Annó

2023.12.30. 14:30

A levente néma, a nézőtér nyikorog

Miről írt a megyei napilap 40 éve? Az Észak-Magyarország 1983. december 30-i számában Benedek Miklós arról számolt be, mit látott egy születőben lévő színházi előadás próbáján.

Boon.hu

A Miskolci Nemzeti Színház épülete napjainkban

Fotó: MW

A következő évben az első színházi bemutató Heltai Jenő műve, A néma levente lesz – derül ki az 1983-as híradásból. A teátrum vendégrendezőt hívott. Horváth Jenő egyebek között így biztatja a színészeket az újságíró által meglátogatott próbán: „bizonyára sokan vannak, akik látták, vagy olvasták már Heltai művét, s azok azt várják az előadástól, a színészi tolmácsolástól, hogy az több legyen, mint amit ő maga tud, amit ő kiolvas a darabból. Lehet, hogy nem egy mély óceán hullámzik Heltai darabja alatt, hanem csak a Balaton, mégis egyenlő tisztelettel kell melléállni és tolmácsolni. Gyerekek, ne csak mondjuk a szöveget.”

A kamaraszínházi próbán az újságíró meggyőződött róla, hogy jól megoldották a fűtést, ám a tér egyéb problémákkal szolgál. Megoldandó a világítás, és az emelt nézőtér dobogói bántóan nyikorognak – hívta fel rá a figyelmet a cikk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában