gazdag gyűjtemények

2020.08.18. 08:00

Gyűszűk és csodaszép kézimunkák Szirmabesenyőben

Kiállításon szemlélhették meg az érdeklődők két helyi asszony gazdag gyűjteményét Szirmabesenyőben.

Hajdu Mariann

Fotó: Ádám János

Több mint ezer, pontosan 1286 gyűszűje van már a szirmabesenyői Tokaji Jánosnénak. Zsóka gyűjteményét tavaly tavasszal mutattuk be az Észak-Magyarországban, akkor még nem volt meg az ezres szám, „csak” 935.

– Többek közt az Északban megjelenő cikknek is köszönhetem a gyűszűk számának növekedését – mondja. – Sokan megkerestek utána. Így több izgalmas darabbal gyarapodott a gyűjtemény, például jeruzsálemi, betlehemi gyűszűkkel, de kaptam Bangladesből, Fátimából, Máriapócsról is.

A gyűjteményből kiállítást rendezett a szirmabesenyői Petőfi Sándor művelődési ház, a tárlatot szerdáig láthatták az érdeklődők.

Kettővel indult

Zsóka a helyi óvoda dadusa volt 31 éven keresztül. Először csak két gyűszűje volt, aztán eldöntötte, hogy gyűjteni kezdi őket, így a számuk hamar duzzadni kezdett.

Az ovisai például egy-egy nyaralásról hazatérve mindig ezzel az ajándékkal kedveskedtek neki. Volt ismerőse, aki kiposztolta a Face­bookra, hogy gyűszűt szeretne kérni egy barátnőjének: több mint száz érkezett. Zsóka még tavaly árulta el, mindegyik nagyon fontos neki, mert tudja, szeretetből kapta őket. A gyűszűk egy része a kiállítás után visszakerül egy nagy táskába, aztán később, ha elkészül otthonában a faltól falig polc, oda helyezi majd ki mindegyiket.

A szirmabesenyői kiállítás másik főszereplője Csomósné Rózsa Judit volt, ő a régi idők kézimunkáiból válogatta a tárlat anyagát. Vannak köztük 1910-ben készült csodaszép csipkék, kefetartók, terítők, stelázsicsíkok is.

Mint Judittól megtudjuk, nemcsak gyűjti a szép, régi, szirmabesenyői kézimunkákat, hanem ő maga is készít hasonlókat. Nemrégiben egy civil szervezetet hoztak létre a településen, ma már 16 tagot számlálnak: együtt szokott a csapat kézműveskedni.

Juditnak egyébként nagy tervei vannak, szeretne egy ajándékboltot nyitni Szirmabesenyőben, ahol helyi kézműves ajándékokat vásárolhatnának a településre látogatók.

(A borítóképen: Tokaji Jánosné Zsóka és Csomósné Rózsa Judit)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában