Támogatás

2020.12.09. 13:00

Pluszpénzek a kultúrának

Kormányzati támogatásban részesülnek országszerte az önkormányzati kulturális intézmények.

Detzky Anna

20201110 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A Bál a Savoyban című operettel zárta egy időre kapuit a Miskolci Nemzeti Színház, ugyanis a kijárási korlátozás és a szigorítások előtti utolsó előadást – a nézők szigorúan maszkban, foglalhatták el helyeiket. képen: Osváth Tibor, Szegedi Dezső

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Magyarország Kormánya a kulturális ágazatban a koronavírus-világjárvány által okozott gazdasági problémák enyhítésére támogatást biztosít a gazdaságvédelmi akcióterv részeként. Az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények országszerte összesen 5 milliárd forint támogatást kapnak, jelent meg a Magyar Közlöny múlt pénteki számában. Részletek nem derültek ki a határozatból, így az sem, hogy mely vidéki intézménynek mennyi jut, és az sem, hogy melyek részesülnek a soron kívüli összegből.

Az tény, hogy a kulturális intézményekre ráfér a segítség, hiszen a koronavírus-járvány miatt az év nagy részében zárva tartottak, így jelentős bevételtől estek el.

Mint megtudtuk, a színházakat, a szimfonikus zenekart nem érinti a mostani döntés.

Színház, zenekar – nem most

– Magam is örömmel olvastam a támogatásra vonatkozó kormányrendeletet, de semmilyen konkrét értesítést nem kaptunk. Lehet, hogy nem szerepelünk a támogatotti körben – mondta Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója.

– Ezt a támogatást intézmények működésére adja a kormány. A Miskolci Szimfonikus Zenekar bár önkormányzati fenntartással, de nonprofit kft.-ként működik, emiatt ránk nem vonatkozik a rendelet – tudatta Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető, és hasonlóképp fogalmazott Szabó Attila, a Miskolci Csodamalom Bábszínház igazgatója is.

Megyénkbeli művelődési házakhoz, önkormányzatokhoz fordultunk a támogatással kapcsolatban.

– Még ismerkedünk az új helyzettel, igyekszünk a legjobb megoldást kitalálni, de nagyon friss a hír – nyilatkozta Tóth Balázs, Nyékládháza polgármestere, ő úgy tudja, részesültek a támogatásból, de pontos összeget még nem tudott mondani.

– Részleteket még nem tudunk, viszont rendszeresen segít bennünket az önkormányzat, ha a bevételekből nem tudjuk fedezni a kiadásainkat – mondta Lázár Gáspárné, a Mezőkövesdi Művelődési Ház gazdasági ügyekért felelős munkatársa. – Az, hogy be kellett zárnunk több millió forintos bevételkiesést jelent. Idén a nehézségek ellenére meg tudtuk tartani minden kollégánkat – fogalmazott.

A miskolci önkormányzat sajtóosztályán is érdeklődtünk, hogy a mekkora az összeg, amelyet a megyeszékhely a kulturális intézményei támogatására kap majd, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A Magyar Közlönyből még az is kiderült, hogy az említett összegen túl 900 millió forintot az állatkertek támogatására különítettek el, így az is felmerül, hogy a miskolci állatkert mekkora összeget kap majd. A fenntartó miskolci önkormányzat válaszát ez ügyben is várjuk.

(Bál a Savoyban a miskolci teátrumban. Ők most nem kaptak az összegből)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában