Műút

2021.10.04. 09:00

„A mostani helyzet biztonságot ad”

Több forráshoz jutott a Műút folyóirat, több lapszám, új rovatok, programok várhatók.

Hajdú Mariann

Fotó: Czimbal Gyula

Új lapszámát mutatta be a napokban a Miskolcon szerkesztett Műút folyóirat a szerkesztőségében, mely a MissionArt Galéria kiállítótere is. A rendezvényen a közelmúltban megalakult Fiatal Miskolci Művészek Társasága tagjaival (a lap és a fiatalok egy „irodahelyiségben” működnek) is megismerkedhettek az érdeklődők.

– Jól állunk, úgy tűnik, 3-5 évre tervezhetünk a megjelenéssel az újfajta támogatási koncepciónak köszönhetően – mondta az Északnak a bemutató után Jenei László, az irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat főszerkesztője. Ez alkalommal a már hagyományos kiíró, a Nemzeti Kulturális Alap mellett a Petőfi Kulturális Ügynökséghez (PKÜ) is pályázhatott a lapot működtető alapítvány, nemrég kiderült, sikerrel. – A kapott támogatás komoly fejlesztésekre ad lehetőséget, és ez nem csak azt jelenti, hogy többször jelenhetünk meg.

Négy helyett hatszor

Kéthavonta láthat majd napvilágot a nyomtatott lapszám, így évi hatszor vehetik majd kézbe az olvasók. Ez előrelépés, hiszen az utóbbi két évben csak évi négy lapszámot tudtak megjelentetni.

– A mostani helyzet mindenképp biztonságot ad – fogalmaz Jenei László. – Nemcsak azért, mert kinyomtathatjuk a folyóiratot, hanem azért is, mert a portált is tovább tudjuk fejleszteni, újra tudtunk indítani korábban, évekig sikerrel működő rovatokat, mint például a Kikötői híreket vagy a Holtsávot.

Az újraindításban nagy szerepet játszik, hogy a pluszforrásnak köszönhetően (ennek pontos nagyságát csak pár hét múlva lehet majd tudni) gyakornokokat foglalkoztathat az alapítvány. Vannak köztük miskolciak, Jenei László többek nevét is említi, így például Irlanda Kristófét, aki költőként, kritikusként is megmutatta már tehetségét, ő a Miskolci Egyetem hallgatója, míg Kazsimér Soma, aki szintén miskolci, az ELTE doktorandusza, főként színházi témákban jártas.

A fent említett két régi-új rovatról érdemes megemlíteni, hogy mindkettő hiánypótló, a Kikötői hírek világirodalmi szemlét közöl hat világnyelv műveiből merítve, a Holtsáv pedig a populárisabb irodalomban segíti tájékozódni az olvasót. A kritikáknál, esszéknél fontos szempont a közérthetőség. Jenei László a Kiskáté rovatot is kiemeli, ami a kortárs analitikus filozófia magyarul még nem olvasható alapműveit hozza közel az olvasóhoz, ennek a rovatnak Bárány Tibor a szerkesztője. A designelméletről szóló rovatot is fontosnak tartja megemlíteni, életünket meghatározzák a vizuális benyomások, fontos, hogy közérthetően informálják erről is az olvasóikat.

– Ha már design, akkor Tellinger András neve nem maradhat ki, ő a tördelésért, képszerkesztésért felel – emeli ki Jenei László. – Amit a kezünkbe veszünk, a lapszám, a könyvtárgy, neki köszönhetően ilyen impozáns. Az ő érdeme az is, hogy intenzívebbé vált a portálunk képi világa.

Tízéves hagyomány

A Miskolci Egyetemen (és a cikk elején említett Fiatal Miskolci Művészek Társaságával való együttműködésen) túl a középiskolákkal is szoros kapcsolatot kíván kialakítani a folyóirat. Maga a programsorozat évekkel ezelőttre nyúlik vissza.

„Tízéves hagyománya van >>A Műút a könyvtárba vezet<< sorozatunknak” – Jenei László

– Tízéves hagyománya van “A Műút a könyvtárba vezet” sorozatunknak, számtalan rendezvényt szerveztünk. Legutóbb úgy adtuk be a pályázatunkat, hogy foglalkoznánk az ifjúsági, a kötelező és a kortárs irodalommal, s mindezt a leginkább érintett közegben, egy középiskolában valósítjuk meg. A Műút folyóirat invitálására nyolc alkalommal jeles szakemberek és művészek érkeznek a Földes Ferenc Gimnáziumba. Az első alkalommal a Magyartanárok Egyesületének elnöke, Arató László, a második rendezvényen az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum (IGYIC) igazgatója, Harmath Artemisz, és egy fiatal költő, regényíró, Regős Mátyás voltak a vendégeink. A következő alkalommal Závada Péter költő, dramaturg, drámaíró, énekes, slammer lesz a vendég, akivel például Shakespeare műveit is megpróbáljuk közelebb vinni a hallgatósághoz.

Kezdődik a szomszédolás

Kezdődik a szomszédolás – Később a sorozatot szeretnénk más gimnáziumokra is kiterjeszteni – jegyzi meg, és hozzáfűzi, további terveik is vannak, de ehhez tudni kell, pontosan mennyi forrás áll majd rendelkezésükre. Fontosnak tartja még megemlíteni a „szomszédolásszerű” programsorozatukat, ami szintén a közeljövőben indul: október 21-én a debreceni Alföld folyóirat teljes szerkesztősége lesz a vendégük, ezt később további találkozók követik, az országból és a határon túlról is érkeznek majd irodalmilap-szerkesztőségek.

Jenei Lászlót szépírói munkásságáról is kérdezzük, Bódultak című regénye tavaly jelent meg. Megtudjuk, az új regénye 1968-ban játszódik majd, hat huszonéves fiatal tart Wiesbadenbe Európa különböző részeiről egy nemzetközi fesztiválra. A regény első fele már kész, több részlete (egy-egy fiatal története) már megjelent különböző folyóiratokban. A folytatás miatt hamarosan Wiesbadenbe utazik, hogy ott folytassa kutatómunkáját.

(A borítóképen: Jenei László új regénye 1968-ban játszódik majd)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában