Tudta?

2024.05.18. 12:00

Miskolcon is ladikázhatunk a pünkösdi hétvégén

Egy kedves népszokást idézhetnek fel a miskolctapolcai Csónakázó-tavon, május 18. és május 20. között, az arra vállalkozó párok.

Boon.hu

A legények ladikjaikat zöld ággal díszítették pünkösdhétfő délutánján, majd a Sugovica partján ünneplőben sétálgató lányokat hívták csónakázni.

Fotó: MW

Pünkösd ünnepéhez számos népszokás fűzhető. Van azonban egy egyedi népszokás, ami csak a sárközi Szeremlére volt jellemző, ez a pünkösdi ladikázás. A legények ladikjaikat zöld ággal díszítették pünkösdhétfő délutánján, majd a Sugovica partján ünneplőben sétálgató lányokat hívták csónakázni. 

Egy kedves népszokás kelhet újra életre
Fotó: MW

Ha jól sikerült a ladikázás, akkor bizony házasságok köttethettek, főleg, ha az udvarló az eladósorban lévő leányt arra is megkérte, hogy hozza magával az alkalomra díszesen kifaragott kis evezőjét. A ladikázó lányok - ha elfogadták a meghívást - bazsarózsával, orgonavirággal, színes szalagokkal, cifra zsebkendővel díszítették fel az ágakkal megtűzdelt csónakokat. A muzsikusok és a táncosok kézzel vontatott kompon kaptak helyet. Padokat hoztak ki a töltésre és a nézelődő vendégsereget kaláccsal, süteménnyel, borral és üdítővel kínálták. 

Ezt a kedves népszokást idézhetik fel Miskolcon a tapolcai Csónakázó-tavon, május 18. és május 20. között az arra vállalkozó párok. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában