A Magyar Kultúra Lovagja

2020.02.18. 19:00

Megőrizni Dél-Borsod kincseit

Sokrétű művészeti munkát végez a januárban országos elismerést kapott Kovács Ádám Máté.

Tóth Balázs

Forrás: ÉM

A Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki Kovács Ádám Mátét, aki értékteremtő művészeti munkát végez a dél-borsodi régióban. Karnagyként, költőként, amatőr színészként, gitáros kántorként, zeneszerzőként szolgál hétről hétre több településen. A Mezőcsáti Református Énekkar karnagya, a Lila Akác Népdalkör művészeti vezetője, a Mezőcsáti Színtársulat zenei asszisztense és színésze, a Mezőkeresztesi Férfikórus és a Tiszaújvárosi Református Énekkar segédkarnagya, a Paletta Baráti Kör színésze, a Bandi Band szólógitárosa, a Tiszakeszi és az Ároktői Református Gyülekezet gitáros kántora.

Kovács Ádám Máté 1991. december 5-én Mezőcsáton született, hat hónapra, csoda, hogy életben maradt, később neveltetése, hite is az Úristenhez lett köthető. A hite születése körülményeihez fűződik, hat hónapra született 1,2 kilóval, nincs magyarázat arra, miért maradt életben. Az éneklés végigkísérte életét, eleinte nem tulajdonított komoly jelentőséget neki, aztán elkezdte tanulni. Jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem ének-zene szakán és a Sárospataki Református Teológiai Akadémia presbiterképzésén vesz részt. Korábban a Debreceni Református Kollégiumban tanult, a teológiába is belekóstolt, de hamarabb abbahagyta, mint befejezte volna tanulmányait, 2015-ben hazatért Mezőcsátra. Nem voltak eredménytelenek azok az évek, hálás azért, amit ott kapott, kiteljesedni viszont itthon tudott. Előbb fogyatékosokkal foglalkozott, ma a mezőcsáti református parókián gazdasági ügyintéző, a szabadidejét a művészet teszi ki. Hazatérése után kérték föl, hogy legyen a Lila Akác Népdalkör művészeti vezetője, valamint fél év múlva kezdett el dolgozni a helyi református énekkarral, miután karnagyuk befejezte tevékenységét. Egyik munka hozta a másikat, az egyik rendezvényre meghívták a Mezőkeresztesi Férfikórust, ők is megszólították, később a tiszaújvárosi Paletta Baráti Körbe és a Tiszaújvárosi Református Énekkarba is meghívták. Nem gondolta, hogy ennyire sokrétű lesz tevékenysége.

A mély hang

A színjátszással akkor került kapcsolatba, amikor dr. Pinczés István Jászai-díjas rendező, Mezőcsát díszpolgára fölajánlotta a városnak, hogy a Légy jó mindhalálig című darabot színpadra állítja mezőcsáti amatőr szereplőkkel. A válogatáson azt mondta neki a rendező, Pósalaky úr szerepét fogja játszani, mert ilyen mély hangja keveseknek van. Legutóbb Egerben már a huszonharmadik előadásukat tartották, a távlati tervek közé tartozik az augusztusi Toyamai Gyermek- és Ifjúsági Fesztiválon a darab rövidített változatának bemutatása. Szívvel és lélekkel viszik színpadra a darabot a rendező maximális koordinálásával. Egyre inkább csapatként működnek, a lélek viszi előre az előadásaikat, szolgálatukat, nem gondolták 2018 őszén, hogy ennek ilyen pozitív fogadtatása lesz.

– Öt éve, októberben kezdtem el verseket írni, magam sem tudom, miért. Három hónap alatt több mint ötven verset írtam, a bátyám támogatásával sikerült első önálló kötetemet magánkiadásban megjelentetni. Ennek bemutatójára 90-100 ember jött el, ami ritkaság a városban. Jönnek a felkérések, hogy írjak. Verseim egyre több folyóiratban, antológiában jelennek meg, s szerepelek is velük. Azt vettem észre, a lovagi címnek köszönhetően még szívesebben fogadják írásaimat. Április 11-én a miskolci állatkertben mutatják majd be négysorosaimat, minden állathoz készült egy rövid vers. Mezőkeresztesen belekóstoltam a zeneszerzésbe is, Zoller János karnagy biztatására a férfikórus részére népdalfeldolgozásokat, a református énekkar részére háromszólamú egyházi feldolgozásokat készítettem. Ez a sok minden szimbiózisban van egymással, a színház egyesíti a költészetet a zenével, jelenleg ez a legújabb és legkedvesebb számomra – sorolta Kovács Ádám Máté. A továbbiakban elfogadja, ami jön, célja, hogy segítsen megőrizni a dél-borsodi kincseket, a sok egyesületet, énekkart, kulturális tevékenységet, és igyekszik úgy élni, hogy méltó legyen a lovagi címre.

– A fiatalok hiánya mindenhol probléma, bár a színjátszással még meg lehet fogni a fiatalokat, de az éneklés kultúrája ma már kihalóban van. A férfikórusnál kevés a fiatal, az én érkezésemmel lettünk hárman. A többség idős, de azon vagyunk, hogy minél inkább utánpótlást képezzünk mindenhol, hogy ne legyen véges a dolog. A férfikórus 164 éves, szeretném, ha minden csoport legalább elérné ezt a kort, a kórus pedig ezáltal még többet – mondta Kovács Ádám Máté.

Nagy lökés

A 28 éves fiatalember elmondta, még most csapódnak le benne az események, de nagy lökést ad számára emberileg és szakmailag is a kitüntetés, sikerült vele megszólítania azokat, akik eddig semlegesek voltak tevékenységével kapcsolatban. Rengeteg ember közreműködött abban, hogy öt év alatt ilyen eredményt érjen el. Sokaknak tartozik köszönettel, hiszen a felterjesztés mellé 16 ember, lelkészek, elnökök, karnagyok, Juhász Tamás zongoraművész és dr. Pinczés István rendező is támogatást adott. Köszönetet mondott Majoros Jánosnak, Tar Károlynak és Molnár Andrásnak, a felterjesztő egyesület képviselőinek, az ajánlóknak és a családjának.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában