Rangos kitüntetés

2023.12.01. 19:40

Déryné díjat kapott a miskolci színház rendezője

A magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományú szakmai elismerésé Déry Tibor özvegyének végakarata alapján hozták létre.

Mohácsi János közel tíz éve a Miskolci nemzeti Színház vendégrendezője

Fotó: MW

Déry-díjat kapott a Miskolci Nemzeti Színházban rendezője, Mohácsi János, valamint testvére, Mohácsi István. A magyar irodalmi élet egyik legnagyobb hagyományú szakmai elismerését Déry Tibor özvegyének végakarata alapján hozták létre. A Déry Tibor Alapítvány évente ítéli oda az irodalmi élet kimagasló alkotóinak az elismerést, a kitüntetést december 1-én adták át.
Az idei díjazottak Mohácsi János és Mohácsi István, valamint Ladik Katalin (költő, performer, színész), Nagy Gabriella (író, szerkesztő, irodalomszervező) és Ilma Rakusa (svájci író, fordító). 

Több mint hatvan darabot írtak

Mohácsi István és Mohácsi János megosztott díjat kapott.  Mohácsi István író, színdarabíró, dramaturg. Negyed évszázada kezdett el drámaírással foglalkozni testvére, Mohácsi János mellett, akivel azóta több mint hatvan darabot írtak vagy írtak át, melyeket szerte az országban játszanak, jelenleg többek között a Vígszínházban, Nyíregyházán és Tatabányán. Műveikkel hétszer nyerték el a Színikritikusok 
díját, hatszor az Országos Színházi találkozó díját, megkapták a Szép Ernő Jutalmat, valamint a Kortárs Magyar Dráma Díjat. Mohácsi János rendező, színész, egyetemi tanár, forgatókönyvíró. Egyetemi tanulmányokat a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen pénzügy szakán folytatott. 1983 és 2010 között a kaposvári Csiky Gergely Színház rendezője volt, ezt követően szabadúszóként, valamint a Nemzeti Színház külsős rendezőjeként dolgozott. 2016-tól a Miskolci Nemzeti Színház vendégrendezője. 

A falu rossza című előadása tavaly az év előadása díjat kapta a Miskolci Nemzeti Színházban
Fotó: ÉM

Rendezett és rendez továbbá a Bárka Színházban, a Radnóti Miklós Színházban, a Vígszínházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a szombathelyi Weöres Sándor Színházban. 1996-ban Jászai Mari-díjjal, 2008-ban Érdemes Művész címmel tűntették ki.
Miskolcon Mohácsi János több rendezése közöl néhány: Kabaré (2018), Velencei kalmár (2019), Francia rúdugrás (2020), Hermelin (2021), A falu rossza (2022).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában