Aranydiplomás kamarakórus

2022.02.01. 18:00

Harmincöt éve zeng a Forrás hangja

Több száz koncerten, fellépésen van túl az aranydiplomás kamarakórus.

Hegyi Erika

A közös éneklés öröme is együtt tartja őket. Fotó: Olvasónktól

Harmincöt éves volt tavaly a miskolci Forrás Kamarakórus. Bár szerették volna, de nem tudták megünnepelni az évfordulót, a járvány miatt, de Balásné Molnár Ildikó, a kórus karnagya abban reménykedik, hogy az idén alkalom adódik egy méltó rendezvényre. A kezdetekre visszaugorva felidézte, tíz egyetemista, főiskolás és frissen diplomázott fiatal alapította a kamarakórust 1986-ban Üszögh Lajos kezdeményezésére.

 

„Akkor már mindannyian tapasztaltuk valahol, hogy kórusban énekelni jó. Csak egy hívó szó kellett. Első támogatónk a Borsodi Szénbányák volt. A vállalat biztosította számunkra a próbatermet, segített a kottamásolásban és finanszírozta az utazást, amikor a Bányászkórusok Országos Találkozójára mentünk. Később az egykori Rónai Sándor Művelődési Központ vett minket a szárnyai alá.”

 

Sikerre sikerek

 

„Először 1991-ben Budapestről hoztunk el arany minősítést a Nemzetközi Kórusversenyről. Aztán sorban következtek a sikerek. Volt, hogy többen voltunk, máskor kevesebben. Más karnagyok is segítették a kórus munkáját. Először Kiss Csaba, majd Somogyiné Kovács Andrea, aztán Pataki Gábor. 2008-ban azonban elfogytak a fiúk és férfiak a kórusból, így döntés előtt álltunk, szűnjön meg az együttes, vagy alakuljunk női karrá. Utóbbi mellett döntöttünk, és az idő minket igazolt. Mindjárt 2009-ben Olomoucban egy nemzetközi kórusversenyen női kar kategóriában aranydiplomát kaptunk, jártunk Keszthelyen minősítő versenyen és a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen, ahonnan ismét arany minősítéssel tértünk haza. Nem számoltam össze, de a 35 év alatt bizonyára több száz koncertet adtunk vagy léptünk fel valamelyik rendezvényen. Állandó szereplői vagyunk a Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozónak, mi szervezzük a Baradla Kórusfesztivált, többször jártunk külföldön, karácsony közeledtével minden évben adventi hangversenyt adunk, és számos városi ünnepségen színesítjük a programokat – sorolta Balásné Molnár Ildikó, aki 2002-ben megkapta a város Reményi Ede zenei díját, 2012-ben pedig az Artisjus-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában