Vegyész RC

2019.09.03. 14:00

VRCK: Barcelonából érkezett Braga

Bemutatta hétfőn legújabb igazolását a Vegyész RC Kazincbarcika férfi röplabda­csapata.

Molnár István

Balról: Marcilio José Braga da Silva, Vitális Gábor és Kárpáti László

Fotó: Ádám János

A spanyol bajnokságból igazolta legújabb szerzeményét a magyar bajnok Vegyész RC: a brazil Marcilio José Braga da Silva legutóbb a Barcelona röplabdázója volt, de korábban megfordult az ugyancsak hispán Unicaja Almeria, a brazil Maringá Volei, illetve a szlovák VK Prievidza alakulatában is. Gyakorlatilag a barcikaiak itt találkozhattak vele először, ugyanis két éve a privigyeiekkel (is) játszottak edzőmeccset az észak-borsodiak, amelynek akkor tagja volt a dél-amerikai játékos. A 201 centiméter magas Braga – aki egy évre írt alá a VRCK-hoz – egyébként szlovák időszaka alatt (2017/2018) a bajnokság legértékesebb röplabdázója (MVP-je) volt.

Nagyon jól motivál

A légiós a hétfői, klub által összehívott sajtótájékoztatón elmondta: nagy projektben vannak benne a barcikaiak, úgy látja, hogy a klub folyamatosan építkezik, és örül, hogy ennek a részese lehet.

– Egy új csapat épül, megvannak a célok, amiket teljesíteni szeretnénk – jelentette ki Braga, aki azt is hozzáfűzte: annak ellenére, hogy 38 éves, még mindig keresi a kihívásokat, profi játékosnak tartja magát, aki mindig a maximumra törekszik. Ezen kívül megemlítette azt is, hogy minden segítséget szeretne megadni a Vegyész fiataljainak, és nemcsak a pályán belül, hanem azon kívül is. Megfogalmazása szerint a két legfontosabb dolog a hit és az akarat.

– Van egy kiváló edzőnk, Marek Kardos személyében, aki nemcsak játékosként tett már le az asztalra, hanem edzőként is. Nagyon jól motivál, a csapatot és személy szerint engem is – hansúlyozta Braga, aki arra a felvetésre, hogy barcelonai tartózkodása alatt találkozott-e a katalán futballcsapat tagjaival, ezt felelte: – ők nagy sztárok, mi nem voltunk azok. Azért volt lehetőségünk megnézni egy-két mérkőzésüket élőben… Büszke vagyok arra, hogy egy olyan klubnak a mezét viselhettem, mint a Barcelona.

Sok, és túl drága volt

A sajtótájékoztatón Kárpáti László, a VRCK-t működtető gazdasági társaság (egyik) ügyvezetője Braga bejelentése mellett kiemelte a regionális röplabdaközpont megvalósítását, amelyben szerepet vállal a helyi Szalézi rend is. Ennek a partnerségnek az is hozadéka lesz, hogy utánpótlásvonalon egy leány és egy fiúcsapat mostantól VRCK-Szalézi néven versenyez az utánpótlás-bajnokságokban. Kárpáti László a felnőttcsapat nemzetközi szereplésével kapcsolatban kijelentette: „tavaly elindultunk a Bajnokok Ligájában, de kiderült, hogy nekünk még sok, valamint túl drága, és sajnos a csarnokunk sem alkalmas ilyen meccsek megrendezésére. Ezért úgy látjuk, hogy néhány évig még erősödnünk kell, ott, ahol most is indulunk, a Challenge Kupában.”

Vitális Gábor szalézi atya arra tért ki, hogy mindig igyekeztek, igyekeznek különböző alternatívákat kínálni a hozzájuk, a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumba járó diákoknak, és örül annak, hogy komolyabb szinten is bekapcsolódhatnak a röplabdába, a majdani akadémiai rendszerbe is.


A nemzetköziről

Török, szerb, északmacedón vagy koszovói csapat ellen fog játszani a Vegyész RC Kazincbarcika novemberben a Challenge Kupa selejtezőjében. Mint ismert, a nyáron kisorsolták a nemzetközi kupasorozatok párosításait, a magyar bajnok VRCK a Balkán-kupa győztesével került össze. Ezen kupát október 5–6-án rendezik Észak-Macedóniában, amelyen négy csapat, a házigazda Strumica, a szerb Mladi Radnik, a török Belediye Plevne és a koszovói Prishtina verseng egymással.


Don Bosco Kupa

Csütörtöktől szombatig a Don Bosco Sportközpontban rendezik meg a IV. Don Bosco Kupa felkészülési tornát.

A program:

  • Szeptember 5. (csütörtök), 16.00: Presov (szlovák) – Kosice (szlovák); 19.00: Vegyész – Brno (cseh)
  • Szeptember 6. (péntek), 16.00: Kosice – Brno; 19.00: Vegyész – Presov
  • Szeptember 7. (szombat), 11.00: Brno – Presov; 14.00: Vegyész – Kosice. 16.00: díjátadó
  • A belépés a szurkolók számára ingyenes.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!