Találkozó

2023.06.27. 18:15

A tárogatósok hozzátartoznak Szerencs közösségéhez

Bezárta kapuját a huszonhatodik Országos Tárogatós Találkozó Szerencsen, a péntektől vasárnapig tartó randevúnak a Rákóczi-vár adott otthont.

Serfőző László

Fotó: Serfőző László

A megnyitón Nagy Csaba, a Vajai Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke köszöntötte az ország számos helyéről és határokon túlról érkezett hangszerkedvelőket, megjegyezve, hogy az idei esztendő legtávolabbról érkezett vendége Ausztráliából tisztelte meg a június végi rendezvényt. Nagy Csaba - aki Csoóri Sándorral és Csík Jánossal együtt ebben az évben vehette át a Magyar Művészetért díjat – elmondta, nagy hálával tartozik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak, támogatásuk nélkül nehéz lett volna megvalósítani a programot.

A megnyitón Dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy szerencsi diákként maga is művelte a hangszert, roppant büszke arra, hogy a város lehet az otthona a találkozóknak.

– Nekünk - akik hiszünk a magyar nemzetben, hagyományainkban - a tárogató hangja reménységet ad – hangsúlyozta.

Fotó: Serfőző László

Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere a tárogatón keresztül jellemezte a magyarság történelmét, kiemelve a Rákóczi-család históriájának egyes részleteit, majd megjegyezte, hogy a szabadságharc küzdelmeinek idején hadi hangszerként szólalt meg a tárogató.

– Szerencs életében egy csapatról, egy közösségről van szó a tárogatósokat illetően. Egy városnak hiába vannak városfalai, ha nincsenek benne lelkek, az nem ér semmit. A tárogatósok hozzátartoznak a város közösségéhez – hangsúlyozta Nyiri Tibor.

Fotó: Serfőző László

Pénteken hangversennyel örvendeztették meg a szerencsieket, a színházteremben a Gregus Tárogató Kvartett és Kiss Gy. László Liszt díjas művész lépett színpadra. Szombaton Rátkára kirándult a csoport, az Istenhegyi Borházban látta vendégül a mintegy ötven zenészt Bodnár Imre borász, aki maga is tagja a tárogatósok családjának. A napot Abaújszántón zárták a hangszer művelői, koncerttel kedveskedtek az abaúji város lakosságának. Vasárnap szerencsi helyszíneken, a református- és görögkatolikus templomoknál szólalt meg a tárogató, végül összegezték az idei év tapasztalatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában