Hitélet

2019.09.29. 19:00

Temetőkép és elengedés

Szép számmal képviselték megyénket a Magyar Református Egyház Doktorok Kollégiuma konferenciáján.

Detzky Anna

Szalay László Pál

Az éves tanácskozásnak a Debreceni Református Hittudományi Egyetem adott otthont a tanév kezdetén, ahová több mint kétszázan regisztráltak. Két nap alatt 14 szekcióban összesen 121 előadás hangzott el. Földijeink, Dienes Dénes és Egeresi Gábor az egyháztörténeti, Kustár György az újszövetségi, Hős Csaba a gyakorlati, Kusnyír Éva és Szalay László Pál az egyházi néprajz, Szath­mári Béla az egyházjogi szekció munkájában vettek részt. A felsoroltak szinte kivétel nélkül a Sárospataki Református Kollégium jó hírét öregbítették, hiszen ott a Teológiai Akadémián vagy a Tudományos Gyűjteményekben dolgoznak – tudtuk meg Szalay László Pál telkibányai református lelkésztől, az Ökogyülekezeti Mozgalom vezetőjétől.

Kertápolási segédlet

A továbbiakban a temetőkertek gondozásával kapcsolatosan tett javaslatcsomagjukról beszélgettünk a lelkipásztorral.

– Egy országos hírű temetőkert gondozásáért felelős a parókiánk. Manapság, amikor a temetkezési vállalkozás virágzó üzletág, nagyon nehéz a gazdasági érdekekkel szembe menni. Az ökológiai és néprajzi értékek mentén szövetkeztünk Löki Viktor biológussal, aki a temetőkertekben előforduló orchideafajok kutatója. Tavasszal már egy közös programot szerveztünk környékbeli fiatalok számára a telkibányai gombfás temetőkertbe. Akkor határoztuk el, hogy javaslatcsomagot készítünk azoknak a közösségeknek, akik hasonló szolgálatban tevékenykednek és a Doktorok Kollégiuma elé terjesztjük. A konferencián elhangzó szakmai véleményeket szeretnénk beépíteni a készülő tanulmányba, amelyet eljuttatunk az érintett csoportokhoz és publikáció formájában is megjelentetjük – ismertette Szalay László Pál.

Temetőkerti etikett

Szemléletváltás szükséges a temetőkerti ökológiai és néprajzi értékek megőrzésében.

– Közös előadást tartottunk a tanácskozáson Löki Viktorral. A biológus arra a páratlan értékre irányította a figyelmet, amit a temetőkertek mint művelésből kivont területek őriztek meg. Ezek a kertek az ökoszisztéma indikátorai, jól megmutatják, hogy milyen állapotban vannak a növényi társulások. 17 országban 2800 temető vizsgálata alapján Löki Viktor megállapította, hogy a temetőkertek túlzott művelése, a gyakori kaszálás, a gyomirtó szerek használata, a műanyaggal történő díszítés és a hatalmas emlékművek veszélyeztetik ezeket a honos növényekből álló élőhelyeket.

Ezt követően a lelki szempontok kapcsán arra hívtam fel a figyelmet, hogy szükséges tanulni a temetőkerti etikettet. A mai embernek újra fel kell fedeznie, hogy mi a dolgunk a sírral és elköltözött szerettünkkel. A lelki dolgok tisztázása a gyász feldolgozását határozottan segíti. Továbbá beszéltem a temetőkerti kép kialakításának, a történelmi, néprajzi értékek megőrzésének módjáról. Kiemeltem a hitéleti alkalmak szerepét, valamint a keresztyén közösségeknek a felelősségét – foglalta össze az Ökogyülekezeti Mozgalom vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában