DVTK-Fux

2019.06.02. 15:00

Jó munkás esztendő volt

A diósgyőri női röplabdacsapat a második évadjában (is) elérte a kitűzött célt.

Berecz Csaba

Toma Sándor szinte csak miskolci játékosokat szerepeltetett

Fotó: Ádám János

A Diósgyőri VTK-Fux női röplabdacsapata az ország 12. legeredményesebb gárdája volt a 2018/19-es évadban. A piros-fehér együttes az ezt megelőző évadban, a legalsóbb osztályban, a második vonalban kelt életre 2017 nyarán, ám azt követően, hogy feljutást érő helyen végzett, a tavalyi évadot is a másodosztályban kezdhette. Ugyanis a bajnokságot átszervezték, az NB I. felett elindították a hatcsapatos Extraligát, így a piros-fehérek az NB I. Ligában szerepelhettek, és az itt indult nyolc csapat közül az évad végére kettőt sikerült megelőzniük, ami bennmaradást ért. Ez egyben azt jelenti, hogy 2019/20-as évadban is az NB I. Ligában küzdhetnek.

Életre kelt

– Egy éve, az NB II. megnyerését követő osztályozó torna után, a legjobb 14 együttes közé jutottunk, és bár a bajnokság átszervezése miatt a legjobb hat csapat ellen nem játszhattunk ebben az idényben, ettől függetlenül egy sokkal erősebb mezőnyben küzdhettünk, mint az első évadunkban – mondta Toma Sándor, a klub szakmai igazgatója, a DVTK-Fux vezetőedzője. – Egy évvel azután, hogy életre kelt a diósgyőri női röplabda, a most véget ért évad előtt nem is tűzhettünk ki más célt, mint a bennmaradás kivívását. Ennek elérésére egy olyan kerettel vágtunk neki a bajnokságnak, ami szinte teljesen, egy fő kivételével, miskolci, helyi játékosokból állt, ugyanis az is fontos szempont volt, hogy itteni röpiseknek adjunk lehetőséget. Sokan közölük tudtak élni is ezzel, többen sokat fejlődtek, de mutatkoztak bizonyos korlátok is. Az biztos, és ennek örültem, hogy az évad során mindenki komolyan vette a feladatát. Sok nehéz meccset játszottunk, voltak sikerélményeink, és olyan meccsek is, amelyekből tanulhattunk. Év közben mindössze egy új játékos érkezett, a feladó poszton történt erősítés a csapat javát szolgálta.

Az új otthonban

Arra a kérdésre, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenézniük a néhány hete véget ért évadban, Toma Sándor ezt felelte:

– A miskolci városi sportcsarnokban otthonra leltünk, heti hét alkalommal tudtunk itt edzeni, és a mérkőzéseinket is itt rendeztük meg, és emiatt a játékunk is változott. Ugyanis az eddigi alacsony belmagasságú termek után máshogy játszhattunk, ennek eredményeként a mezőnyvédekezésben sikerült előbbre lépnünk. Igaz, hogy a délelőtti edzéseken a keretből nem tudott mindig mindenki jelen lenni, de akik rendszeresen jártak, azok picit jobban haladtak ezen a téren. Az új termen kívül néhány játékosnak a kettős terheléssel is meg kellett küzdenie, ugyanis az első csapat keretéből többen az U21-es bajnokságban is meccseket játszottak. És ha már az utánpótlásnál tartunk: örömmel mondhatom, hogy két év alatt eljutottunk oda, tulajdonképpen a semmiből, hogy több mint 100 fiatal röplabdázik a DVTK színeiben, és hogy vannak olyan korosztályok, amelyeknél 30 fő feletti a létszám, és emiatt bizonyos korcsoportokban két gárdát is kell indítanunk a következő évadban. Összességében úgy vélem, hogy klubszinten minden téren sikerült előrelépni, a felnőttcsapat különösebb krízis nélkül érte el a kitűzött célt, az utánpótlásban nemcsak létszámban, hanem eredményszinten is előreléptünk. Ez a mostani egy jó kis munkás év volt, a magam részéről mindenkinek köszönöm, aki hozzátett ehhez.

A jövőről

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen jövőt lehet az eddigiekre építeni.

