Kiállítás

2023.12.07. 12:01

Ibolyántúli fényben készített barlangi fotók a múzeumban

Berentés Ágnes A látható láthatatlan - Bányák és barlangok ibolyántúli fényben fotókiállítása nyílik meg december 8-án a Herman Ottó Múzeumban.

Boon.hu

Berentés Ágnes fotóiból nyílik kiállítás

Az örök sötétség birodalma a láthatatlan fényben. Berentés Ágnes ezzel a projektcímmel nyerte el 2022-ben a japán FUJIFILM egyik regionális ösztöndíját A legújabb tárlaton egy 31 darabos válogatást mutatnak be belőle. Az UV-fotók mindegyike világító tablón jelenik meg, egy teljesen elsötétített térben. A múzeum célja, hogy a témát a látogatók számára „testközelbe” hozzák, így 26 darab fluoreszkáló ásvány is látható lesz az intézmény gyűjteményéből.

Szűk energiatartományban tudunk érzékelni

„Érzékszerveink közül talán a legmeghatározóbb a szemünk. Amit látunk elhisszük, tényként fogjuk föl. Az emberi szem a napból érkező teljes sugárzásnak csak egy szűk energiatartományát képes érzékelni. Ezt hívjuk látható fénynek. Az ezen kívül eső hullámhossztartományok közvetlenül már nem vesznek részt a képalkotásunkban.” – mondja a képek kapcsán Berentés Ágnes.

Tíz éve járja a föld mélyét

Berentés Ágnes geológusmérnökként végzett a Miskolci Egyetemen, majd a Herman Ottó Múzeum Ásványtárában dolgozott muzeológusként. Hivatásának a barlangászatot, a barlangi fotózást tekinti. Tíz éve járja a Föld mélyének természetes és ember által alkotott járatait, és kilenc éve kezdett el fotózni odalent. Az alkotó képein az ibolyántúli fény hatására kéken, vörösen, sárgán fluoreszkáló („világító”) ásványok, vagy élőlények (denevérek, gombák) jelennek meg, míg a bányák és barlangok nem fluoreszkáló részei sötétben maradnak.

A kiállítás 2024. június 2-ig tekinthető meg a múzeum főépületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában