Jegesmedvék

2019.10.07. 09:30

Kihagyták, ezért bűnhődtek

Története során először szerepelt Miskolcon a nagy múltú HC Slovan Bratislava hokicsapata.

Kolodzey Tamás

Fotó: Kozma István

A vendégek az orosz központú Kontinentális Jégkorong Ligából (közismert nevén a KHL-ből) jöttek vissza a szlovák alapú Tipsport Ligába. A KHL-t az amerikai–kanadai National Hockey League (az NHL) európai „párjának” tartják, így a pozsonyiak a végső győzelem reményében neveztek a sorozatra.

Dudás vasat talált

Az első perc érdekessége volt, hogy Habal egy kapu felé szálló korongot bal karral ütött oldalra, majd Beauvillier bal oldali célzását kapta el a portás. A másik oldalon Vandas jobbról tesztelte Rajna éberségét. Az 5. percben Beach szintén balról lőtt, korongját a kapus az ütőjével ártalmatlanította. Nagy volt az iram, a küzdelemben pedig fontos szerep jutott a korongszerzésnek. A 8. percben Habal mentett nagyot, bár a gólt valószínűleg elvették volna, hiszen egy miskolci a tiltott területen álldogált. Vandane, a bombázó merészkedett közel, lövése kipattant, akárcsak Miskolczi balos tenyerese. A játékosok, ha erre lehetőségük volt, azonnal elengedték a korongot, a próbálkozások pedig mindig jót tesznek egy találkozónak. A 11. Kukumberg a kék vonalról vágott nagyot, ugyanígy járt el Kiss D. is. Élvezetessé vált a megalkuvás nélküli hoki, mindenki minden idegszálával a kapu veszélyeztetésére törekedett. Talán kicsivel lehetett volna színesebb a játék, a kombinációkat azonban akaraterővel kompenzálták a csapatok. A 16. percben Matousek szerzett korongot, két pozsonyi ment kapura egy védővel szemben, a centerezést lövés helyettesítette, és ez volt a Macik szerencséje. A 18. percben Ross szerelt remekül, majd Magosi kapirgált és csinált zavart a Slovan ketrece előtt. Az első harmad végén Bacik akadályozásért kapott két percet, és a DVTK akkora tűzijátékot rendezett a Slovan kapuja előtt, mint egy NATO-hadgyakorlaton szokás, záporoztak a lövések, Dudás állt legközelebb a vezetéshez, de balról zúgó keresztvasat ütött.

Kimaradt a „11-es”

Az kiállításból áthúzódott 30 másodpercet túlélte a Bratis­lava, a 22. percben pedig az első soruk csinált kis cirkuszt Rajna előtt. Abdul és Zigo keverte meg a piros-fehéreket, utóbbi korongja viszont elcsurgott a bal sarok mellett. A választ Vas adta meg, közelről a jobb felső sarok mellé emelt. Szirányi „kizavarását” megúszta a Jegesmacik alakulata, ezt követően jött Mészáros, aki halomra döntögette a hazai védőket, akciója gólt érdemelt volna. Ami nem jött össze a csatárnak, megcsinálta a védő. A 25. percben Abdul balról, tenyeressel kilőtte a háló bal oldalát (0–1). A 27. percben kiállítást kaptak a pozsonyiak, de a korong játékban maradt, Rajna így lement, ezért hat mezőnyjátékos próbálta meg beváltani a létszámfölényt. Ez sikerült: Beach bal oldali gurítását Részegh közelről szó szerint a hálóig ügyeskedte (1–1). A 28. percben már a borsodi gárda vezetett: Ross lövésébe D. Rodman félmagasan beleszúrt, és jól tette (2–1). A fordulat tovább emelte a játékkedvet, a hajtás élvezetessé tette a mérkőzést. Pompásan korcsolyáztak a felek, az irányváltoztatások közül néhányat pedig tanítani lehetett. A 33. percben a kilépő Beauvilliert Sedivy hátulról akadályozta, a bírák pedig büntetőt ítéltek. A sértett volt az ítélet végrehajtó, de nem tudta mattolni Habalt. Ennek meglett a böjtje, a 34. percben ugyanis Sersen lövését Viedensky tessékelte a Rajna mögé (2–2). A 37. percben Harrison keménykedett, megbánta, akárcsak csapata, mert igaz már 2 másodperccel a büntetés letelte után, így már nem pluszból, Sedivy középről, 4 méterről, fonákkal, a védőkkel a nyakán betalált (2–3).

Kettős fórból sem

Az utolsó szakaszt Pance a bal oldali kapuvasra emelt korongja vezette be. A 43. percben Magosi buktatott, így öt a négy ellen adhatta elő produkcióját a kék-fekete szlovák társaság. Egy percig nem tudott pozíciót fogni a Slovan, és amikor ezt megtette, bombáikat Rajna fogta. Dudás nyakon lőtte Habalt, aki kővé dermedt, de nem lett semmi baja. A 49. percben Sedivy fogásért beutalót kapott a büntetőpadra. Ross viszont eladta a korongot, amelyre Matousek lecsapott, Kytnárhoz tálalt, aki középről a bal felső sarokba csapta a játékszert (2–4). Az 51. percben három pozsonyi tört előre, de elrontották az akciót, majd nem sokkal később megismételték ugyanezt. A diósgyőriek a kettős fórjukkal sem mentek semmire, és ez előre vetítette a vereségüket. Jött a hazai időkérés, majd kapus levitel, ekkor 2 perc 21 másodperc volt hátra, de mégis majdnem 2–5 lett. A Slovan jobb volt, megérdemelte a győzelmet.

Jegyzőkönyv: DVTK Jegesmedvék – HC Slovan Bratislava 2–4 (0–0, 2–3, 0–1)

Miskolc, 1405 néző. V.: Kalina, Orolin (Soltés, Bogdan).

DVTK Jegesmedvék: Rajna – Ross (1), Dudás, D. Rodman 1, Galanisz, Magosi (1) – Gőz, Vandane, Beach (1), Vas, Részegh 1 – Szirányi, Kiss D., Miskolczi, Harrison, Beauvillier – Láda B., Vojtkó, Kiss P., Lövei, Ritó – Adorján (kapus). Vezetőedző: Marcel Rodman.

HC Slovan Bratislava: Habal – Sersen (2), Bacik, Abdul 1, Zigo (1), Kukumberg – Meszaros, Stajnoch, Pance, Viedensky 1, Vandas – Podlipnik (1), Sedivy 1, Matousek (1), Pulis, Miklik – Jendek, Sloboda, Kytnár 1, Zitny – Szabo (kapus). Vezetőedző: Roman Stantien.

Kiállítások: 8, ill. 12 perc.

Marcel Rodman: – A Slovan az első harmadban jobban, és főleg gyorsabban korongozott. A középső szakaszban megtaláltuk a játékunkat, de a bübntetőt nem használtuk ki, ráadásul ellenfelünk a buta hibáinkból fordított. Az utolsó játékrészben a többszöri emberelőnyös játékunk nem jött be, így nem tudtunk felzárkózni. Egy pontot mindenképpen megérdemeltünk volna.

Roman Stantien: – Mindkét oldalról ugyanazt mondhatjuk: nagyon jó meccset játszottunk. Tudtuk, hogy a Miskolc nagyon felkészült, és az emberelőnyös pozícióit is jól játssza. Az első 20 percben nem lőttünk gólt, a másodikban vezetést szereztünk, de elakadtunk, azonban képesek voltunk fordítani. Örülök, hogy az emberhátrányos helyzeteinket jól oldottuk meg, ez döntően hozzájárult a sikerünkhöz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!