DVTK

2019.08.19. 10:00

Meglepetés csak az elején…

Üres kézzel, négygólos vereséggel jöhetett haza Székesfehérvárról a DVTK labdarúgócsapata.

Berecz Csaba

A párharcokat rendre a hazaiak nyerték

Fotó: Homoky György

A labdarúgó NB I. 3. fordulójában szombaton este Székesfehérvárott a MOL Fehérvár FC együttesének vendége volt a Diósgyőri VTK gárdája. A két meccs után két győzelemmel listavezető Fe­jér megyei együttes a forduló előtt ötvenszázalékos piros-fehérek ellen három helyen változtatott előző heti kezdőcsapatán. Pátkai, Hodzic és Hadzic csak a kispadra került (onnan aztán később csereként beállhattak), és a múlt heti – a Puskás ellen idegenben 2–0-ra megnyert – bajnokin a három becserélt közül Milanov és Petryak a kezdésre készülődhetett, akárcsak Elek Á., aki ebben az évadban most kapott először bizalmat bajnoki meccsen. Érdekesség, hogy a hazaiak két magasan jegyzett futballistája, Scepovic és Rus keretben sem volt ezen a napon.

Ami a DVTK-t illeti: a vendégeknél is három helyen változott az összeállítás annak ellenére, hogy csak kettőt tervezett a gárda szakvezetője. Az ugyanis csak pár perccel a kezdés előtt derült ki, hogy Adukor nem tudja vállalni a játékot. A ghánai középpályás kiment melegíteni, de pár perc után jelezte, hogy a térde nincs olyan állapotban, hogy játszani tudjon. Szabó B. lett helyette a beugró. Adukoron kívül a múlt heti kezdőből Ternován és Juhár az utazókeretbe sem került be, Hasani és Zsolnai kezdett helyettük, utóbbi játékos első meccsét játszotta a DVTK-ban.

Meglepetésre

És nem is kezdett rosszul, bal oldali középpályásként pár másodperc elteltével gól­passzt adott Prossernek, aki 28 másodperc játék után, óriási meglepetésre a piros-fehéreket juttatta vezetéshez. Igaz, ehhez kellett Juhász R. suta mozdulata, amelyhez hasonlót nem igazán szokott elkövetni a rutinos védő.

A 300 fős vendégtábor viszont boldogan ünnepelt, és a folytatásban kitartóan buzdította kedvenceit, pedig a második játékrészben nem sok okuk volt az örömre… Maradva az első félidőnél: a hátrányba került fehérvári együttes előbb egy Fiola-fejessel jelezte, hogy nem akarja válasz nélkül hagyni a diósgyőri gólt, de aztán jött a kontra, Prosser remek elfutása, majd lövése, aminél csak pár centi hiányzott ahhoz, hogy megduplázódjon az előny. De ettől függetlenül egyre nagyobb nyomás nehezedett a DVTK védelemére, amelynek a jobb szélén Shestakov a harmadik meccsen harmadik emberként volt kezdő. Az 1. fordulóban Polgár játszott itt, a 2. fordulóban pedig Ternován kezdett, igaz, ő az előző bajnokit ezen a poszton fejezte be. A 12. percben a végig agilisen játszó Futács helyzete után pár másodperccel Elek Á. egyenlített, és ezt követően tovább nyomták a fehérváriak, hogy a vezető gól is megszülessen.

 

Nehéz perceket élt át a DVTK, de kibírta, és amikor kellett, „szerencséje” is volt, hiszen Kovács I. hiába esett el a vendégek 16-osán belül, a 11-es gyanús esetnél nem szólalt meg a játékvezető sípja, majd Petryak hiába talált a kapuba a 33. minutában, Bogár kifelé ítélt szabadrúgást, mert meglátása szerint előtte Futács szabálytalankodott Brkoviccsal. Öt perccel később Prosser kapura lövése jelezte, hogy túl van az izzasztó időszakon a piros-fehér gárda. A vendégek egyébként sok taktikai faulttal játszottak, így próbálták lassítani, tördelni a hazai gárda támadójátékát. A sok kicsi sokra megy a szabálytalanságoknál is jelentkezett, Brkovic sokadik apró faultja után már az első félidő hajrájában megkapta a második sárgáját és ezzel együtt a pirosat is, vagyis emberhátrányba került a Diósgyőr. A kiállítás után Polgár ment be belső védőnek Karan mellé, Zsolnai húzódott hátra. De mindez csak pár másodpercig tartott, mert a szünetet sem várta meg a vendég edző, lehívta Zsolnait, és Tamás M. ment be Karan és Polgár közé.

Fordulás után

A térfélcserét követően Prossernek volt egy jó elfutása és ígéretes beadása, aztán Fiola fejelt a kapu fölé. A DVTK 4–4–1-et játszott, Tajti kiment balra, a középpályás sor pedig egy vonalban védekezett, és csak ritkán tudott támadást szőni. Nagyon ment a gólért a Fehérvár, és Kovács I. passza után Futács közelről betalált, nyolc perc játék után a piros-kékek vezettek. A duplán előnyben, gólban és emberben is jobban álló Fehérvár azon volt, hogy megszerezze a harmadik találatot, és ezzel bebiztosítsa győzelmét. Erre minden esélyük megvolt, mert a DVTK nem nagyon tudott kiszabadulni a saját térfeléről. A hibáját mindenáron javítani akaró Juhász R. fejesét követően Danilovic hátáról a kapuba pattant a labda (a meccs elektronikus jegyzőkönyvébe a védő került be gólszerzőként), és ezzel a 73. percben végleg eldőlt, ami addig is biztos volt. Nevezetesen, hogy otthon tartja a 3 pontot a Fejér megyei gárda. A lefutott meccsen a csereként beállt Hodzic azért még kivágta a rezet, bevágott kettőt, a klasszikus mesterhármasa csak azért nem jött össze, mert az utolsó előtti minutában Danilovic bravúrosan védett.

Bár a DVTK a meccs első fél­idejében megfelelő tartással, eredményességgel játszott, emberhátrányban erre nem volt képes. A Diósgyőr négygólos veresége a látottak alapján nem meglepetés, előzetesen sem lett volna az, még akkor sem, ha 11 emberrel játsszák végig a meccset. Ugyanis a két együttes között nagy különbség van, ez már a tabellán is kezd megmutatkozni.


Percek, események

1. perc: Zsolnai balról lőtte be középre a labdát, Juhász R. hatalmasat hibázott, lyukat rúgott, így a játékszer a leshatárról induló, a kapu elé üresen érkező Prosserhez került, aki 13 méterről a jobb alsó sarkot célozta meg. Kovácsik ugyan belepiszkált a lövésbe, de a labda mégis a kapuba perdült, 0–1.

13. perc: Huszti balról érkező szabadrúgását a hosszú oldalon Juhász R. fejelte kapura, Danilovic kiütötte a játékszert, majd Elek Á. térdéről a felső lécre pattant a labda, az onnan lecsorgót viszont a hazai középpályás a kapunak háttal állva, 4 méterről a kapu bal oldalába kanalazta, 1–1.

43. perc: Brkovic sodorta el a bal oldalon megiramodó Petryakot, amiért sárga lapot kapott. Mivel ez volt neki ezen a meccsen a második, a piros lap is előkerült, a Diósgyőr 10 főre fogyatkozott.

53. perc: gyors hazai bedobás után Huszti passzolt középre Kovács I.-hez, aki a jobb oldalon az ötös sarkáig futott, majd visszatette a labdát középre Futácsnak, aki 6 méterről a kapu közepébe lőtt, 2–1.

73. perc: Huszti bal oldali szabadrúgása után Juhász R. fejelt középről, 11 méterről kapura, a labda a bal kapufára pattant, onnan pedig az elvetődött Danilovic hátáról a gólvonal mögé, öngól, 3–1.

75. perc: egy hazai bedobás után Hodzic kezdett el sprintelni a jobb oldalon, befutott a 16-oson belülre, majd egy lövőcsellel becsapta a bevetődő Tamás M.-et és Márkvártot, aztán 7 méterről a rövid alsó sarkot célozta meg, a labda pedig a kapufáról a gólvonal mögé perdült, 4–1.

85. perc: Nego passzolt a jobb oldalon Hodzichoz, és mivel egy vendég védő a túloldalon beragadt, így nem volt lesen a címzett, a csereként beállt hazai játékos senkitől sem zavartatva 6 méterről, laposan a kapu jobb oldalába lőtt, 5–1.


MOL Fehérvár FC–Diósgyőri VTK 5–1 (1–1)

Székesfehérvár, 3586 néző. V.: Bogár (Huszár, Szalai, Szőts, Vad II.)

MOL Fehérvár FC: Kovácsik (6) – Nego (6), Juhász R. (6), Fiola (6), Hangya (6) – Elek Á. (6), Huszti (8) – Kovács I. (6), Milanov (6), Petryak (6) – Futács (7). Vezetőedző: Marko Nikolic.

Diósgyőri VTK: Danilovic (5) – Shestakov (5), Brkovic (5-2=3), Karan (5), Polgár (5) – Szabó B. (4), Márkvárt (5) – Hasani (5), Tajti (4), Zsolnai (5) – Prosser (6). Vezetőedző: Fernando Miguel Fernández Escribano.

Csere: Zsolnai helyett Tamás M. (5) a 45., Szabó B. helyett Tóth Barnabás (5) a 60., Milanov helyett Hodzic (8) a 72., Tajti helyett Vági (–) a 74., Huszti helyett Hadzic (–) a 74., Futács helyett Pátkai (–) a 76. percben.

Sárga lap: Brkovic a 26., Huszti az 55., Tajti az 55., Szabó B. az 56., Futács a 68., Tóth Barnabás a 72. percben.

Kiállítva: Brkovic a 43. percben.

Gólszerző: Prosser (0–1) az 1., Elek Á. (1–1) a 13., Futács (2–1) az 53., Danilovic, öngól (4–1) a 73., Hodzic (4–1) a 75., Hodzic (5–1) a 85. percben.

Marko Nikolic: – Természetesen jár a gratuláció a játékosoknak. Nemcsak azért, mert nyertünk, hanem mert három meccsből három győzelmünk van. A megszerzett kilenc ponttal erősen kezdtünk. Ráadásul 11 gólt lőttünk, azaz majdnem négy gólt szereztünk átlagban. Ez egy jó start, de semmi több. Azt mondom: a földön kell maradni, és szerényen kell dolgozni, mert ez még csak a bajnokság eleje. Jó meccs volt, de az első félidőben nehéz dolgunk volt, mert a Diósgyőr agresszíven, sok faulttal játszott. Igyekezett megnehezíteni a dolgunkat, ami sikerült is nekik. Hihetetlen, ahogy kezdtünk, hiszen a 25. másodpercben már vezetett is az ellenfél. Ezek miatt a szünetben kicsit idegesek is voltak a játékosaim, de mondtam nekik, hogy nyugodjanak le, a saját játékunkra figyeljenek, és majd jönni fognak a gólok is. És ez így is lett. Ez egy élvezhető mérkőzés volt sok helyzettel, sok góllal, szép játékkal, szép passzokkal. Úgy láttam, hogy a szurkolóink is élvezeték ezt, mert az elejétől jó hangulat uralkodott a stadionban.

Fernando Miguel Fernández Escribano: – Úgy gondolom, hogy két mérkőzést láthattunk a mai napon. Az első addig tartott, amíg 11 ember játszott 11 ellen. Utána 10 főre fogyatkoztunk, és ebben a létszámunkban a Fehérvár sokkal jobb volt ellenünk. A székesfehérváriak ellen mindig nehéz játszani, főleg így, ha eggyel kevesebb játékossal kell meccselni. Az eredmény miatt szomorú vagyok, mert nagy különbségű vereséget szenvedtünk. Könnyű lenne a játékvezetőt emlegetni, de sosem szoktam, most sem teszem. Egy rutinos játékosnak jobban kell figyelni az első sárga lap után, még akkor is, ha Petryak nagyon okosan keresztezett Brkovic előtt. Inkább azzal foglalkozok, hogy könnyű gólokat szerzett az ellenfél: két gólt pontrúgás, egyet bedobás után kaptunk, ez nem a létszámhátrány, hanem a koncentráció hátránya miatt történt. Most fel kell készülni a Mezőkövesd ellen, mert bebizonyítottunk, hogy egyenlő létszámban bárki ellen partiban vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!