Kiállítás

2024.02.07. 13:49

Fotókon a „Janus-arcú” Szinva

Barna Laczy és Ádám János fotóiból nyílt kiállítás kedden az Ifjúsági Házban. Vihula Mihajlo virtuóz gitárjátékával indult a program, ami hűen megidézte Szinva patak változó arcát.

Galambos Eszter

Fotó: Bujdos Tibor

A megnyitóban elhangzott hogy sok párhuzam vonható a két művész Barna Laczy és Ádám János munkássága között. Mindkét fotográfusról elmondható, hogy nem csak közös szenvedélyük, hanem a munka iránti alázatuk is összeköti őket. Szeretik megmutatni a fényképezőgépük lencséjén keresztül a valóságot. Már fiatal korukban megtörtént az elköteleződés a fényképészet iránt. 

Barna Laczy 60 éve vette kezébe az első akkor népszerű Pajtás fényképezőgépét, ekkor még csak 10 éves volt. Ádám János a fotózás technikáját önállóan és fotóklubbokban sajátította el mindemellett rajzolt és festett is. Az évek során mindketten számos technikát tanultak, lestek el profi és amatőr fotósoktól folyamatosan fejlesztették tudásukat. Amíg Barna Laczy esetében elmondható, hogy a fotózás egy jó darabig csak hobbi maradt addig Ádám János hivatásává vált a fényképezés hiszen az Észak-Magyarország riportereként közelebbről örökíthette meg mindazt ami körülvesz minket.

A kiállítás anyaga azért is érdekes és kontrasztos mert a Szinva két arcát a csendeset és nyugodtat, valamint a haragost és megáradt oldalát is megmutatják a művészek.

 

Főszerepben a Szinva patak

Fedor Vilmos író, helytörténész és kulturális szakember rávilágított arra, hogy ennek a kiállításnak tulajdonképpen három főszereplője van, a két művész mellett a harmadik maga a Szinva. A patak története, végig követi a városunk történetét és a múltban sok esetben megmutatta már mindkét arcát. Megemlítette a 1878 nagy árvizet ami a Magyarország legtöbb halálos áldozatot hozó természeti katasztrófája volt. Miskolcot óriási kár érte, a várost szinte teljesen újjá kellett építeni. 2010-ben ismét a víz lett az úr városban hiszen a megduzzadt patak elöntötte az utcákat, házakat. 

Barna Laczy képei ennek az eseményeknek a pillanatait örökítik meg dokumentálják. Különösen megrázó, hogy fotóin a művész nemcsak az élővizet mutatja, ahogy háborog és kitör és elönti a házakat, hanem az embereket, akiknek az arcán látszik az aggódás, az, hogy nem tudják mi lesz velük a következő pillanatban, megmarad-e a házuk, mi lesz a jövőjük.

Ádám János képei ezzel szemben a patak gyönyörűséges arcát tükrözik. Csodálatos ahogy van türelme megvárni kivárni a pillanatot és elkapni a varázslatot. A rohanó víz esetében, amikor mozognak a levelek és minden ami az élővízben van, ez különösen nehéz feladat. Egy ilyen képre rátekinteni egy fantasztikus élmény.

A „Szinva két arca” című kiállítás február 23-ig tekinthető meg hétköznap 9 és 18 óra között az Ifjúsági Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában