Bemutató

2023.11.26. 17:12

Megjelent a 2023-as Quintessence könyv

A NAV Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumában, Budapesten mutatták be november 23-án az Ongai Kulturális Egyesület által kiadott Quintessence – 2023 A Pálinka Világa című könyvet.

Boon.hu

A szerzők egy csoportja Dr. Friedrich Lászlóval és Dr. Scamschula György volt közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszterrel

A nyilvános könyvbemutatón előbb a Pénzügyőr Zenekar fúvósötösének műsorát hallgathatták meg az érdeklődők, majd Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet igazgatója mutatta be a könyvet. A szerzők közül Turi Zsolt, Kun Szilárd és a kötet szerkesztője, Takács László szólt a könyvben megjelenő szakmai tanulmányok hátteréről, legfontosabb megállapításairól.

A Quintessence Pálinkás Könyvek hetedik kötete is − tudományos alapossággal − három fejezet „Gyökerek ‒ múlt, Értékek – jelen, Lehetőségek – jövő” mentén keresi a pálinka múlt-jelen és jövőbeli útját – tudtuk meg Takács Lászlótól.

A kötet Gyökerek ‒ múlt fejezetében ezúttal a Horthy-korszak pálinkafőzés és ellenőrzésének történetét boncolgatja Turi Zsolt, pénzügyőr alezredes szakértő, a NAV KEKI Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumának munkatársa. A tilos főzések és azok pénzügyőri leleplezési technikák mellett számos fotó és újságcikk segítségével nyerhetünk betekintést a korszak pálinkával kapcsolatos gondolkodásába.

Az Értékek – jelen fejezetben a 2023. évi Quintessence Pálinkaverseny és Párlatverseny aranyérmes kereskedelmi tételeit és Közép-Európa legnagyobb pálinkás megmérettetésén az aranyérmet elért magán és bérfőzetett tételeket előállító személyeket ismerhetik meg Takács László jóvoltából.

A Lehetőségek – jövő fejezetben előbb a tápanyag kiegészítés szerepének kérdésköre került vizsgálat alá a gyümölcspárlat-készítés során Kun Szilárd és Kun-Farkas Gabriella, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet, Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszék oktatói által, majd Lovassy György, élelmiszeripari mérnök, lepárló berendezés tervező tollából a gyümölcspárlatok metanol tartalmának a csökkentéséről olvasható egy tanulmány.

Takács László szerkesztő előadása a könyvbemutatón

A könyvsorozat történetében először mutatkozik be osztrák szerző, Dr. Professzor Manfred Gössinger, a Destillata szakmai vezetője, egyetemi tanszékvezető, oktató, aki kutatási eredményeit összegezve arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyümölcslepárlás során a vezetőképesség mérése mennyire kifizetődő.

A fejezet negyedik tanulmányában Szőke Bálint, pálinkamester szaktanácsadó, pálinkabíráló, díjnyertes magánfőző néhány kertvárosi vadontermő gyümölcsből készült pálinka jellemzőit mutatja be – ismertette röviden a könyv legfontosabb tanulmányainak kivonatát, a kiadó egyesület elnöke, Takács László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában