Kiállítás

2019.09.22. 18:00

Kivágott művészet

Hazánkban először tekinthető meg a különleges kínai művészeti ág.

Tajthy Ákos

A megnyitó Wang Wennek tárlatvezetésével zárult

Fotó: Ádám János

Tradicionális kínai papírkivágások a Yantai Művészeti Múzeum gyűjteményéből címmel nyílt egészen különleges tárlat a Miskolci Galériában pénteken. A kiállítást Nagy Réka, Miskolc kultúráért és kommunikációért felelős polgármesteri biztosa nyitotta meg, aki hangsúlyozta, ez a mostani az első alkalom, hogy a különleges, évezredes kínai művészeti ágat egy magyarországi galéria bemutatja.

– Két földrajzilag egymástól távoli ország és nép, a kínai és a magyar közötti barátság kiépítésére hiszem, hogy az egyik legjobb eszköz a kultúra. Egymás kultúrájának a megismerése olyan stratégiai alap, amire kapcsolataink jövőjét építhetjük – hangsúlyozta Nagy Réka.

Kiemelte, a megnyílt tárlat jelentőségét fémjelzi az is, hogy annak létrejöttét nemcsak a Yantai Művészeti Múzeum és a Herman Ottó Múzeum között létrejött szakmai együttműködés segítette, hanem kiemelt támogatásával a Kínai Kulturális Alap és Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzata is hozzájárult a projekt sikeres megvalósításához.

– Ahogy a papír feltalálása Kínához kötődik, úgy a papírkivágás, mint művészeti tevékenység is ott jelent meg először. Yantaiban konkrétan hatszáz éves tradíciója van ennek a műfajnak, ami megjelenésében nagyon sokban rokonítható a grafikus gondolkodásmóddal. Így a kiállított művek szemlélése során sokunknak lehet az a benyomása, hogy fametszeteket lát. Ha azonban szemügyre vesszük a jeleneteket, látni fogjuk, hogy azokat egy-egy ív papírból vágták ki mesteri precizitással – mondta Kónya Ábel, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában