Nemzeti VERSeny

2020.11.11. 13:30

Asszociációs játék Tóth Árpád versére

Szabó Zalán, a Zrínyi Ilona Gimnázium diákja is ott van a nemzeti versmondó verseny döntőjében.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete ebben az évben ötödik alkalommal hirdette meg a határokon átívelő versmondó és versklip versenyét a Nemzeti VERSenyt. Zalán szerette volna tudni, hogy hol tart a drámajáték és a versmondás terén, ezért jelentkezett.

– A járvány miatt az idén kicsit másképp rendezték a próbatételt, mint az elmúlt években. Az első körben egy verset kellett mondanom videóra, és elküldeni a szervezőknek. Innen továbbjutottam a második fordulóba, ahol már összetettebb volt a feladat. A választott vershez videoklipet kellett készíteni, úgy, ahogy különböző dalokhoz szoktak. Zenei aláfestést, animációt és szájszinkront is lehetett használni, nem szabták meg a képi világot. Tóth Árpád: Olykor éjjel című versét választottam. A klipemben a költeményre asszociálva egy történetszál fut, úgy nevezném, hogy asszociációs játék. Arról szól, hogy miért érzem magaménak Tóth Árpád gondolatait. A barátaim segítettek elkészíteni, ők voltak a klip szereplői, operatőrei és vágói is – mesélte Zalán.

Azonos élethelyzet

Hozzátette: már a jelentkezéskor meg kellett nevezni a választott négy verset. Az egyiknek Vörösmarty-költeménynek, a másik egy szabadon választott, klasszikus költő költeményének kellett lennie, egynek a rendszerváltozásról kellett szólnia, egynek pedig a járvány helyzet adta érzésekről mint a bezártság vagy az összetartozás például. Tóth Árpád versét a szabadon választott klasszikus mű kategóriájában választotta.

– Nagyon szeretem Tóth Árpád költészetét. Úgy érzem, a vers mondanivalója azonos lehet azzal az élethelyzettel, amiben jelenleg vagyok – jegyezte meg Zalán.

Megtudtuk tőle azt is, hogy a döntőt ezen a héten pénteken és szombaton rendezik Budapesten, a Nemzeti Színházban.

Szabad műfaj

Szabó Zalánt a slam poetry műfaj kedvelői jól ismerhetik, hiszen tehetséges slammer. A miskolci slam poetry klubban, a Helynekemben többször volt már dobogós, a Slam Poetry Budapest által meghirdetett országos, online versenyt pedig megnyerte.

– Szeretem, ezt a műfajt, mert rendkívül szabad lehetőséget nyújt az önkifejezésre. Bárki kiállhat a színpadra és elmondhatja, ami benne van, egy slam vers keretein belül – fogalmazott Zalán.

(A borítóképen: Szabó Zalán tehetséges slammerként is ismert)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában