Kiállítás

2024.04.20. 12:00

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek

„Devlesa arakhavtu, phrala! Romane historiji”

Boon.hu

Erdős Kamill (jobbról a második), Hajdú András és a Faragó testvérek, Kétegyháza, 1956 (Erkel Ferenc Múzeum, ltsz. F 8756)

A Néprajzi Múzeum vándorkiállításának középpontjában a cigány közösségekben „álruhában járó”, legendás kutató, a „szőke cigány”, azaz Erdős Kamill (1924–1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, kéziratai, magnószalag-felvételei, valamint az ezekből kibomló történetek állnak.

Emberi kapcsolatok

A kiállítás főcíme egy bevett cigány köszönési formula azon változata, melyet Erdős a cigány barátaihoz írt leveleiben használt, és akkor, amikor ismeretlen cigány közösségekbe toppant be. 

Magyar cigány kislány (Kató), Poroszló, 1958 (Erkel Ferenc Múzeum, ltsz. F 8614)

Bár a tárlat számos néprajzi témát érint (esküvő, sirató, hiedelmek, hagyományos mesterségek), nem a néprajzi tárgyakat, hanem az embert, az emberi kapcsolatok sokféleségét állítja középpontba korabeli fotók segítségével. A fényképek és a hozzájuk fűződő történetek révén érzékenyen rajzolódnak ki a cigány–cigány, cigány–nem cigány és a cigány–a cigányság iránt érdeklődő kutató viszonyrendszerei. 

Lókereskedéssel foglalkozó oláh cigány férfi, Poroszló, 1959 (Erkel Ferenc Múzeum, ltsz. F 8603)

A tárlat korabeli hangfelvételekkel és filmmel egészül ki, valamint olyan interaktív elemekkel, melyek ugyancsak a kiállítás üzenetének mélyebb befogadását segítik elő. A vándorkiállítás megtekinthető Tiszakeszin, a Művelődési Központban 2024. április 24–29. között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában