kézimunka-verseny

2020.06.16. 11:00

Szép hímzések érkeztek a pályázatra

A Százrózsás Hímzőpályázat indulói fölelevenítették a szentistváni és tardi motívumokat is.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Közel kétszázötven pályamunka érkezett idén a Százrózsás Hímzőpályázatra, amelyen az alkotók azt mutathatják be, mennyire ismerik a mezőkövesdi, szentistváni és tardi matyó, valamint bogácsi, cserépfalui és környékbeli népművészeti hagyományokat, és azokat hogyan újítják meg, hogy a mai kor követelményeinek is megfelelő darabok szülessenek. A háromtagú zsűri, dr. V. Szathmári Ibolya etnográfus, Fehér Jánosné, a népművészet mestere s Viszóczky Ilona etnográfus a közelmúltban nézte végig aprólékosan a beküldött darabokat, mindegyikről dokumentációt és feljegyzést készítve, kiemelve azok erényeit, újszerű megoldásait, valamint hibáit is.

Az idei pályázatra is számos kiváló munka érkezett, sokat tartottak kiállításra érdemesnek, jó volt a színválasztásuk, szépen állították össze a mintákat, s nívós volt a kivitelezésük. Ugyanakkor voltak olyanok is, amelyek nem felelnek meg a követelményeknek, például túlságosan felnagyítottak mintákat, rosszul helyezték el a motívumokat, vagy a kivitelezés nem volt kellően finom.

A zsűri örömmel vette, hogy több pályázó a szentistváni és a tardi hímzéskincsből merített. Készültek hagyományos lakástextíliák, táskák, tornazsákok, pénztárcák, de ingek is. Voltak pályázók helyből, például a mezőkövesdi Borsóka Hímzőkör tagjai, de a fővárosból, Balatonfüredről, Zalaegerszegről, Békéscsabáról, Alsótelekesről, Kiskinizsről vagy éppen Recskről, Tokodaltáróról, Halásztelekről is. A Százrózsás Hímzőpályázat eredményhirdetése június 26-án lesz Mezőkövesden. A szabadtéri rendezvényen lesznek szakmai előadások is, dr. V. Szathmári Ibolya a pályamunkákat értékeli, Viszóczky Ilona a szentistváni hímzésről beszél, Fehér Jánosné pedig a viseleteket, táskákat veszi sorra, míg Kékedi László a Magyar Művészeti Akadémia mecénás tevékenységét mutatja be. A szervező Matyó Népművészeti Egyesület elnöke, Berecz Lászlóné elmondta, a nyár folyamán lesz még rendezvényük, az Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás regionális fordulójának ad otthont Mezőkövesd augusztus 27-én, azon a hétvégén a Hadasban hangulatos táncos események is lesznek majd. A Matyóföldi Folklórfesztivál idén elmarad.

(A borítóképen: Zsűrizés közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában