Nikolic, 71.) – Szalai Á. (Könyves, 84.), Sallai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Izland: Halldórsson – Pálsson, R. Sigurdsson, Árnason, H. Magnússon – J. Gudmundsson (Bödvarsson, 73.), Sigurjónsson (Ingason, 87.), A. Gunnarsson (Skúlason 82.), B. Bjarnason – G. Sigurdsson, Finnbogason (A. Gudmundsson, 73.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén.

Sárga lap: Szalai A. (63.), ill. G. Sigurdsson (5.), Ingason (95.).

Gólszerző: Nego (88.), Szoboszlai (92.), ill. G. Sigurdsson (12.).

További Európa-bajnoki pótselejtezők eredményei

Grúzia – Észak-Macedónia 0–1 (0–0)

Észak-Írország – Szlovákia hosszabbítás miatt az Észak lapzártája után ért véget

Szerbia–Skóciahosszabbítás miatt az Észak lapzártája után ért véget

(A borítóképen: Nagyon sokáig ez az izlandi gól döntőnek tűnt, de aztán jött a jó magyar hajrá)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!