Kiállítás

2024.04.12. 20:17

Időutazásra hívnak a CineFest plakátjai

A plakátkiállításon feltárulnak az elmúlt 20 év filmfesztiváljainak nagy pillanatai, számtalan szép emlékkel együtt. Erről beszélgettünk Bíró Tiborral, a Cinefest fesztiváligazgatójával.

Édes Richárd

Fotó: Vajda János

A CineFest 20 éves történetének emlékeiből álló kiállítást nyitottak meg pénteken délután a Művészetek Háza Galériájában.

Hogyan kezdődött a Cinefest története?

Már a fesztiválplakátok képeit látva érzékelhető az a fejlődés, amit a fesztivál az elmúlt 20 évben bejárt. Az évek során egy komoly fesztivállá tudtunk fejlődni, azonban a kezdetekre is büszkék vagyunk! Először fiatal filmesek találkozóját rendeztünk, ebből nőtte ki magát a Cinefest. A találkozókon felbátorodva kezdtük el a fesztivált szervezni. Újonnal induló fesztiválként egy olyan alkotói réteget akartunk megcélozni, akik szívesen neveznek egy friss fesztiválra. Olyanokat, akik a jövő generáció nagy filmes alkotóivá válhatnak. Az utolsó 10 évben a Cinefest már nem a fiatal filmesek fesztiválja volt, mert az idősebb alkotók is szerettek volna bekerülni a fesztiválra versenyfilmjeikkel, most már nincsen semmiféle korlát.

És azóta a Cinefest bekerült a köztudatba, nagy alkotók világhírű filmjeivel.

Az utóbbi nyolc évben olyan alkotók debütáltak nálunk nagy filmekkel, amelyek az adott évben a világ nagy filmfesztiváljain szerepeltek. Cannes-ban, Berlinben, Locarnóban, Karlovy Varyban versenyeznek a legújabb filmekkel. A legújabb filmeket mi egy első körös megmérettetés keretében szeptemberben bemutatjuk Miskolcon. 

Kik a legnagyobb nemzetközi sztárok, akik akár rendezőként, akár színészként a 20 év alatt megjelentek a fesztiválon?

Mindegyikük kedves nekem, és teljeskörűen fel sem tudnám sorolni, kik fordultak meg a fesztiválon. Néhány nevet tudok kiemelni, akikre büszkék vagyunk. A vendégünk volt például Juliette Binoche és Franco Nero. A legendás magyar filmrendezők közül ellátogatott hozzánk Jancsó Miklós, az életmű-díjas Szabó István pedig többször járt a fesztiválon.

Most pedig egy különleges filmkonferencia szerveződött a filmfesztivál köré. 

A rendezvényen felidézzük a hatvan évvel ezelőtt kezdődött miskolci televíziós- és rövidfilmfesztivál emlékeit, a konferencia egy részében pedig a Cinefest 20 éves történetéről is szót ejtünk. A konferencia kuriózuma, hogy sikerült elérnünk azokat az alkotókat, akik részesei voltak ennek a fesztiválnak. Egy kerekasztal beszélgetés keretében ők is beszámolnak majd az egykori élményeikről. A Művészetek Háza Uránia termében 17 órakor kezdődő kerekasztal-beszélgetésen részt vesznek Bán András és Gulyás Gyula, Duló Károly, Molnár György és Szobolits Béla rendezők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában