Acélváros Kézilabda Klub

2020.07.26. 17:00

Egy új utat választottak

Első lépésben az NB II.-be szeretne feljutni az Acélváros Kézilabda Klub.

Molnár István

Forrás: Acélváros Kézilabda Klub

Új kézilabdás formáció öltött testet az utóbbi hetekben Miskolcon, ugyanis nemrégiben bejegyezték a cégbíróságon az Acélváros Kézilabda Sport Kft.-t, amely az Acélváros Kézilabda Klubot üzemelteti. Az egyesület első lépésként, a 2020/2021-es idényre beadta a nevezését a megyei felnőtt férfi és az ifjúsági bajnokságba.

Elzárkóztak a feljutástól

– Klubunk megalakítása nem egy hirtelen ötlet következménye, számos ok és körülmény vezetett ahhoz, hogy végül elváltunk a MISI SC-től, és elindultunk a saját utunkon – kezdte lapunknak adott nyilatkozatát Kocsis Csaba ügyvezető, vezetőedző, aki kifejezetten ennek a kezdeményezésnek köszönhetően tért vissza több hónapos szünet után a kézilabdához.

– A csapat az utóbbi években ugyan többször is feljuthatott volna az NB II.-be, azonban a MISI SC kézilabda-szakosztályának vezetése elzárkózott ettől, annak ellenére, hogy több megoldást is javasoltunk. Mi azonban azt szerettük volna, ha előrelépés van, fejlődés, ugyanígy gondolkodtak, gondolkodnak a játékosok is, akik már évek óta együtt kézilabdáznak, és látni akarják a befektetett munka eredményét, hogy mire képesek. Úgy érezzük, ez egy alkalom arra, hogy a férfi kézilabda ismét esélyt kapjon Miskolcon a kiteljesedésre. Egyes vélemények szerint a városban nem szeretik a kézilabdát, szerintünk ez nem így van, dolgozni kell azért, hogy az aktív játékoslétszám ne csökkenjen, sőt inkább nőjön, illetve meg kell határozni bizonyos, de elérhető célokat. Különben azért indul most csak két csapatunk, mert a jelenlegi költségvetésünk tao­támogatás nélkül nem tud életben tartani további utánpótláskorú csapatot. Sajnos, ezen a területen nem elég az akarat, pénz is kell a működéshez, és mi nem akarunk bevállalni olyan feladatot, amit nem tudunk megoldani. Semmilyen módon nem fogjuk kockáztatni a srácok versenyeztetését.

Nem volt kifogása

A névválasztásról az alábbiakat mondta az ügyvezető:

– Az eredetileg tervezett név a Miskolci Kézilabda Sport Kft. volt, azonban a cégbíróság úgy döntött, hogy így nem tudjuk bejegyezni a sportvállalkozást – tette hozzá Kocsis Csaba. – Azt tudni kell, hogy vannak bizonyos szabályok, előírások a névhasználatra, a „Miskolc” név is engedélyköteles, s túl hosszú lett volna az a procedúra, mire eldől, hogy használhatjuk vagy nem. A csapat kapitánya, Harsányi Milán dobta végül is be az „Acélváros” elnevezést, ami ellen már nem volt kifogása a cégbíróságnak.

Az eredményekkel, konkrét célokkal kapcsolatban az alábbiakról is beszélt a vezetőedző:

– A felnőttkeret nagy része 2000–2002 között született srácokból áll, akik annak idején, 2017-ben a 6. helyet szerezték meg az országos serdülőbajnokságban, és tudjuk, tudják, hogy még fejlődniük kell – hangsúlyozta Kocsis Csaba. – Mint már megjegyeztem: többet akarnak, akár rövid időn belül NB I/B-t is, amennyiben az ehhez szükséges források rendelkezésre állnak majd. Az elsődleges elképzelés azonban az, hogy jussunk fel az NB II.-be, erre

a csapatösszetétel alapján megvan minden esélyünk.

Minden elaprózódik

Felvetettük, hogy Miskolcon a DVTK kiemelt vidéki sport­egyesület, amelyben két látványcsapatsportág nincs még. Az egyik a kézilabda (a másik a vízilabda).

– Általánosságban elmondható, hogy egy nagyvárosban, olyanban is, mint Miskolc, érdemes koncentrálni az erőforrásokat, legalábbis hosszú távon ez vezethet eredményre, ha több kis egyesület van helyben, valamint az agglomerációban, akkor minden elaprózódik – fogalmazott Kocsis Csaba. – Ennél fogva teljesen logikus lenne, ha a DVTK keretein belül épülne fel egy kézilabda-szakosztály, a második legerősebb látványsport, amellyel ha úgy gondolnák, mi biztosan együtt tudnánk működni. A kérdés az, hogy mit tervez a DVTK, egyáltalán szeretné-e betenni a sportágat a portfóliójába. A mi szándékunk, mint már elmondtam, a fejlesztés, a fejlődés, hogy ebben milyen lépések lehetnek a közeli és a távoli jövőben, az egyelőre még kérdéses. Amit jelenleg mi tudunk adni, nyújtani, az egy alap, akár ahhoz is, hogy valamikor felnőtt első ligás férficsapat legyen a városban, amely ezt megérdemelné.


Keretről, csarnokról

Amint azt megtudtuk, jelentős magasabb osztályú múlttal rendelkező kézilabdázók öltik majd magukra az ,,acélos„ mezt a megyei bajnokságban. Várhatóan a kapus, Teremy László, a szintén hálóőr Balogh Gábor, a mezőnyjátékosok közül Kocsis Róbert és Nagy Patrik csatlakozik a csapathoz, de folynak még tárgyalások két-három további tapasztalt kézilabdázóval is. Illetve ha a helyzet úgy hozza, akkor maga a vezetőedző, Kocsis Csaba is beszáll(hat). A szezon első részében vélhetően a Herman Gimnázium tornatermében lesznek a csapat mérkőzései, míg decembertől a városi sportcsarnokban. Az ,,acélosok” ugyanis azt gondolják, ezzel is növelik klubjuk imidzsét.

(A borítóképen: Balról: Harsányi Milán csapatkapitány, Kocsis Csaba, az Acélváros Kézilabda Sport Kft. ügyvezetője és Kolcza Botond, a csapat legtöbb gólt szerző játékosa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!