Aluinvent-DVTK

2020.11.30. 15:30

A csatát a mezőny legjobbja rendezte le a ráadásban

Hosszabbításos meccsen szerzett győzelmet a diósgyőri női kosárlabdacsapat.

Berecz Csaba

Fotó: Kozma István

A női kosárlabda NB I. 8. fordulójában elmaradt meccsét pótolta szombaton este az Aluinvent-DVTK és a PEAC-Pécs Miskolcon,

a városi sportcsarnokban. A koronavírus-veszély miatt zárt ajtók mögött, vagyis nézők nélkül. A vendégcsapat sem úszta meg a „kórságot”, mindössze öt meccset játszott a miskolci fellépéséig, szemben a Diósgyőr nyolc bajnokijával. A mecsekiek négy hét kihagyás után léptek ismét pályára, és harmadik győzelmüket szerették volna megszerezni, a betegség miatt Pusztait nélkülöző DVTK pedig a hatodikat.

Ötperces kosárszünet

Hazai szempontból jól, Medgyessy kosarával indult a meccs, ám erre az ellenfélnek rögtön volt válasza, Kiss V. révén, aki egy dupla után egy hármast is bevágott, utóbbit a 2. perc végén (2–5). Ami innen következett, az a homály volt, mindkét oldalon. A csapatok perceken át képtelenek voltak a gyűrűbe találni, és ebben a jobban lepattanózó diósgyőriek jártak az élen, azzal, hogy több dobást hibáztak el, mint ellenfelük. A hazai szakvezető türelme fogyott el hamarabb, a 7. percben 2–5-nél időt kért, ami után végre Kányási betalált, csapata több mint 5 minutás gólcsendjét megtörve ezzel. Viszont az ellenfelét nem sikerült utolérnie a fehér mezes gárdának, mert a vendégek triplái jó százalékkal értek célba. Az első játékrészben hétből három, a hazai ötből eggyel szemben, amit Aho jegyzett a végén (16–18).

A második menet elején Medgyessy a hármasával a meccs folyamán először vezetett a Diósgyőr (19–18), de nem sokáig, mert hamar jött a válasz, egy centergól képében. Ám a folytatásban Kányási is triplát húzott a gyűrűbe, és Montai-Vukov célba ért dobása előtt is csak pár centi hiányzott ahhoz, hogy kettes helyett hármasa legyen (24–21). Megugrania azonban nem sikerült a DVTK-nak, a fekete mezesek tapadtak (29–28). Ám a negyed hajrájában Kányási ügyeskedett, a 20. percben pedig Mokango megszerezte első pontjait, majd Montai-Vukov labdaszerzése után – a dudaszó pillanatában – a saját térfeléről talált a gyűrűbe, amiről a videózás során kiderült, hogy időn túl, így maradt a 33–28.

Döntetlen

A térfélcserét követően a nagy csata folytatódott, de több mint három perc kellett, hogy megszülessen az első gól, Szűcs R. révén, hármasként. A negyed közepén Kiss V. büntetőivel egyenlített a Pécs (33–33), majd Kányási a triplavonal mögül csapata első pontjait szerezte

a harmadik negyedben. Nem sokkal később azonban visszavette a vezetést a Pécs, Andusic 27 másodperc különbséggel elért dupláival, és emiatt időt kért a hazai szakvezető (38–39). A pauza után a hazaiak keményen megdolgoztak azért, hogy fordítsanak, és tulajdonképpen Tóth F. négy egységével sikerült egy kis előnyt összekapatniuk (48–44).

A záró játékrész elején egyenlített a Pécs, háromszor is (51–51), majd a vezetést is átvette, Szűcs R. hármasával (53–54). A 35. percben a nagy lelkesedéssel játszó Aho találata után, a pécsi időkérést követően, Kiss V. büntetőjével lett ismét egál. Nem sokkal később Szűcs R. harmadik hármasa után a Diósgyőr került nehéz helyzetbe (56–60), az ekkor kialakult négypontos hátrányt órási küzdelemben Mokango begyömöszölt duplájával, 29 másodperccel a vége előtt sikerült eltüntetnie (64–64). Mivel több gól a rendes játékidőben nem született, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban a gyakorlatilag egyformán hétemberes rotációval játszó csapatok közül a DVTK kezdett jobban, Medgyessy középtávolija után Montai-Vukov triplája következett, majd pécsi időkérés (69–64). A vendégek innen két egységre ugyan feljöttek, de a mezőny legjobbja, Medgyessy egy középtávolival és két büntetővel (73–67) eldöntötte a meccset.


Aluinvent-DVTK – PEAC-Pécs 75-69 (16-18, 17-10, 15-16, 16-20, 11-5) – hosszabbítás után

Miskolc, zárt ajtók mögött. V.: Győrffy, Csabai-Kaskötő, Drenyovszki.

Aluinvent-DVTK: MEDGYESSY (22/3), KÁNYÁSI (12/6), Montai-Vukov (9/3), Kiss A. (7), Mokango (11). Csere: Aho (10/3), Tóth F. (4), Frindt (-). Vezetőedző: Földi Attila.

PEAC-Pécs: Szűcs R. (12/9), Sánta (5/3), Habling (5/3), ANDUSIC (20), KISS V. (15/3). Csere: Strautmane (12/3), Szűcs L. (-), Laczkó (-). Vezetőedző: Csirke Ferenc.

Kipontozódott: Kiss A. a 43., Sánta a 45. percben.

Földi Attila: – Gratulálok a Pécsnek, szépen játszottak, és persze saját csapatomnak is győzelemhez. Vesztett helyzetből kellett felállni, de úgy gondolom, hogy megérdemelten nyertünk. Két kulcsemberrel voltunk kevesebben, mint egy hete, hiszen a távozott Vitola mellett Pusztai sem játszhatott. Remélem, hogy ez a siker lendületet ad nekünk, és amikor még többen leszünk, még ettől is jobb játékra leszünk képesek.

Csirke Ferenc: – Először is: gratulálok a Diósgyőrnek. Büszke vagyok a lányokra, az elmúlt öt hét után, ami velünk történt, ennyit nem is vártam tőlük, nem gondoltam, hogy ennyi jót ki tudunk hozni a heti edzésmunkából. Egylabdás meccs volt, a mérkőzés kimenetele azon múlott, hogy a Diósgyőr minimális különbséggel jobb százalékkal dobott. A dobószázalékunk kívánnivalót hagyott maga után, és itt nem a hármasokra gondolok, hanem arra, hogy bosszantó, hogy sok közelit hibáztunk. Ha idegenben egy ilyet meccset meg akarunk nyerni, sokkal jobb százalékkal kell kihasználni a helyzeteket.

(A borítóképen: Mindenki a labdáért)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!