– Most ott tartunk, hogy az első, az NB II.-ben eltöltött évünk után sikerült az NB I.-ben megragadunk. Ha innen előrébb akarunk jutni, ahhoz 1-2 erősítésre szükségünk lesz – felelte Toma Sándor. – Az előttünk végzett csapatok összeszokottabbak voltak, és többségük légiósokat is foglalkoztatott. Mi a csapat magját szeretnénk együtt tartani, és a többségében miskolciak mellé olyan külföldi röplabdázókat igazolni, akik mellett továbbfejlődhetnének a játékosok egyénileg, és ezzel együtt a csapat is eredményesebb lehet. Az biztos, hogy a keret változni fog, ugyanis szeretnénk, ha napi 2 edzéssel készülhetnénk a meccsekre, és vannak olyanok, akik ezt nem tudják vállalni. Emiatt Kiss Vivien és Nagy Zsanett a következő évadra a felkészülést nem velünk kezdi. A tervek szerint augusztus 12-én látunk munkához, és mivel a feltételek kiválóak, van, lehet alapja a további fejlődésnek.

A női első- és másodosztály végeredményei

Az Extraliga rájátszásának végeredménye

1. Vasas Óbuda

2. Fatum-Nyíregyháza

3. Swietelsky-Békéscsabai RSE

4. Újpesti TE

Az Extraliga kvalifikáló kör végeredménye

(5.) 1. MCM-Diamant Kaposvár 10 5 2 1 – 1 1 25:10 23

(6.) 2. MTK Budapest 10 5 1 2 – 1 1 25:11 22

(7.) 3. Hungast-Haladás 10 3 3 – 1 1 2 21:15 19

(8.) 4. Jászberény Volleyball 10 4 1 1 1 1 2 21:15 18

(I.) 5. Budaörsi DSE 10 – – 1 3 2 4 11:29 5

(II.) 6. SZB Balatonfüred RA 10 – – 1 1 1 7 6:29 3

A csapatoknak a csoportban elért helyezéseik előtt, zárójelben az osztályoknak megfelelő tényleges helyezéseit tüntettük fel, arab számokkal az élvonalbeli csapatokét, római számokkal a másodosztályúakét.

Az NB I. Liga kvalifikáló kör végeredménye

(III.) 1. Penta Gödöllői RC 27 8 4 4 1 4 6 54:45 45

(IV.) 2. Diósgyőri VTK-Fux 27 2 4 3 2 7 9 38:64 26

(V.) 3. TFSE 27 1 4 1 4 5 12 31:69 21

(VI.) 4. Palota SE 27 – 2 1 4 8 12 25:76 12

A csapatoknak a csoportban elért helyezései előtt, zárójelben a másodosztályoknak megfelelő tényleges helyezéseket tüntettük fel.

A lebonyolításról

A 2018/19-es évadban az élvonalban, az Extraligában 6 csapat kezdte meg a küzdelmeket, a másodosztályt jelentő NB I. Ligában pedig 8 együttes. Az alapszakasz befejeztével az első osztály utolsó két helyezett csapata ,,összeolvadt” a második vonal négy legjobbjával, az Extraliga kvalifikáló körében. Itt a tét a 2019/20-as évad élvonalbeli tagságának megszerzése volt, amelyet a csoport első négy helyezett gárdája vívott ki magának. Ugyanis az Extraliga ősztől már 8 csapatos lesz. Az NB I. Ligában az új idényben is 8 csapat szerepel majd: az első öthöz csatlakozik a három NB II.-es csoport bajnoki tornájának első két helyezettje, valamint az NB II.-es bajnoki torna utolsó, vagyis harmadik helyezettje és az NB I. Liga kvalifikáló körének utolsó helyezettje egymás elleni osztályozójának győztese.

A 2019/20-as évad első- és másodosztályára indulási jogot szerzett csapatok

Extraliga (zárójelben a jogcím): Vasas Óbuda (1.), Fatum-Nyíregyháza (2.), Swietelsky-Békéscsabai RSE (3.), Újpesti TE (4.), 1. MCM-Diamant Kaposvár (kvalifikáció 1.), MTK Budapest (kvalifikáció 2.), Hungast-Haladás (kvalifikáció 3.), Jászberény Volleyball (kvalifikáció 4.).

NB I. Liga (zárójelben a jogcím): Budaörsi DSE (Extraliga kvalifikáció 5.), SZB Balatonfüred RA (Extraliga kvalifikáció 6.), Penta Gödöllői RC (NB I. Liga kvalifikáció 1.), Diósgyőri VTK-Fux (NB I. Liga kvalifikáció 2.), TFSE (NB I. Liga kvalifikáció 3.), MÁV Előre SC (NB II.-es bajnokok tornája 1.), Debreceni SZC-Eötvös DSE (NB II.-es bajnokok tornája 2.), Palota SE (NB I. Ligás tagságért megrendezett osztályozó győztese).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!