Kultúra

2023.11.27. 13:40

A Semmelweis című filmet játssza a miskolci mozi

A díjnyertes, a nagy klasszikus filmek méltó utódjaként emlegetett film egy héten át látható a vármegyeszékhelyen.

Jelenet a filmből

Forrás: Cine-Mis Nonprofit Kft.

A Semmelweis című új magyar filmet vetítik a Művészetek Háza Uránia Art Moziteremben Miskolcon november 30. és december 6. között naponta 17:15 és 19:45 órakor. A rendező-operatőr pedig az Oscar-díjra jelölt, legendás Koltai Lajos, a filmet a hazai színészek legjobbjaival készítette, a film főszereplői: Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffi László.

Egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikája a film, írja közleményében a miskolci művészmozikat üzemeltető Cine-mis kft. A Semmelweis egy nagyszabású hazai filmalkotás a széles közönség számára.

Semmelweisre (Vecsei H Miklós) ma legendaként emlékszünk: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője.

A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották, kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok. Dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más, a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

A film három díjat is nyert a 21. Los Angeles-i Magyar filmfesztiválon: a fesztivál legjobb filmjének díja mellett Vecsei H. Miklós főszereplő a legjobb színész, míg Nagy Katica a legjobb színésznő díját nyerte el alakításáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában