Színjátszás

2020.02.06. 08:30

Japánba látogatnak Nyilas Misivel

Beváltotta ígéretét a Mezőcsátról elszármazott rendező.

Jelenet az előadásból

Fotó: Kovács Árpád Ferenc

1981 áprilisában az Egyesült Államokban, a Westchesteri Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon a mezőny két társulata egymástól függetlenül ugyanazzal a Csehov-darabbal lépett föl. A Debreceni Színjátszó Stúdió dr. Pinczés István vezetésével és a Bungeiza Színházi Társulat egymással versengve vitte színre Csehov: Leánykérés című komédiáját. E véletlen és pillanatszerű együttállást közös turné tervével folytatták az érintett színházi szakemberek. A sokéves együttműködést számos siker és elismerés övezte, többek között „A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” kitüntetésben részesült a tavaszi hivatalos elismerések idején Japánban.

Beváltotta ígéretét

Dr. Pinczés István egy ígéretet fogalmazott meg lapunkban, a csáti elszármazottakat hazahívó rendezvény kapcsán: „Most, hogy nyugdíjas lettem, az a hírem, hogy rengeteg szabadidőm lesz, arra gondoltam, hogy a színház és a kultúra területén kialakult kapcsolatrendszeremet Mezőcsát város szolgálatába állítanám, és ha megengedik, akkor a közeljövőben teszek javaslatokat a mezőcsáti kulturális élet fölvirágoztatására és még magasabb színvonalra emelésére.”

A rendező irányításával a Mezőcsáti Színtársulat öntevékeny, műkedvelő színjátszókból – felnőttekből és gyerekekből – álló amatőr társulat színre vitte Móricz Zsigmond – Kocsák Tibor – Mikós Tibor: Légy jó mindhalálig című musicaljét.

Mindenkihez szól Móricz regényének veretes és emberi érzelmekre koncentráló anyaga, Kocsák Tibor mindenkihez szóló modern zenéje, Magyarország legtöbbet játszott és az 1991-es debreceni ősbemutatója óta a legnépszerűbb, nemzetközi hírű musicalje nemcsak fülbemászó dallamaival, de a cselekmény fordulataival is várhatóan sikeres és jó választásnak bizonyul abban a városi színházi sorozatban, aminek ez a musical a sorozatnyitó előadása volt. Az előadást a város díszpolgára, a gyerekkorát itt töltő, az általános iskolás tanulmányait Mezőcsáton folytató Pinczés István Jászai Mari- és Uchimura-díjas rendező, „A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” japán császári kitüntetés tulajdonosa, Mezőcsát díszpolgára rendezte, aki sok-sok szállal kötődik a városhoz. Minden résztvevő kedvtelésből, időt és költséget nem kímélve, díjazás nélkül, ingyen és önkéntesen dolgozik a produkcióban súgótól rendezőig, tervezőtől ügyelőig, főszereplőktől a kórus tagjaiig. A színtársulat számos helyszínen mutatta be nagy sikerrel a darabot, többek között Egerben és Mezőkövesden is, legközelebb pedig Miskolcon a BOKIK–Lions bálon láthatja őket a közönség. Nagy tervük is közeledik a megvalósításhoz: közadakozás segítségével Japánba, Tojamába készülnek a közeljövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában