súlyemelés

2020.05.19. 08:30

Nem elég életszagúak

Minden bizonnyal elmarad a jövő hónap végére Ózdra tervezett Suzuki Kupa.

Molnár István

Forrás: ÉM-archívum

A kormány 170/2020 (IV. 30.) Korm. rendelete május 4-től engedélyt adott a sportegyesületek által szervezett edzéseken való részvételre. Ez alapján a kialakult közegészségügyi helyzetben a Magyar Súlyemelő Szövetség kilenc pontban tett ajánlásokat a szakosztályok felé. Többek között azt, hogy a rudakat és a tárcsákat fertőtleníteni kell, a súlyemelőknek pedig 5 méter távolságot be kell tartaniuk egymás között. Azt is tanácsolja a szövetség, hogy az edzés után a leghamarabb el kell hagyni a helyszínt, nagy figyelmet kell fordítani a kézmosásra, az edzőruházat tisztaságára. Ezenkívül óvni kell a munkától a 65 év feletti trénereket, sportágban dolgozókat, lehetőleg mentesíteni kell őket attól, hogy közvetlenül bárkivel is érintkezzenek.

Szerencsés környezetben

– Függetlenül a járványügyi dolgoktól, amelyeket természetesen komolyan veszünk, ezeknek a rendelkezéseknek igazából nincs életszaga – jelentette ki határozottan az Ózdi Súlyemelő és Fitness Club szakosztályvezetője, Fodor Emese. – Vannak betartandó kritériumok, ugyanakkor nehéz úgy mindenkinek érvényes sportorvosi engedéllyel rendelkeznie, ha a városban nincs regnáló sportorvos, örülünk, ha Kazincbarcikán Szuhai Zoltán doktor úr éppen tud fogadni bennünket. Mi abban a szerencsés környezetben vagyunk, hogy az 5 métert be tudnánk tartani, mert van rá elégséges négyzetméter, azonban ez általában nem jellemző a súlyemeléssel foglalkozó egyesületekre, mert olyan kis termekben dolgoznak a kollégák. De: mindannyian felelősek vagyunk és fel vagyunk szerelkezve arra, hogy megfelelő levegőztetéssel, többszöri fertőtlenítéssel és mással megóvjuk a gyermekeinket, a sportolóinkat. Nekünk másnak is meg kell felelni, hiszen városi sportlétesítmény vagyunk. 2020. március 16-ával kaptunk vesztegzárat, amikor Ózd város polgármestere úgy döntött, hogy a városi sportlétesítményeket – a sportcsarnokot, a tanuszodát, a tekepályát, a futballpályákat és a súlyemelőcsarnokot – lezárja a látogató közönség elől. A múlt hét pénteken, május 8-án nyithattunk újra, azzal a feltétellel, hogy nem használhatjuk az öltözőket, melyek kordonnal le vannak zárva. Kizárólag a toalettek vannak nyitva, öltözési, zuhanyzási lehetőség egyáltalán nincs. Az Országos Sportegészségügyi Intézettől is kaptunk tájékoztatókat, hogy miként kell kezelni a mostani helyzetet, próbálunk mindennek megfelelni.

Újra kell építkezni

Arról is beszélgettünk a szakosztályvezetővel, hogy van egy olyan pont az MSSZ ajánlásai között, amely a veszélyeztetett korban lévők megóvásáról szól, s ebbe a csoportba beletartozik az ügyvezető elnök, Fekete József is.

– Jóska teljesen egészséges, de természetesen vigyáz magára, ránk, a környezetére – jegyezte meg Fodor Emese. – Nehéz betartani ezt a dolgot, mert szeretne ott lenni a gyerekek közelében, akik szintén igénylik azt, hogy megkapják tőle a szükséges intelmeket, a szakmai tanácsokat. Szóval a megfelelő keretek között dolgozik, dolgozunk.

Kimaradt másfél hónap

Arra a felvetésre, hogy mi lehet ezzel az évvel, szezonnal, az ózdiak saját rendezésű versenyével, az alábbiakat válaszolta Fodor Emese.

– Ami gondot okozhat a jövőben, hogy kimaradt másfél hónap, egyelőre azt sem tudjuk, hogy a gyerekek hol indulnak versenyen, szóval újra kell építkeznünk – közölte. – Szinte alapozó időszakot tartunk, aztán majd meglátjuk, hogyan tovább, várjuk a következő döntéseket. Az idei, immáron 15. Suzuki Kupát június 27-re írtuk ki előzetesen, és biztos, hogy mindegyik – serdülő, ifjúsági, junior és felnőtt – korcsoportban jó mezőny gyűlt volna össze. Mivel senki sincs felkészült állapotban, és a keretek sem ismertek, ezért egyáltalán nem biztos, hogy ebben a helyzetben le tudnánk bonyolítani ezt a viadalt, így vélhetően el fog maradni. Minden bizonytalan, márpedig egy versenyen csak úgy lehet elindulni, amennyiben megelőzi azt egy állapotfelmérés.

(A borítóképen: Fodor Emese)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!