KBSC

2020.06.10. 17:00

A megfelelő mentalitás a legfontosabb

Boér Gáborral hétfőn elkezdte a munkát az új bajnoki évadra a Kazincbarcikai SC gárdája.

Molnár István

Fotó: Ádám János

Az utolsó ­tét-, bajnoki mérkőzését még március 14-én Balmazújvárosban, a Vác FC ellen játszotta a Kazincbarcikai SC NB II.-es labdarúgócsapata. Az 1–0-s idegenbeli sikert követően a koronavírus miatt félbeszakadt a pontvadászat, amelyet aztán a Magyar Labdarúgó-szövetség május 4-én befejezettnek is nyilvánított. A KBSC-nél egyébként aznap még edzést tartottak, azonban a történtek miatt azon a héten, egy évzáróval, lezárták a szezont. Múlt pénteken pedig azt jelentették be a másod­osztályú borsodi alkulatnál, hogy nem folytatódik a közös munka a KBSC, valamint Dzurják József addigi vezetőedző között, a trénert Boér Gábor váltja a pozícióban.

Tradicionális klubhoz

A frissen kinevezett – 2022 nyaráig szerződött – szakvezető hétfőn délelőtt mutatkozott be a játékosoknak, aztán pedig a régi centerpályán vezényelt foglalkozást a megjelenteknek. Ezen már nem vettek részt az időközben távozottak (Fekete Ádám, Gábor Lukács, Harangozó Bence), míg Mikló Roland sérülése miatt könnyített munkát végzett. Boér Gábor stábjának tagja még a vele érkezett asszisztensedző, Makra Zsolt, míg kapusedzőként Botló Ádám.

– Jelenleg így nézünk ki, ebben a felállásban vágunk neki a dolgoknak, de szeretnénk a stábot a jövőben bővíteni. Keressük azokat a fiatal, tehetséges edzőket, akik egyrészt szeretnének tanulni, másrészt szeretnének egy dinamikus csapatban dolgozni. Az a cél, hogy előbb-utóbb egy erőnléti edzővel, valamint egy videóelemzővel bővüljön a stáb. Ebben a pillanatban ezt mi oldjuk meg úgy, hogy a hatékonyság ugyanúgy meglegyen – mondta a 37 esztendős szakember, aki ekképpen folytatta: – Egy nagy múltú, tradicionális klubhoz érkeztem, bízom abban, hogy közösen tudunk lépni egy szintet előre, ami minimum egy stabil középcsapatot jelent, illetve reménykedem abban, hogy azért feljebb is tudunk menni. Nyilvánvaló, hogy sok munka vár ránk, de én szeretem a Barcikához hasonló klubokat, ahol van eredményes múlt, szeretik a futballt, vannak szurkolók, akik alig várják, hogy a megújult stadionba kijöhessenek. Hiszek abban, hogy meg tudunk felelni mindenfajta elvárásnak.

Arról, hogy az ajánlatok közül mi döntött a KBSC mellett, az alábbiakat nyilatkozta Boér Gábor.

– Sokat beszéltünk az itteni vezetőkkel, és nagyon meggyőző volt a kommunikációjuk. Több érvet is felvonultattak amellett, hogy Makra Zsolttal ide jöjjünk. Szeret az ember körüljárni mindent, de a klub is alapos volt, ami szintén pozitívum volt – felelte az új vezetőedző.

Van egy gerinc, mag

Kíváncsiak voltunk arra, hogy futballban, játékban mit remél a tréner Barcikán, mitől lesz, lehet az együttes „boéros”.

– A legfontosabb, amit a játékosaimnak is mondok, hogy legyen megfelelő a mentalitás, szeretném átadni azt ezen a téren, ami engem jellemez – hangsúlyozta az észak-borsodiak szakmai munkájának felelőse. – Lehet ez akár egy védjegy, egy stílus, amit meg tudunk valósítani, honosítani, az eddigi csapatainknál ez sikerült. Emellett természetesen szeretek korszerű futballt játszatni a csapatommal, legyen jó az arculat, de a felnőtt labdarúgásban elsődleges az eredményesség, tehát akkor sem leszek csalódott, ha csúnya játékkal fogunk meccseket hozni.

Mivel Boér Gábor volt vezetőedző Békéscsabán és Győrben is, nem ismeretlen számára az NB II.-es mezőny, ezen belül a barcikai keret sem.

– Igen, ismerjük az itt lévő klubokat, a kereteket, hiszen mindig próbáltunk a kollégámmal a legalaposabban felkészülni – jegyezte meg. – Nyomon követtem, követtük a változásokat, akkor is, amikor nem dolgoztam, dolgoztunk. Szeretem, ha minden játékosról van egy kialakult kép, ez megvolt, mielőtt idejöttünk. Az is fontos rész volt a döntésemben, hogy azért van Barcikán egy olyan gerinc, mag, egy megfelelő – csúnya szóval – alapanyag, amelyre lehet építeni amellett, hogy kell majd azért egy kicsike alakítgatás.

Így is, úgy is hosszú

A járvány miatt gyakorlatilag három hónapig nem volt élet a másodosztályban, hogy ezt szakmailag mennyire lehet áthidalni, ebből a leállásból hogyan lehet kijönni, erre az alábbiakat mondta Boér Gábor.

– Ilyen azért nem nagyon fordul elő a futballban, ez egy extra helyzet volt, a csapat nagyon nem is csinált semmit a hosszú kényszerszünet alatt. Pontosan ezért döntöttünk úgy, hogy jóval korábban elkezdjük a munkát. A bajnokság kezdési időpontja egyelőre nem ismert, ha meglesz, attól függ majd a pontos további programunk. Így is, úgy is hosszú lesz, de tervezünk benne egy szünetet, éppen amiatt, hogy a monotonitást megtörjük. Három hétig felhozó-, rávezetőedzések vannak, és a 4–7 napos pihenőt követően kezdjük majd el a hathetes felkészülést.

Érdeklődtünk még arról is, hogy a vezetőedzőnek van-e, s ha igen, milyen élménye Kazincbarcikáról.

– Érdekes, játékosként soha nem futballoztam a KBSC ellen, mert mindig más osztályban szerepeltem, mint az aktuális barcikai csapat. Amikor edzőként volt ellenfél a Barcika, akkor nem itt voltak a hazai találkozók, trénerként nem sok pozitív élményem van, mindig kellemetlen ellenfél volt a KBSC... Öt meccsünk volt egymás ellen, négy esetben a Békéscsaba kispadján ültem, egyszer a Győrén. Van benne két döntetlen, két vereség, és csak egyszer tudtam győzni edzőként... Remélem, képesek leszünk tartani a jó formát, csak most már együtt, barcikaiként.

A KBSC-nél (sem) tudják egyelőre pontosan, hogy mikor indulhat a következő NB II.-es évad, amennyiben augusztus 2-án, akkor hét, ha 9-én, akkor nyolc, amennyiben pedig 16-án, akkor kilenc edzőmérkőzést játszanak a startig.

Ügyvezetői szavak

Wächter Balázs, a KBSC FC Kft. ügyvezetője: – Boér Gábor személyében egy fiatal, felkészült, ambíciózus edzőt szerződtettünk, aki nem riad vissza az új, innovatív megoldásoktól sem. Nagyon bízunk abban, hogy munkája hatással lesz az egész klubra, az utánpótlásunkra is. A KBSC valamennyi munkatársa azon dolgozik nap mint nap, hogy jobbak legyünk, mint az előző nap, hogy ez a hozzáállás mire lesz elég, majd kiderül. Bár most még sok mindent nem látunk, az ellenfeleket sem, de a cél ettől függetlenül az, hogy végezzünk majd a mezőny első felében, a játékunk pedig legyen tudatos, szervezett.

Névsorolvasás

Akik az első foglalkozáson megjelentek

Kapusok: Horváth László, Fila Károly.

Mezőnyjátékosok: Fótyik Dominik, Berki István, Farkas András, Heil Valter, Kovác Alan, Raul Krausz, Mikló Roland, Németh Tamás, Oldal Tibor, Sergiu Oltean, Toma György, Leonadro Mitruscsák, Iszák Dominik, Géringer Tamás, Kismarton Balázs, Kréti Gergő.

Sérült: Hegedűs Márk, Ignácz Ruben, Magyar Máté.

(A borítóképen: Munkában a játékosok és Boér Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!