Kiállítás

2024.02.09. 17:50

Selejtes zongorákból csodás alkotások - Fotók

Miskolc - Piano pARTs címmel nyílt meg Dobi Imre kiállítása szerdán a Miskolci Nemzeti Színház nézőtéri társalgójában. A program különlegessége, hogy a látogatók adhattak címet a képeknek.

Galambos Eszter

Dobi Imre kiállítása a színházban tekinthető meg

Fotó: Bujdos Tibor

Dobi Imre, a Miskolci Egressy Béni Zeneiskola zenetanára zenélésre már nem használható pianínók és zongorák alkotórészeiből készíti képeit. A különleges installációk szándékosan cím nélküliek, a művész alkotó célja, hogy mindenki a saját érzéseinek megfelelően válassza ki a szívéhez legközelebb álló alkotást. 

A kiállított képek a Zenepalotából kerültek át a Miskolci Nemzeti Színházba, ahol közel egy hónapig tekinthetőek meg. A művész egy pár éve kezdett el foglalkozni zongorák és pianínók restaurálásával, felújításával és ha olyan hangszert talál, ami használhatatlan, akkor azt nem dobja ki, hanem szétszedi darabokra és abból valami újat próbál létrehozni. A hangszer alkatrészei alkotják a kompozíciót. Az ötleteket sok helyről meríti, lehet az egy vers, egy zenedarab, vagy csak egy gondolat, ami arra inspirálja, hogy valamit létrehozzon. 

Ki mit lát a képben

A művész alkotásainak címet tudatosan nem ad, mert a néző fantáziájára bízza, hogy mit lát a képbe. Egy-egy kiállított darab mindenkinek mást jelenthet.

Szuhánszki Rebeka, a zenetanár régi tanítványa kérdésünkre elmondta, hogy számára a program egy nagyon izgalmas élményt nyújtott, hiszen kedvenc tanárának egy másik oldalát is megismerhette. Számára az a kép a legkedvesebb, aminek kék a háttere, és látható benne egy magyar népművészeti motívum. Címet ugyan még nem adott az alkotásnak, de ami leginkább megfogta, hogy nagyon pontosan nagy figyelemmel és gondossággal megkomponáltnak tűnik akár egy zenedarab.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában