Mesekönyv

2023.10.04. 16:27

A vármegye meséit gyűjtötték össze

A Borsodi Madárka című mesekönyvet mutatták be szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyeháza Dísztermében. A kötet a vármegyénkből összegyűjtött legszebb, legérdekesebb népmeséket tartalmazza.

Soós Péter

Fotó: Ádám János

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, az elmúlt hónapok egyik legkülönlegesebb eseményének adnak most otthont.

„Ötezer példányt adtunk ki a mesekönyvből, melyből a vármegye minden óvodájának és könyvtárának eljuttatunk egy-egy példánnyal. Ez a kötet több, mint egy mesegyűjtemény, identitásunk továbberősítésének a része, hiszen minden borsodi és innen elszármazott büszke arra, hol született. Az idősektől az óvodásokig mindenkit meg kell szólítanunk, a Borsodi Madárkával pedig a legkisebbekhez szólunk. Már ebben a korban is erősíthetjük az identitást” – sorolta Bánné dr. Gál Boglárka.

A közgyűlés elnöke a mesékről azt mondta, leképezik a világ történéseit, a hős személyes fejlődése, embertársaival való viselkedése pedig hozzájárul az énazonosság kialakulásához. Hozzátette: néhány nappal Benedek Elek születésnapja, A Magyar Népmese Napja után arra biztatja a családok tagjait, hogy olvassanak a legkisebb(ek)nek magyar népmeséket.

Minél több településről

A történeteket összegyűjtő, válogató és újramesélő Zámborszky Eszter mesemondó, mesepedagógus így jellemezte a kötetet: „Több hétbe, hónapba telik átolvasni a meséket, de lehet még mindig olyanokat találni, melyeket nem ismerünk. Túlnyomó részük egyébként felnőtteknek szóló történet, de olyan is akad, mely akár Benedek Elek meséinek különleges változata is lehetne, ahol a főhős másféle kontextusban lép a többi szereplővel kapcsolatba” – mondta Zámborszky Eszter.

Kiemelte: arra törekedett, hogy viszonylag rövidebb meséket válogasson, melyeket a kisebbek, óvodások is megértenek. Szempont volt az is, hogy a vármegye minél több településéről legyen história. Karcsán például egy férfi tíz éven keresztül gyűjtötte a helyi fabulákat, ez több ezer oldalnyi anyagot jelent, árulta el a szerző. „Arra biztatom a pedagógusokat, hogy élő szóban adják tovább a történeteket” – hangsúlyozta a mesemondó.

Interaktív ismerkedés

A kötet illusztrátora, Rácz Anikó – aki maga is mesemondó – azzal kezdte, ez a negyedik ilyen munkája, egyben a legterjedelmesebb. „A mesevilág bennem él. A mese szeretete és az alkotás összefonódott, mindent félretettem, csak erre a feladatra koncentráltam. Az illusztrációk készítésénél figyelembe vettem, hogy honnan származik a történet, aztán kutatómunkába kezdtem, hogy van-e helyben valamilyen különleges hagyomány, érték, épület, amit beépíthetek. Bájos, szerethető figuraként ábrázoltam a szereplőket, humorosan, nem ijesztően megalkotva őket” – mondta.

Rácz Anikó a mezőkövesdi motívumkincset emelte ki, mely szerinte rendkívül gazdag. A bemutató végén Zámborszky Eszter elszavalta a könyvben szereplő egyik népmesét.

 

Csütörtökön szerte a vármegyéből – turnusokban – háromszáz általános iskolás első és második osztályos diákot látnak vendégül a Díszteremben, ahol interaktív mesejáték keretében ismerkedhetnek meg a könyvvel, a szereplők bőrébe bújva – ők is kapnak majd egy-egy példányt a Borsodi Madárkából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában