helytörténeti, szépirodalmi kötet

2020.11.21. 17:00

Könyv készül a múlt századi Bábolnáról

Vas Etelka élettörténetén át nyerhet bepillantást az olvasó a Tisza menti település mindennapjaiba.

Tóth Balázs

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Érdekes helytörténeti, szépirodalmi kötettel jelentkezik december elején a Borsodi Mezőség Kulturális Alapítvány. A Korkép című irodalmi folyóiratot kiadó civil szervezet a tiszabábolnai Vas Etelka (Bali Istvánné) élettörténeti feljegyzéseit szerkesztette kötetbe.

Fontos, érdekes anyag

– Vas Etelka lánya keresett meg, s mutatta meg édesanyja írásait, s kérdezte, mit gondolok róla, megjelenhetne-e. A hat spirálfüzetnyi kézírásos dokumentumban leírta teljes élettörténetét, de megörökítette benne Tiszabábolna néphagyományait, a summás éveket, az 1920-as, 30-s években élt bábolnai emberek ragadványneveit és azok eredetét is. Őszintén ír olyan pikáns témákról is, amelyekről nem gondolnánk, hogy az akkori emberek között téma volt, ilyen például az óvszer, amelyet szolgálóként egy főúri családnál talált. Fontos, érdekes néprajzi anyagot hagyott hátra. Ezenkívül belekerültek Etelka versei is – mondta Ilku Imre, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Bár Vas Etelka tiszabábolnai volt, a második világháború után férjhez ment a dunántúli summássága idején megismert Bali Istvánhoz. A környező tanyavilágban, így Nagyecséren is laktak, itt születtek gyermekeik, és itt is élt az 1980-as évekig. Halála előtt pár évvel költözött vissza Bábolnára, az utolsók között hagyva el a kiürülő tanyaközpontot.

A hagyatékot átolvasták, digitalizálták, szerkesztették a szöveget, a kiadáshoz pedig sikerült nagylelkű szponzort is találni Lakatos Elek tiszabábolnai vállalkozó személyében. A könyvben szereplő, Tiszához, Dél-Borsodi Mezőséghez kapcsolódó illusztrációkat Kertész Zsolt grafikus készítette. A kötet háromszáz példányban jelenik meg, bemutatót a járványhelyzet miatt nem terveznek, csak online lehet vele ismerkedni.

Ilku Imre elárulta, terveznek még több könyvet, dél-borsodi szerzők műveit is kiadni. Irodalmi lap kiadójaként nincsenek könnyű helyzetben, pénzügyi lehetőségeik korlátozottak, de azt a célt tűzték ki, hogy a megmaradt kulturális értékeket megőrizzék és megismertessék másokkal.

Budapesti olvasó is

– Hamarosan megjelenik a Korkép negyedik száma is, jó a népszerűsége, hiszen több mint kétszáz példány fogy belőle, és már budapesti olvasónk is van. Bízunk benne, hogy lesznek még többen, az első lépéseket nehéz megtenni. Szerzők már vagyunk 58-an, s még bővül a kör. A közelmúltban képzőművészeink számára egy vándorkiállítást is útjára indítottunk, ám két állomás után a járvány közbeszólt – fejtette ki Ilku Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában